Nereti nopērkot meloni, pēc tās sagriešanas, nākas secināt, ka diemžēl oga nav gana salda, un tai piemīt ūdeņaina garša. Šis padoms tev vairs nekad neļaus nopirkt bezgaršīgu meloni!
Pirmkārt, melones veikalos jāiegādājas tikai meloņu sezonas laikā, respektīvi, no jūnija līdz augusta vidum. Melones, kuras tirgo veikalos pēc sezonas beigām, audzē siltumnīcās, tāpēc tām nepiemitīs īstā melones garša.
Otrkārt, izvēloties meloni, pavērojiet tās mizu - garšīga melone būs ar biezu un raupju mizu, jo gludās melones nav tik gardas. Vēl būtiski ir paskatīties, vai miza nav bojāta - ieplīsusi, pleķaina. Tādas nepērciet!
Noteikti viens no svarīgākiem faktoriem melones izvēlē ir aromāts, kas, labi nogatavotai ogai, ir jūtams arī nenomizotā veidā. Aromātam ir jābūt medainam. Īpaši aromātiska ir vieta pie kātiņa.
Ja ir iespējams tikt pie mīkstumiņa pirms melones iegādes, pievērsiet uzmanību tā struktūrai. Viegli iespiežot pirkstu, mīkstumiņam ir jābūt gandrīz elastīgam. Ja tas ir ciets, tātad melone vēl nav gatava.
Ja tomēr meloni pārdod veselu, varat pārbaudīt tās skaņu, viegli uzsitot pa mizu. Ideālā variantā skaņai jābūt nedaudz dobai, kokainai. Vēl uzmanība jāpievērš melones kātiņam. Ja melone ir gatava, kātiņš būs sauss, izžuvis.
Un pēdējais padoms - svara faktors. Nežēlojiet naudu un nopērciet smagāko (nevis lielāko). Ja pēc izmēra melones ir līdzvērtīgas, bet viena ir smagāka par otru - pērciet to, kas smagāka, jo tā satur vairāk sulas - tātad gatavāka un sulīgāka.