Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

REPORTĀŽA: Simtgadi gaidot. Kultūras dzīve Ventspilī

LAIKS ZIEDONIM balvas – kategorijā par dzīvi literatūrā, nominācijā Bize – šā gada laureātes Ārija Klēvere un Aija Kaminska no Ventspils piesaista klausītājus ar savu stāstījumu ventiņu dialektā. Viņu stāsti ir dzīves gudri un atklāj plašu vēsturisko spektru © Foto: Egons ZĪVERTS

SIMTGADI GAIDOT/VENTSPILS

Zem Latvijas karoga Itālijā un Spānijā

«Mēs varam būt lepni, ka šogad, Latvijas simtgadē, jau divas reizes esam nesuši Latvijas vārdu pasaulē - aprīlī starptautiskajā jauno izpildītāju konkursā Itālijā Sanremo Junior, kur bērnu un jauniešu popstudijas Jūras akmentiņi audzēkne Karlīna Priedēna iekļuva šī konkursa finālā, un jūnijā starptautiskajā bērnu, jauniešu un pieaugušo izpildītāju konkursā Summer Talent League, kas notika Spānijas kūrortpilsētā Loret de Mar un kur izcīnījām Grand Prix,» saka Lūcija Boitmane, Jūras akmentiņu dibinātāja, Ventspils studijas vadītāja, vokālā pedagoģe un ideju ģeneratore jau 22 gadu garumā.

GRAND PRIX. Starptautiskajā bērnu, jauniešu un pieaugušo izpildītāju konkursā Summer Talent League, kas jūnijā notika Spānijas kūrortpilsētā Loret de Mar, Jūras akmentiņu dziedātāji Marta Matisova, Selīna Šemele, Mārcis Ziemanis, Tīna Līna Prūse, Rebeka Tamuža un Dāvids Egle, startējot grupā no 12 līdz 18 gadiem, izcīnīja augstāko novērtējumu - Grand Prix / Publicitātes foto

Sanremo Junior pasaules fināls pulcēja dalībniekus no vairāk nekā 40 valstīm. Izturot lielo konkurenci, Karlīna Priedēna sasniedza augstu rezultātu, iekļūstot fināla sešpadsmitniekā. Lai gan konkursa tematika noteica uzstāšanos ar pasaules hitiem, popstudijas Jūras akmentiņi audzēkne uzstājās ar pašas sarakstīto dziesmu Universe.

«Vēlos pateikt lielu paldies Ventspils Kultūras centram un Ventspils pašvaldībai par atbalstu, kas ļāva mums pārstāvēt Latviju un Ventspili šajā pasaules līmeņa konkursā,» uzsver popstudijas Jūras akmentiņi vadītāja Lūcija Boitmane, piebilstot, ka konkursa Sanremo Junior pasaules fināls, kas notiek Sanremo pašvaldības un UNICEF paspārnē, šogad no 14. līdz 21. aprīlim notika jau devīto gadu un Latvija tajā tika pārstāvēta pirmo reizi.

PALĪDZAM CITS CITAM. Popstudijas Jūras akmentiņi vadītāja Lūcija Boitmane Latvijas simtgadē mums visiem vēl: «Esam pateicīgi un priecājamies par katru dienu, ko Dievs mums dod. Mīļie latvieši, cik mēs esam palikuši... Mums ir miers un ražīga zemīte, beidzam kost cits citam, palīdzam un atbalstām viens otru!» / F64

Jauna pieredze

«Visi dalībnieki dziedāja ļoti labi, un man tā bija jauna pieredze. Es jau sen sapņoju dziedāt orķestra pavadījumā, un tur man tāda iespēja tika dota,» priecīgi stāsta Karlīna Priedēna. Viņa atklāj, ka, būdama maza, daudz interesējusies par Visumu un planētām, sapņojusi kļūt par astronomi un aizlidot uz Mēnesi. Par to domājot, arī atnākusi dziesma Universe.

Bet, kad dziesma tika aizsūtīta konkursam, atbilde no itāļiem - ka Latvija ir tikusi finālā - atnāca burtiski pēdējā brīdī. «Domāju, ka ir noticis kāds pārpratums, ka tas nenotiek ar mums. Gāju pa Ventspili un domāju: mēs, mazi puteklīši zemes virsū, un mūs aicina pārstāvēt Latviju?...» savas sajūtas atminas Lūcija Boitmane. «Nedēļas laikā bija jāuzraksta aranžējums simfoniskajam orķestrim, mums atsūtīja orķestra sastāvu. Es saķēru galvu, bet laika uztraukumam nebija. Zvanīju Ventspils bigbenda vadītājam Renāram Lācim, lai izpalīdz. Ritvars Garoza uztaisīja aranžējumu, pasūtījām biļetes, un - viss notika! Sanremo plīvoja Latvijas karogs, un es biju lepna, ka mēs to izdarījām,» stāsta Lūcija Boitmane.

PIRMĀ. Ventspils Valsts ģimnāzijas 9. klases skolniece Karlīna Priedēna ir pirmā, kura pārstāvējusi Latviju jauno izpildītāju konkursā Itālijā Sanremo Junior. Viņa ir ļoti muzikāla meitene. Jau trīs gadu vecumā viņa bija mazo vokālistu konkursa Cālis uzvarētāja. Šajā pavasarī pabeidza Ventspils Mūzikas skolu, spēlē flautu, bet Ventspils bigbendā spēlē saksofonu. Viņas pašas sarakstītā un izpildītā dziesma Universe izpelnījās īpašas Sanremo mēra Alberto Biančeri simpātijas / Foto no Lūcijas BOITMANES personīgā arhīva

Bet Karlīna piebilst, ka tuvākajā nākotnē vairs nekoncentrēsies konkursiem, jo daudz tajos jau ir piedalījusies. «Pievērsīšos kam nopietnākam. Tagad vairāk rakstīšu dziesmas, attīstīšu sevi šajā virzienā,» viņa nosaka. Un Lūcija Boitmane piebilst, ka palīdzēs mazmeitai viņas mūzikas ceļā, cik vien būs iespējams.

