Latvijas Banka budžeta deficītu šim gadam prognozē lielāku nekā pērn

© unsplash.com

Latvijas Banka šogad prognozē valsts budžeta deficītu 3,8% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), kamēr martā budžeta deficīts šajā gadā tika prognozēts 4,1% apmērā, vēsta Latvijas Banka.

Savukārt 2025.gadā budžeta deficīts šobrīd tiek prognozēts 3,5% apmērā no IKP (marta prognozē 3,4% no IKP), bet 2026.gadā - 2,8% apmērā no IKP (marta prognozē 2,3% no IKP).

"Ņemot vērā lēnāku nodokļu ieņēmumu kāpumu, galvenokārt izzūdot augstās inflācijas ietekmei, budžeta deficīts šim gadam tiek prognozēts lielāks nekā pērn. Vienlaikus, palielinoties valdības investīcijām un ņemot vērā finansējuma pieaugumu atlīdzībai dažādās nozarēs strādājošajiem, kopējo izdevumu pieauguma temps gaidāms spēcīgāks," norāda Latvijas Bankā.

Centrālajā bankā arī atzīmē, ka budžeta deficīta vērtējums šim gadam uzlabojies salīdzinājumā ar martā prognozēto atsevišķu nodokļu pieņēmumu precizējumu un labākas nodokļu izpildes dēļ. Savukārt turpmākajiem gadiem bilances novērtējums pasliktināts, pa gadiem precizējot Eiropas Savienības fondu projektu īstenošanas un "Rail Baltica" projekta izdevumus atbilstoši aktuālajai pieejamai informācijai.

Latvijas Banka šogad prognozē arī lielāku valdības parādu nekā pērn, kā arī ir palielinājusi valdības parāda prognozes turpmākajiem gadiem.

Valsts parāds 2024.gadam šobrīd tiek prognozēts 44,5% apmērā no IKP (marta prognozē 44,3% no IKP), 2025.gadam - 45,5% apmērā no IKP (marta prognozē 45,2%), bet 2026.gadam - 46% apmērā no IKP (marta prognozē 45,7% no IKP).