Vai Latvija sekos Igaunijas piemēram, ļaujot iedzīvotājiem iztērēt pensiju 2. līmenī uzkrātos līdzekļus?

© Vladislavs Proškins/MN

Publiskajā telpā ir izskanējuši pat tādi radikāli priekšlikumi, kā sekot Igaunijas piemēram un ļaut iedzīvotājiem vienkārši iztērēt pensiju 2. līmenī uzkrātos līdzekļus.

Igaunijā vairāk nekā ceturtā daļa 2. pensiju līmeņa dalībnieku izmantojuši iespēju izņemt vismaz daļu no iekrājumiem, lai tos iztērētu vai ieguldītu kur citur. Par iespēju sekot kaimiņvalsts piemēram, kritiska ir Latvijas Bankas pārstāvošā organizācija, jo daudziem cilvēkiem 2. pensiju līmenis ir vienīgais reālais papildu uzkrājums 1. līmeņa paaudžu solidaritātes pensijai. Ļaut to iztērēt priekšlaikus būtu ļoti bīstami un nevajadzīgi, vēsta raidījums "360 ZIŅneši".

Sarunā ar "Neatkarīgo" šo jautājumu komentē labklājības ministrs Uldis Augulis.

"Ir jāskatās visi pensiju līmeņi kopumā, lai, aizejot pensijā, pensijas apmērs būtu tuvu tam, cik cilvēks pelnīja strādājot. Ņemot vērā ekonomikas, demogrāfijas tendences, darbaspēka pietiekamības jautājumus, pensiju 1. un 2. līmeni nevar vērtēt īstermiņā. Tikai ilgtermiņā. Šobrīd ar Latvijas Banku izskatām iespējamās izmaiņas attiecībā uz 2. pensiju līmeni - ko un kā to uzlabot, lai cilvēki justos drošāki par saviem ienākumiem nākotnē. 2. līmenis tika ieviests pirms vairāk nekā 20 gadiem, un ir pēdējais laiks to pārskatīt, lai cilvēkiem šie kapitāluzkrājumi būtu pēc iespējas lielāki. Atteikties no 2. pensiju līmeņa vai sekot Igaunijas piemēram [ļaut iedzīvotājiem iztērēt pensiju 2. līmenī uzkrātos līdzekļus jau pirms pensijas] neplānojam. Varam izskatīt iespējas, piemēram, piecus gadus pirms pensijas vecuma sasniegšanas pensiju 2. līmeņa kapitālu pārlikt uz 1. līmeni. Kad Labklājības ministrija būs izstrādājusi konkrētus priekšlikumus, tad ar tiem iepazīstināsim sabiedrību. Šobrīd vēl viss ir darba procesā."

Ekonomika

No 2025.gada 1.janvāra Eiropas Savienības atbalsts tiks mērķēts uz sociāli vismazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām un tiks mainīts pārtikas atbalsta apjoms. To joprojām varēs saņemt ģimenes ar trūcīgas mājsaimniecības statusu un krīzes situācijā nonākušas mājsaimniecības, tostarp Ukrainas civiliedzīvotāji. Taču viens cilvēks varēs saņemt vienu pārtikas preču komplektu ceturksnī līdzšinējo 2 pārtikas preču komplektu vietā. ES atbalsts tiek nodrošināts Eiropas Sociālā fonda Plus programmas materiālās nenodrošinātības mazināšanai 2021.–2027. gadam ietvaros, informē Labklājības ministrija.

Svarīgākais