Kā šoruden nesaslimt? Farmaceita padomi

© Shutterstock

Rudens iestāšanās nozīmē izmaiņas ne vien dabā, bet arī mūsu pašsajūtā. Vēsāks laiks, lielāka garīgā slodze, stress un vitamīnu trūkums bieži izraisa sezonas saaukstēšanās un vīrusu uzliesmojumus. Kā rudenī stiprināt savu imunitāti un nesaslimt? Par to stāsta BENU Aptiekas farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.


Kāpēc rudenī biežāk slimojam?

Viens no galvenajiem saaukstēšanās iemesliem ir ķermeņa atdzišana. Nepiemērots apģērbs un pārmērīga laika pavadīšana vēsā vidē veicina vīrusu infekciju attīstību. Vīrusi ir visbiežākie augšējo elpceļu slimību izraisītāji, un tie var viegli izplatīties ar šķaudīšanu, klepošanu vai pieskaroties koplietojamiem priekšmetiem.

Tāpat mūsu imunitāti negatīvi ietekmē arī stress, fiziska un garīga pārslodze, slikta miega kvalitāte un nepietiekama atpūta. Rudenī var palielināties vitamīnu deficīts, kas ietekmē imūnsistēmu un vispārējo labsajūtu.

Aktuālie vitamīni un minerālvielas

Rudens sezonā īpaši svarīgi ir pievērst uzmanību noteiktiem vitamīniem, kas palīdz uzturēt stipru imunitāti.

  • D vitamīns: tā trūkums rudenī, kad saules gaismas ir mazāk, var vājināt kaulus un organisma aizsargspējas.
  • C vitamīns: neaizstājams imūnsistēmas stiprināšanai un aizsardzībai pret saaukstēšanos. Tas palīdz arī ātrāk atgūties no slimībām.
  • B grupas vitamīni: ir būtiski enerģijas līmeņa uzturēšanai, stresa mazināšanai un nervu sistēmas atbalstam.
  • VitamīnsB6: stiprina imūnsistēmu, piedalās hormonālā līdzsvara un šūnu sintēzes normalizēšanā. Saskaroties ar B6 vitamīna deficītu, cilvēks kļūst vieglāk aizkaitināms, var rasties nogurums, miegainība, pasliktinās apetīte.
  • Vitamīns B12: palīdz stiprināt imūnsistēmu, uzturēt normālu asinsspiedienu un enerģiju. Šī vitamīna trūkums var negatīvi ietekmēt gremošanas sistēmas darbību un var būt saistīts ar anēmiju. Ieteicams lietot vitamīnu B12 kopā ar kalciju vai vitamīnu B9 jeb folijskābi.
  • A vitamīns: palīdz stiprināt imūnsistēmu un paaugstināt ķermeņa tonusu, piedalās atjaunošanās un jaunu šūnu veidošanās procesos. A vitamīnu ieteicams lietot kopā ar vitamīniem E un C, lai tas maksimāli labi uzsūktos organismā.
  • Omega-3 taukskābes: piedalās vielmaiņas procesos, palīdz stiprināt kaulu skeletu un stimulē smadzeņu darbību.
  • Cinks: skaistai ādai, spēcīgiem nagiem, veselīgiem matiem un imunitātes atbalstam.

Par jums piemērotāko uztura bagātinātāju izvēli konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu un atcerieties, ka uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Kā stiprināt organismu un izvairīties no slimībām?

Rudenī ir ieteicams lietot vitamīnu kompleksus, kas satur C un D vitamīnu, kā arī cinku un Omega-3 taukskābes, lai stiprinātu imūnsistēmu.

Svarīgi ir arī izvairīties no tieša kontakta ar slimniekiem - ievērojiet distanci, mazgājiet rokas un lietojiet dezinfekcijas līdzekļus, lai samazinātu inficēšanās risku.

Pievērsiet uzmanību pirmajiem simptomiem - ja jūtaties slikti, uzturieties siltumā, dzeriet daudz šķidruma un, ja nepieciešams, lietojiet temperatūru pazeminošos līdzekļus. C vitamīna lietošana palīdzēs stiprināt organismu slimības laikā.

Atveseļošanās pēc saslimšanas

Ja tomēr ir gadījies saslimt, pēc slimošanas ir svarīgi dot organismam laiku atgūties. Neapgrūtiniet sevi ar smagiem darbiem, uzņemiet sabalansētu uzturu, bagātinātu ar olbaltumvielām, taukiem un ogļhidrātiem. Pavadiet vairāk laika svaigā gaisā un konsultējieties ar ārstu par papildu vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu.

Rudens laiks ir īpašs izaicinājums mūsu veselībai. Tomēr, izvēloties pareizas profilakses metodes, nepieciešamības gadījumā lietojot imunitāti stiprinošus līdzekļus un ievērojot veselīga dzīvesveida principus, varam palīdzēt sev izvairīties no saaukstēšanās.

Ieskatieties BENU e-Aptiekas izdevīgajos piedāvājumos rudenim


NATEO D 4000 kapsulas ir dabiskas izcelsmes D vitamīna eļļas šķīdums kapsulās. Īpaši ieteicamas cilvēkiem, kuri maz uzturas saulē, kā arī ikvienam rudens, ziemas un pavasara periodā, kad ir īsākas dienas un mazāk saules gaismas.
LIVSANE augstas devas C vitamīns šķīstošās tabletēs ar sarkano apelsīnu garšu imūnsistēmas atbalstam.
WALMARK ZINC AKTIV tabletes satur lielu cinka devu organiskā citrāta formā ar klāt pievienotu melnā pipara ekstraktu, kas palīdz uzturēt gremošanu un barības vielu absorbciju.
FJORD Strong Omega-3 zivju eļļa kapsulās - ar īpaši augstu Omega-3 taukskābju koncentrāciju.
LIVSANE Omega-3 + E vitamīns kapsulās satur lielas polinepiesātināto taukskābju EPA un DHA devas, kas veicina normālu sirdsdarbību. E vitamīns veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu.
LYL Krill Oil KID, želejas lācīši, kuru sastāvā ir bērna augšanai un imūnsistēmas spēcināšanai nepieciešamākie vitamīni - A, D3, C un E.
DEFENDYL Imunoglukan P4H kapsulas satur dabīgu, bioloģiski aktīvu polisaharīdu, C vitamīnu un cinku.
LIVSANE Immune Support Liquid šķidrums ampulās ir lielisks atbalsts organisma imūnsistēmai ar svarīgiem vitamīniem un minerālvielām.
Sambucus Kids pamex sīrups bērniem ir imunitātes un elpošanas ceļu atbalsts. Sastāvā ir divi rūpīgi izvēlēti standartizēti melnā plūškoka ogu ekstrakti, kas satur garantēto polifenolu un antocianīdu daudzumu.

Atcerieties! Uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

Komercziņas

Rudens iestāšanās nozīmē izmaiņas ne vien dabā, bet arī mūsu pašsajūtā. Vēsāks laiks, lielāka garīgā slodze, stress un vitamīnu trūkums bieži izraisa sezonas saaukstēšanās un vīrusu uzliesmojumus. Kā rudenī stiprināt savu imunitāti un nesaslimt? Par to stāsta BENU Aptiekas farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.