Baltijas pozitīvākais festivāls klāt. Positivus 2014

© f64

Līdz ar telšu pilsētiņas vārtiem šodien veras gada lielākais mūzikas, mākslas un izklaides notikums Baltijā: Positivus 2014. Salacgrīvā uz vairākām skatuvēm trīs dienu garumā spēlēs 80 grupas un izpildītāji. Jauni un daudzsološi, pieredzējuši un slaveni, pārstāvot visdažādākos mūzikas žanrus un visdažādākās mākslas izpausmes.

Publikas daudzums festivālā jau pāris gadus sasniedz 20 000. «Positivus turpina augt, līdz ar to arī atbildība. Un pašlaik ir pats saspringtākais laiks...» – tā sejā manāmo raižu ēnu Neatkarīgajai skaidro festivāla saimnieks un galvenais organizators Ģirts Majors. Taču ar festivālu viss būs vislabākajā kārtībā. Laikapstākļi solās būt saulaini, un arī par finansēm organizatori nesatraucas: «Pēdējos gados ļoti veiksmīgi savelkam galus kopā.»

Biļetes uz festivālu ir tiešām dārgas, ja salīdzina ar citiem lieliem pasākumiem Latvijā. Apmeklējums jāplāno un nauda jākrāj laikus. Taču vienlaikus šī cena nodrošina, ka arvien pieaugošais cilvēku daudzums nekaitē pasākuma kvalitātei. «Mēs piesaistām cilvēkus, kuri brauc baudīt saturu, nevis tikai bezmērķīgi atpūsties,» saka Ģirts Majors. Tāpēc publika ir inteliģentāka, draudzīgāka un savāra ievērojami mazāk ziepju nekā citos festivālos.

Protams, šāda mēroga pasākumā par cilvēku labsajūtu rūpēsies arī policija, mediķi un apsargi. Vakar tika rīkota pēdējā preses konference pirms festivāla – veltīta tieši drošības jautājumiem. Kārtības policijas priekšnieks Artis Velšs un Vidzemes reģiona policijas priekšnieks Imants Mitrošenko pastāstīja par darba prioritātēm. Pirmā ir nepieļaut, ka iereibuši ļaudis braukā apkārt mašīnās. Otra – izķert narkotiku tirgotājus un lietotājus, kas neizbēgami cenšas iefiltrēties lielos masu pasākumos. Arī telšu pilsētiņa nebūs nekāds patvērums narkomāniem. Narkotiku meklēšanā apmācīti suņi būs sastopami visur. Kopumā par drošību festivāla teritorijā ik dienas rūpēsies ap 130 profesionālu apsargu, bet ārpusē – vairāk nekā 100 policistu, tai skaitā no Igaunijas, lai operatīvāk varētu palīdzēt saviem tautiešiem.

Labs jaunievedums ir atrasto mantu birojs Valsts policijas mājaslapā www.vp.gov.lv. Dejojot cilvēki mēdz nozaudēt visdažādākās lietas. Tagad vēstis par atradumiem un zaudējumiem būs atrodamas vienkopus. Atliks vien atnākt uz policijas operatīvo centru pie festivāla ieejas un paziņot. Bet vispareizākais tomēr ir neņemt līdzi uz festivālu vērtīgas lietas, un vēl jo vairāk neatstāt tās teltī. Garnadži mēdz apvienot darbu ar izklaidēm.

Vēl jāatgādina, ka sastrēgumi Salacgrīvā ir neizbēgami gan rīt, gan parīt, tāpēc uz festivālu jādodas laikus. Biļetes pret aprocēm iespējams samainīt jau iepriekš Esplanādes stalažu krāvumā. Tiekamies Salacgrīvā.

Kultūra

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais