Latvijas veikalos joprojam nopērkama Krievijas un Baltkrievijas pārtika

© Ekrānuzņēmums

Konfektes ar cara Pētera Pirmā foto, tēja ar nosaukumu "Krievijas impērijas kronis", arī degvīns un ikri. Krievijā un Baltkrievijā ražotus pārtikas produktus turpina tirgot gan mazos piemājas veikalos, gan plašāk zināmos veikalu tīklos, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Statistika par šī gada pirmo pusgadu liecina, ka kopumā pārtikas imports no Krievijas no Baltkrievijas samazinās.

PVD dati liecina, ka kopš 2022. gada samazinājies graudaugu, dārzeņu un citu produktu kopējais apjoms. Tiesa, ir izņēmumi. Alkoholiskie un citi dzērieni gan šogad ievesti mazāk nekā pērn, bet vairāk nekā 2022. gadā.

Vēl zināms, ka 67 uzņēmumi importējuši no Krievijas un 36 uzņēmumi no Baltkrievijas. Kuri tieši, PVD neatklāja, jo ne visi uzņēmumi preces atmuito Latvijā, tātad tās paredzētas tirgošanai citās Eiropas Savienības (ES) valstīs. Brīvais tirgus ļauj pēcāk arī no citas valsts Latvijā ievest Krievijā ražotu preci.

Zemkopības ministrs Armands Krauze (Zaļo un Zemnieku savienība) uzsvēra, ka vienīgais risinājums ir ES kopīgs lēmums. Tiesa, nevis pilnībā aizliegt, bet ar augstākiem tarifiem ierobežot importu, kā tas jau ir ar lauksaimniecības produktiem.

Ekonomika

Iepriekšējos gados Rīgas tirgū vidēji pārdots ap 2500 jaunu dzīvokļu gadā, un tas tādai pilsētai kā Rīga nav īsti apmierinošs rezultāts, aģentūrai LETA pavēstīja būvfirmas un nekustamo īpašumu attīstītāja SIA "YIT Latvija" valdes loceklis Andris Božē.

Svarīgākais