Pirmajā konkursā Grand Prix

Arī par atbalstu nokļūšanai starptautiskajā bērnu, jauniešu un pieaugušo izpildītāju konkursā Summer Talent League, kas jūnijā notika Spānijas kūrortpilsētā Loret de Mar un kur popstudija Jūras akmentiņi ieguva augstāko novērtējumu - Grand Prix, Lūcija Boitmane saka lielu paldies Ventspils pilsētas domei.

Konkursā piedalījās izpildītāji no 16 pasaules valstīm, un ventspilnieki - Marta Matisova, Selīna Šemele, Mārcis Ziemanis, Tīna Līna Prūse, Rebeka Tamuža un Dāvids Egle - startēja vecuma grupā no 12 līdz 18 gadiem, izpildot divas dziesmas angļu valodā.

«Mēs savas dziesmas izpildījām sešbalsīgi. Varbūt tas, ka mūsu izpildījums bija tik sarežģīts un atšķīrās no citiem, ļāva mums uzvarēt,» domā Jūras akmentiņu vadītāja. «Šie bērni bija savā pirmajā ārzemju konkursā, un es pat necerēju, ka būs tādi panākumi. Domāju, lai iesildās, lai paskatās, kā citi dzied, bet - viņi dabūja Grand Prix! Es tiešām biju pārsteigta,» atzīst Lūcija Boitmane, piebilstot, ka bērni to, protams, bija pelnījuši - viņi Jūras akmentiņos dzied jau desmit gadu. «Bet - kur tālāk?!» viņa priecīgi jautā, sakot, ka laikam jau ceļš ir pareizais.

Turēt latiņu augstu

«Man ir ļoti jauki kolēģi - Inga Viļumova, kura strādā ar mazajiem, un Igors Voļhins, kurš jau 17 gadu ir mūsu dziesmu aranžētājs,» Lūcija Boitmane novērtē arī viņu devumu Jūras akmentiņiem. Tuvākā popstudijas uzstāšanās plānota Ventspils pilsētas svētkos, bet tūliņ pēc tam sāksies nopietns darbs, gatavojoties LTV Bērnu un jauniešu mūsdienu dziesmu izpildītāju konkursam Balss pavēlnieks. «Divdesmit divu gadu laikā caur Jūras akmentiņiem izgājuši ap diviem tūkstošiem bērnu, bet - nekas jau nebeidzas. Šobrīd mums ir 99 bērni, ļoti daudz ir mazo, kas mani priecē, jo tas garantē paaudžu maiņu,» stāsta Lūcija Boitmane, uzsverot, ka galvenais - turēt to latiņu augstu un celt vēl augstāk.

«Es esmu ļoti priecīga un pateicīga Dievam, ka dzīvoju mūsu pilsētā Ventspilī. Jo, kad parunāju ar citu pilsētu bērnu kolektīvu vadītājiem, ne visus viņus dome atbalsta. Tāpēc es tiešām vēlreiz gribu izteikt lielu pateicību par uzticību un atbalstu gan Ventspils pilsētas domei, gan Ventspils Kultūras centram un direktorei Valdai Gulbei. Mēs centīsimies, cik spēsim, šo uzticību attaisnot,» apsola Jūras akmentiņu vadītāja.

Viņa izstāsta, ka ļoti atbildīgs koncerts ik gadu Ziemassvētkos Jūras akmentiņiem ir Ventspils baptistu draudzē, kur pusotru divas stundas iepriekš baznīca jau ir pārpildīta. «Vienmēr pieaicinām arī kādu solistu, un šogad mums pievienosies Dainis Skutelis. Jau otro gadu mums pievienosies arī Ventspils Mūzikas vidusskolas flautistu ansamblis. Visi ienākumi parasti tiek ziedoti labdarībai - bērniem ar īpašām vajadzībām, un mēs esam priecīgi, ka tādā veidā varam palīdzēt.»

Septiņi rūķīši

Lūcijai Boitmanei ir divas meitas: Zane Boitmane-Priedēna un Līva Bondare, bērnu popmūzikas studijas Rasa vadītāja. Un septiņi mazbērni jeb, kā viņa pati saka, septiņi rūķīši - Lenards (18), Karlīna (15), Druvis (10), Miķelis (8), Rasa (6) un Māra (3) un Kurts (1). Visi četri Zanes bērni dziedājuši Jūras akmentiņos, bet Līvas meitiņas dzied mammas vadītajā Rasā.

«Druvis mazliet bija iepauzējis, bet nu viņš saka: «Lūcij, tu zini, kas ir Maikls Džeksons? Es gribu atkal dziedāt akmentiņos, es gribu būt Maikls Džeksons!» Bet Miķelis grib būt Ronaldu. Viņi abi ar Druvi aizrautīgi spēlē futbolu, un Karlīna dažreiz stāv vārtos,» mīļi stāsta Lūcija Boitmane.

Tikmēr Karlīna, taujāta, kas viņa gribētu būt, atteic, ka vēl ir nopietnā pārdomu procesā - vai dziedāt pašai, vai rakstīt dziesmas, vai dziedāt džezu vai kaut ko popsīgu... Gan laiks rādīs, un mēs par Karlīnas Priedēnas muzikālajām gaitām vēl dzirdēsim.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā