100 MW saules enerģijas "Latvenergo" 85 jubilejā!

© Romāns Kokšarovs/F64

Latvenergo koncerns aktīvi attīsta jaunu saules parku aktīvu portfeli ar kopējo jaudu vismaz 100 MW visās Baltijas valstīs – tos vieno kopīga SES 100 MW vizuālā identitāte.

Jaunie saules parki, kuru jauda ir no 5 līdz 15 MW, tiks izkliedēti dažādos Latvijas reģionos, kā arī Igaunijā un Lietuvā, nodrošinot sabalansētu ģenerāciju. Projekta SES 100 MW parkus varēs atrast vairākās vietās Latvijā - Skulte, Bauska, Rūjiena, Eleja, Ķegums, Krāslava, Priekule, Rēzekne un Rīga. Šo parku jauda būs pietiekama, lai nodrošinātu aptuveni 60 000 mājsaimniecību ar elektrību, kas veido vienu desmito daļu no Latvenergo klientiem Latvijā.

24. jūlijā tiek atklāts šobrīd lielākais Latvenergo saules enerģijas parks Biržos, Jēkabpils novadā. Ar jaudu 11,7 MW šis parks ir nozīmīgs solis ceļā uz uzņēmuma stratēģisko mērķi - izbūvēt jaunus saules parkus ar kopējo jaudu 100 MW. Biržu saules parks, kas ir lielākais no plānotajiem 100 MW parkiem Latvijā, ir daļa no SES 100 MW identitātes projekta. Šis projekts pierāda - vietēja kapitāla uzņēmums rada vietēju ienākumus un ekonomiski nozīmīgs reģionam, veicinot sadarbību ar vietējiem uzņēmējiem, kā arī - visa nopelnītā nauda paliek Latvijā. Vienlaikus parks demonstrē, kā iespējams apvienot atjaunīgo enerģiju un tradicionālo lauksaimniecību - tā teritorija ir ganība Latvijas tumšgalves škirnes aitām.

Biržu saules parkā Elektrum Solārais stacija ar 11,7 MW jaudu gadā saražos 10 000 MWh elektroenerģijas, kas ir pietiekami, lai pusgadu nodrošinātu aptuveni 9500 mājsaimniecību vai arī visu Jēkabpils iedzīvotāju patēriņu. Parku veido 17 820 saules paneļi, 50 invertori un 5 kompaktās apakšstacijas.

"Latvenergo saules elektrostacijas darbosies visās Baltijas valstīs, apliecinot Latvenergo kā atjaunīgās enerģijas līderi Baltijā. Biržu elektrostacija šobrīd ir lielākā no simts šogad plānotajām - sākam projekta uzlādi!" - saka Ilvija Boreiko, AS "Latvenergo" valdes locekle.

Ekonomika

Iepriekšējos gados Rīgas tirgū vidēji pārdots ap 2500 jaunu dzīvokļu gadā, un tas tādai pilsētai kā Rīga nav īsti apmierinošs rezultāts, aģentūrai LETA pavēstīja būvfirmas un nekustamo īpašumu attīstītāja SIA "YIT Latvija" valdes loceklis Andris Božē.

Svarīgākais