Kāpēc Latvijā pārtika maksā dārgāk nekā citviet Eiropā? Danusēvičs vaino ierēdņu noteiktās prasības tirgotājiem

© Kaspars Krafts/MN

Kāpēc Latvijā pārtikas cenas ir relatīvi augstākas nekā citās Eiropas Savienības valstīs? Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs TV24 izteica vairākus argumentus, kāpēc tas tā ir.

Pirmais - mums tirdzniecībā ir dažādas papildu izmaksas, kas no tirgotājiem prasa lielu darbu, piemēram, cenu zīmēs papildus preču izcelsmes valstij ir jāieraksta ražotājvalsts, ir sarežģītāka uzskaite, ir jāatskaitās Konkurences padomei. Piemēram, pēdējā Konkurences padomes pētījumā par krējumu bija jāsarēķina, cik uz vienu krējuma paciņu mēs patērējam elektroenerģiju, darbaspēku, transporta izmaksas utt., stāstīja H. Danusēvičs.

Ir arī citi instrumenti, un H. Danusēvičam ļoti paticis finanšu ministra Arvila Ašeradena ziņojums, ko dara, lai cilvēkiem kompensētu patēriņa produktu, t.sk. pārtikas cenu kāpumu, tas, ka tika apsolīts palielināt minimālo algu un neapliekamo minimumu. Viņaprāt, tas ir pareizais ceļš, jo inflācija šā vai tā ceļ cenas, un tāpēc līdzi jāceļas arī iedzīvotāju ienākumiem, lai varētu kompensēt izmaksu kāpumu tajās pozīcijās, kas ir jūtamas Latvijā.