Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra \ Atpūta

Latvijā virvju trases izklaides parkos ir drošākas nekā kaimiņvalstīs

© F64

Latvijā virvju trašu tehniskais stāvoklis brīvdabas izklaides parkos ir labāks nekā Lietuvā un Igaunijā, secināts Patērētāju tiesības aizsardzības centra (PTAC), Igaunijas Patērētāju aizsardzības padomes un Lietuvas Valsts Patērētāju tiesību aizsardzības iestādes 2017.gadā realizētajā Baltijas valstu kopprojektā virvju trašu jomā.

Patlaban Latvijā un Lietuvā katrā darbojās aptuveni 20, bet Igaunijā ir aptuveni 26 brīvdabas izklaides parki.

Kā informēja PTAC, projekts īstenots ņemot vērā, ka, sākoties vasaras sezonai, aktualitāti iegūst dažādi āra izklaides parki, kuros drošība ir viens no svarīgākajiem faktoriem.

Pēc PTAC paustā, virvju trašu izklaides pakalpojuma sniedzēja pienākums ir sniegt tikai drošu, cilvēka dzīvībai, veselībai un personas mantai, kā arī videi nekaitīgu pakalpojumu, taču līdz ar virvju trašu popularitātes pieaugumu, aug arī notikušo nelaimes gadījumu skaits, jo ne vienmēr tās atbilst visām nepieciešamajām drošuma prasībām.

Kā informēja PTAC, pēdējo gadu laikā Baltijas valstīs tiek atvērti arvien jauni virvju trašu atrakciju parki. Patlaban Latvijā un Lietuvā katrā darbojās aptuveni 20, bet Igaunijā ir aptuveni 26 brīvdabas izklaides parki.

Veicot apsekojumus vairākās Baltijas valstu virvju trasēs, kopprojekta laikā secināts, ka pakalpojuma sniedzējiem ir dažāda izpratne par drošu pakalpojuma sniegšanu. Virvju trasēs tika atklāti tādi pārkāpumi kā neatbilstoši elementi trašu konstrukcijās, izmantoti bojāti elementi, nepārdomāti izvietoti virvju trases elementi un marķējumi, kā arī neatbilstoši nospriegotas virves un nolietotas karabīnes. Tāpat tika konstatēts, ka arī darbinieki ne vienmēr ir atbilstoši instruēti, kā rīkoties konkrētās situācijās, kā arī vairākos gadījumos ir haotiska un nepārdomāta šķēršļu izveide un drošības aprīkojuma nodrošināšana, kas var radīt papildu drošības riskus. Vienlaikus PTAC atzina, ka Latvijā, salīdzinoši ar citām Baltijas valstīm, apsekotās virvju trases bija vislabākajā stāvoklī.

Lai uzlabotu virvju trašu pakalpojumu sniegšanas drošumu, PTAC izstrādājis vadlīnijas, kurās noteiktas piemērojamās speciālās drošuma prasības virvju trašu ierīkošanai un uzturēšanai. Vadlīniju projekts nozares pārstāvjiem tika prezentēts šā gada 17.maijā, sniedzot detalizētāku informācija gan par Baltijas valstu projektu, gan piemērojamām prasībām. Vadlīniju projekts patlaban nodots izvērtēšanai nozares pārstāvjiem un PTAC komentārus vai ieteikumus iespējams paust līdz šā gada 31.maijam.

Plašāk ar PTAC izstrādāto vadlīniju projektu virvju trašu izklaides pakalpojumu drošumam iespējams iepazīties iestādes mājaslapā.

Tāpat, ņemot vērā, ka drošība virvju trasēs ir atkarīga ne tikai no pakalpojuma sniedzēja, bet arī no pašu patērētāju apzinīguma, PTAC aicina patērētājus pirms virvju vai speciālās trases izmantošanas izvērtēt savas spējas un veselības stāvokli, pārliecināties par trases apzīmējumu saprotamību, iepazīties ar virvju trašu lietošanas noteikumiem, izvēlēties trases sarežģītības līmeni atbilstoši savām fiziskajām spējām, virvju trašu izmantošanas laikā neņemt līdzi ar to veikšanu nesaistītus priekšmetus, piemēram, mobilos telefonus un atslēgas, kā arī neskaidrību gadījumā uzdot jautājumus trases instruktoram.

Līdz ar virvju trašu popularitātes pieaugumu, PTAC 2018.gada vasaras sezonā plāno veikt pārbaudes, lai pārliecinātos, ka pakalpojuma sniedzēji sniedz drošu pakalpojumu.