Indijai raksturīgie ēdieni Latvijas virtuvēs ienes krāsu, siltumu un aromātu – katra karote karija vai kumīna mājās rada jaunu garšu piedzīvojumu. Daudzi Indijas ēdieni ir vienkārši pagatavojami, veselīgi un piemēroti arī veģetāriešiem, ne velti Indijā ir lielākais veģetāriešu skaits pasaulē – gandrīz puse no valsts iedzīvotājiem. Savukārt gatavās mērces atvieglo ātras maltītes pagatavošanu un ir ar sabalansētu Indijas garšas līdzsvaru.
“Ir viegli iedvesmoties no ātri pagatavojamām un vienkāršām receptēm no Indijas, atliek izvēlēties atbilstošas garšvielas, mērces, čatnijus. Lai ar atsevišķām garšvielām pagatavotu Indijas virtuvei raksturīgu ēdienu, nepieciešama lielāka pieredze un vairāk laika, bet, piemēram, tāda populāra ēdiena kā "Tikka Massala" vai "Butter Chicken" gatavās mērces sniedz iespēju ātri pagatavot gardas vakariņas. Tieši gatavās mērces atvieglo ikdienu, kļūst par arvien populārāku palīgu virtuvē, īpaši, ja runa ir par tādiem eksotiskiem ēdieniem kā Indijas klasiku. Jaunās gatavās mērces esam radījuši, lai mājas apstākļos varētu iegūt autentisku rezultātu bez liekām pūlēm - atliek tikai pievienot mērci apceptai vistas filejai vai dārzeņiem, uzvārīt rīsus - un aromātiska maltīte ātri ir gatava! Būtiski, ka aromātiski garšvielu maisījumi, krēmīga tomātu bāze un sabalansēts pikantuma līmenis šādās gatavās mērcēs ir mūsu pārtikas tehnologu atbilstoši sabalansēts. Savukārt mango čatnija saldā garša to padara par acīmredzamu klasiku Indijas virtuvē. Tas labi sader ar dažādiem indiešu ēdieniem un citiem pārtikas produktiem,” pamēģināt gatavot indiešu ēdienus iedrošina "Paulig" un "Santa Maria" mārketinga aktivitāšu vadītāja mazumtirdzniecībā Latvijā Inga Auziņa.
Mango čatniju var izmantot kā mērci pie Indijas virtuves ēdieniem, piedevu karijam un rīsu ēdieniem, izmantot kā glazūru grilētai cūkgaļai, vistai, lasim. To var sajaukt ar bezpiedevu jogurtu un lietot kā dip mērci vai pārliet salātus, pievienot kā saldu akcentu vrapiem, sviestmaizēm, dažāda veida sieriem.
Iecienīta piedeva indiešu ēdieniem ir uz bezpiedevu jogurta bāzes gatavojama mērce raita, piemēram, ar koriandra un piparmētras garšu. Tā gan reizē nomāc indiešu ēdienu asumu, gan izceļ to īpašo garšu.
Vidēji ass garšvielu maisījums ar kardamonu, krustnagliņām un kanēli ir Garam masala, kas, piemēram, tiek izmantots veģetārajos ēdienos kopā ar haloumi sieru, turku zirņiem, spinātiem un skābo krējumu, bet vienlīdz labi garšos arī kopā ar vistas vai kādu citu gaļu.
Gatavās Indijas mērces ir praktisks risinājums ne tikai aizņemtām ģimenēm, bet arī iesācējiem virtuvē. Tā ir iespēja pagatavot eksotisku maltīti ar paredzamu rezultātu - pagatavotais ēdiens ir garšīgs un sabalansēts.
Indijas virtuve ir viena no senākajām pasaulē, šeit ir vairāk nekā 30 reģionālās virtuves. Ja Indijas ziemeļos dominē kviešu ēdieni, tad dienvidos vairāk iecienīti ir rīsu un kokosriekstu ēdieni. Austrumos gatavošanā bieži izmanto sinepju eļļu, bet rietumos gī sviestu. Dažās neizmanto sīpolus un ķiplokus.
Indijā audzē vairāk nekā 70% no pasaules garšvielām, piemēram, piparus, kardamonu, krustnagliņas, kurkumu, koriandru.
Rīsi ir pamatprodukts vairumam Indijas virtuves ēdienu.
Indijā ir desmitiem veidu maizes kā čapati, roti, naan, puri, paratha, bhatura - katra tiek gatavota savā tehnikā.
Karijs Indijā ir vispārīgs termins dažādiem ēdieniem ar mērcēm, kuros izmanto garšvielu maisījumus - katrā reģionā un ģimenē to gatavo savādāk.
Gatavošanai bieži tiek izmantota tradicionāla māla krāsns (tandoor), kurā cep dažādus ēdienus, kas šādi iegūst īpašu dūmu aromātu. Tā gatavo naan maizi, vistas u.c. ēdienus.

Sastāvdaļas
Pagatavošana
Padoms: Vistu var aizstāt ar veģetāro proteīnu vai tofu.
"Tikka massala"
Padoms: Vistu var aizstāt ar veģetāro proteīnu. Daļu vistas gaļas var aizstāt arī ar turku zirņiem.