RECEPTES: Svētku ēdieni latviskās krāsās

© Publicitātes foto

3.lapa

Biešu panna cotta ar cidoniju musu

Lai gan “panna cotta” neizklausās latviski, nevaram šo maigo, uz mēles kūstošo desertu nosaukt par želeju. Tomēr tā sastāvdaļas ir gana latviskas, lai šis ēdiens atrastu vietu mūsu svētku galdā! “Panna cotta”, tulkojumā no itāļu valodas, nozīmē “vārīts saldais krējums”, kas arī piešķir desertam tā maigumu, savukārt bietes piešķir ēdienam saldumu, tiešām īpašu garšu un spilgtu krāsu.

Sastāvdaļas (8 personām)

Biešu kārtai

250 g nomizotu biešu, sagrieztu ļoti mazos kubiņos

500 ml saldā krējuma (35%)

Šķipsniņa sāls

1 tējk. želatīna (tas iepriekš jāuzbriedina apmēram 2 ēdamk. ūdens)

3 ēdamk. medus

2 ēdamk. citrona sulas

Cidoniju musam

120 ml cidoniju sulas (var lietot arī citu citrusaugļu)

100 g sviesta

4 olu dzeltenumi

120 ml saldā krējuma

1 tējk. želatīna (tas iepriekš jāuzbriedina apmēram 2 ēdamk. ūdens)

55 g cukura

Pagatavošana

Biešu panna cotta

Bietes, saldo krējumu un sāli uzvāra un tad silda uz lēnās uguns ~25 min, līdz bietes kļūst mīkstas. Nedaudz atdzesē. Visu masu labi sablenderē un izkāš caur sietu (lai desertā nebūtu biešu gabaliņu). Masu atkal liek uz uguns un pievieno uzbriedinātu želatīnu, kad tas izkusis - noņem no plīts, pievieno medu un citrona sulu. Atdzesē līdz istabas temperatūrai.

Cidoniju musam

75 g sviesta, 15 g cukura un cidoniju sulu uzsilda, lai sviests un cukurs izkūst. Citā traukā saputo olu dzeltenumus ar atlikušu cukuru. Tad olu masu lēni maisot, pielej karstam cidoniju sulas maisījumu. Turpina uz lēnās uguns vārīt, līdz masa sabiezē. Pievieno uzbriedinātu želatīnu, to labi izkausē. Noņem masu no plīts un pievieno atlikušos 25 g sviesta. Atdzesē līdz istabas temperatūrai, tad pievieno saldo krējumu un labi samaisa.

Abas masas kārto caurspīdīgs stikla traukos, atdzesē ledusskapī vismaz 4h (līdz deserts sastingst).

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais