Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

APRITĒ. Unikālu divriteņu kolekcija

© Dinara Nikiforova

Tirdzniecības centrā Rīga Plaza aplūkojama unikāla divriteņu kolekcija, kuras vērtība tiek lēsta aptuveni pusotrs miljons eiro un kuras eksponāti «pārstāv» visu pasauli.

Ekspozīcijas centrā ir 30 oriģināli amatnieku velosipēdi, kas ražoti laika posmā no 19. gadsimta beigām līdz 20. gadsimta pirmajai pusei. Ikviens eksponāts ir gan pārvietošanās līdzeklis, gan arī «darba kabinets» uz riteņiem. Īpaši pielāgots skrodera divritenis ir mobilais ateljē, ārsta - «ātrā palīdzība», bārddziņa - «frizētava»... Visi eksponāti ir darba kārtībā un vēl pirms gadsimta, pusotra jestri braukāja pa Itālijas, Austrijas, Anglijas ceļiem. Divriteņu izstāde liecina par cilvēku uzņēmību un atjautību situācijās, kad amatnieki, neatraduši darbu mājās, devās pelnīt naudu gan uz kaimiņu ciemiem, gan arī tālām zemēm, lai pēc tam atgrieztos un pabarotu ģimeni. Kolekcijas autors - no Rimini nākušais Mauricio Urbinati - apgalvo, ka šīs interesantās kolekcijas ideja radusies nejauši. «Pirms teju pusgadsimta kādā krāmu tirgū es ievēroju kurpnieka divriteni. Nezinu, vai tas bija tas pats velosipēds, kuru tiku redzējis agrā bērnībā, vai vienkārši līdzīgs, taču aizgājušā laikmeta aina ļoti spilgti nostājās acu priekšā. Visa mana ģimene dzīvoja nelielā ciemā, kur reizi mēnesī ieradās milzīga auguma kurpnieks. Mums visiem tas bija gan notikums - ieradies cilvēks, kurš redzējis pasauli -, gan arī savā ziņā prieks un laime - mēs novalkājām apavus citu pēc cita, un tos vajadzēja labot,» stāsta Mauricio Urbinati. Tā sākās kolekcija - himna amatniecībai un cieņas apliecinājums īstiem apgādniekiem, mazliet avantūristiem, taču garā spēcīgiem un mērķtiecīgiem cilvēkiem, kuri atrada izeju pat vissarežģītākajās dzīves situācijās. Ikviens kolekcijas divritenis ir neatkārtojams, un tam ir savas konstrukcijas īpatnības. Miesnieka transportlīdzeklis ir aprīkots ar ērtu gaļas mašīnu, lai uz vietas varētu pagatavot pircējam svaigu malto gaļu. Ārsta divriteni rotā sarkans krusts uz rāmja un vairākas aptieciņas, kā arī kastes medicīnas instrumentu pārvadāšanai. Bārddziņa velosipēdu papildina skūšanās un modernu frizūru veidošanas instrumenti, kā arī glīta bļodiņa uz stūres.

Amatnieku divriteņu izstāde ir iespēja atcerēties vai varbūt pirmoreiz mūžā ieraudzīt pagājušā laikmeta sadzīves priekšmetus. Tur ir pirmais pārnēsājamais telefons, kinoprojektors, patafons, fotoaparāts, atslēgu dublikators un citas agrāk neiedomājamas lietas.

Izstādi papildina arī ļoti interesanti eksponāti no Latvijas. Starp citu, 1886. gadā Rīgā dibinātā Leitnera velosipēdu fabrika bija pirmā Krievijas impērijā. Un jau 1901. gadā Rīgas modeļi ieguva ļoti augstu novērtējumu lielākajā divriteņu izstādē Glāzgovā.

Ekspozīciju Visa dzīve vienā divritenī pavada multimediāla programma - filma, kas Itālijā uzņemta īpaši par godu izstādei, un animācijas lente, kas iepazīstina ar dažādām profesijām.

Izstāde būs apskatāma līdz 1. aprīlim interaktīvā formātā, kas ļaus vēl pilnvērtīgāk iejusties aizgājušo gadu Eiropas atmosfērā.