TŪRISMS: Sjameņa – Šanhajas jaunākā māsa

TRANZĪTS UN TŪRISMS. Sjameņa ir kaut kur līdzīga Ventspilij. Tranzīta milzis attīsta tūrismu un rekreāciju. Tūristus nemulsina pelde Klusajā okeānā ar vienu no lielākajam pasaules konteineru ostām fonā © Juris Paiders

4.lapa

Siltāk nekā Floridā

No citiem faktoriem, kas nāk par labu vietējai ekonomikai, ir jāpiemin klimats. Sjameņa atrodas tikai simts kilometru no ziemeļu tropu loka. Tas nozīmē, ka 23. jūnijā, kad Latvijā būs visīsākā nakts, Sjameņā dienvidū saule būs praktiski zenītā. Arī maija vidū pusdienas laikā ēnas ir sarāvušās praktiski nemanāmas. Siltais klimats veicina viseksotiskāko augļu piedāvājumu. Kad ieraudzīju vietējos ananasus, sadugu. Pretstatā staltajiem un milzīgajiem Kostarikas brāļiem, kas priecē Rīgas supermārketus, vietējie ananasi izskatījās nošņurkuši un maziņi. Ar vietējiem ananasiem es domāju arī tuvākajā apkārtnē audzētos, jo bez pašu audzētajiem Ķīna ananasus importē pamatā no Taivānas un Filipīnām, kas atrodas tikai pārsimts kilometru attālumā. Taču ananasu ārējais izskats bija maldīgs. Garšas ziņā tik labus ananasus Latvijas lielveikalos nav iespējams atrast. Latvijas lielveikalu piedāvājumā esošie ananasi tiek ievākti Kostarikā negatavi, jo tiem pēc tam jāmēro tāls ceļš uz Eiropu, bet pa ceļam tie žūst, bet nogatavojušies jau vairāk nav tik sulīgi. Taču, ja ananasi ir nogatavojušies uz vietas un tie vairāk nav jāgatavina transportējot, tad tie līdz patērētājam nonāk pareizā gatavībā un ir vienkārši izcili.

Klimatiskie apstākļi Fudzjaņas provincē ir vēl labāki nekā ASV Floridas dienvidos. Nav vajadzīga apkure. Tas samazina uzturēšanas izdevumus un rūpnieciskās izmaksas. Ķīnas ziemeļdaļas (Pekinas apkārtnes, Mandžūrijas utt.) ļaudis, kuri ir ar pietiekami lieliem ienākumiem, var ziemas mēnešu laikā pārcelties uz tropu piekrasti. Sjameņa un Ķīnas tropiskā daļa kļūst par pievilcīgu vietu, lai šeit veidotu t.s. ziemas mājas vai arī lai iekārtotu mājokli vecumdienām. Tāpēc dzīvojamo māju celtniecības apjomi ir pārsteidzoši. Ikvienā Fudzjaņas provinces lielpilsētu centra daļā ir pilns ar debesskrāpja jaunbūvēm.

Bez nekustamā īpašuma tīkotājiem attīstās arī tūrisms. Klusā okeāna piekraste tropiskajā joslā ir ar milzīgu tūrisma potenciālu. Tūrisma vajadzībām ir rezervēta liela Sjameņas daļa. Sjameņa ir kaut kur līdzīga Ventspilij. Tranzīta milzis attīsta tūrismu un rekreāciju. Viens pilsētas rajons - Gulanjui (Gulangyu) sala - atgādina mūsdienu Jūrmalu. Lai novērstu piesārņojumu, salā ir atļauts tika elektriskais transports. Nekādu iekšdedzes dzinēju un izplūdes gāzu. Tiesa, tūrisma galvenā mērķa grupa ir vietējie ķīnieši.

Vietējie ļaudis varbūt atpaliek no Šanhajas elegances ziņā, bet arī šeit var sajust to Ķīnu, kas mostas, ķīniešus, kas apzinās, ka viņi ir tie, kas rada bagātību, kura pēc tam tiek izmantota, lai veidotu nākotnes Ķīnu.



Svarīgākais