Ievērojami mainīsies parāda atgūšanas izdevumu apmēri

© unsplash.com

Valdība otrdien atbalstīja sākotnējo parāda atgūšanas izdevumu apmēru paaugstināšanu no septiņiem eiro līdz 15 eiro, kā arī maksimālo parāda atgūšanas izdevumu apmēra paaugstināšanu no 17 eiro līdz 30 eiro.

Grozījumi noteikumos "Par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi" izstrādāti pēc Ekonomikas ministrijas (EM) iniciatīvas, pamatojoties uz Latvijas Ārpustiesas parādu atguvēju asociācijas aicinājumu.

Noteikumu projekts izstrādāts ar mērķi noteikt ekonomikas izaugsmei atbilstošu parāda atgūšanas izdevumu apmēru.

EM norāda, ka parādu atgūšanas izdevumu apmērs nav pārskatīts kopš noteikumu izdošanas brīža - 2013.gada 29.janvāra, un šo izdevumu pašreizējais apmērs nenosedz pakalpojuma sniedzējam radušos izdevumus.

Ņemot vērā izmaksu pieaugumu, tostarp to, kuras ir tiešā veidā saistītas ar parādu atgūšanas pakalpojumiem, piemēram, algu kāpumu, telekomunikāciju pakalpojumu izmaksu pieaugumu, pasta pakalpojumu cenu kāpumu un citas, ir nepieciešams pārskatīt parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējiem noteiktos maksimālo izdevumu apmēra griestus, lai tie atbilstu reālajām šī brīža izmaksām un nosegtu pakalpojuma sniedzējam radušos izdevumus, min EM.

Tāpat ministrijā norāda, ņemot vērā, ka vidējā inflācijas ietekme rada būtiskus zaudējumus ārpustiesas parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējiem un, lai spētu kompensēt radušos izdevumus, kas ir būtiski palielinājušies, nepieciešams palielināt arī parāda atgūšanas izdevumu maksimālo apmēru.

Turpmāk sākotnējie parāda atgūšanas izdevumi to jaunajā apmērā (15 eiro) būs attiecināmi uz lietām, kurās pārada ārpustiesas atgūšanas darbības sāktas pēc šo grozījumu spēkā stāšanās.

Savukārt parāda atgūšanas izdevumi par citām parāda atgūšanai papildus veiktajām darbībām to jaunajā apmērā (ne vairāk kā 15 eiro) būs attiecināmi arī uz lietām, kurās parāda ārpustiesas atgūšanas darbības sāktas pirms šo grozījumu spēkā stāšanās un tās turpinās pēc šo grozījumu spēkā stāšanās, jo parādnieks nav izpildījis maksājuma saistības pret parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju vai kreditoru. Attiecīgi maksimālais parāda atgūšanas izdevumu apmērs tiks paaugstināts no 17 eiro līdz 30 eiro.

Ekonomika

Iepriekšējos gados Rīgas tirgū vidēji pārdots ap 2500 jaunu dzīvokļu gadā, un tas tādai pilsētai kā Rīga nav īsti apmierinošs rezultāts, aģentūrai LETA pavēstīja būvfirmas un nekustamo īpašumu attīstītāja SIA "YIT Latvija" valdes loceklis Andris Božē.

Svarīgākais