Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

ZM gatavo plānu lielveikalu slēgšanai svētdienās. Jautājums - vai to virzīs tagad, līdz Jāņiem, vai rudenī?

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Oksana Džadana/F64

Pārtikas cenu kāpums ir jāaptur, un viens no veidiem, kā to varētu panākt, ir slēgt lielveikalu durvis svētdienās, uzskata Zemkopības ministrija, vēsta lsm.lv.

Sarunā ar Neatkarīgo jau februārī zemkopības ministrs Didzis Šmits norādīja, ka, ņemot vērā vietējā tirgus apmērus, valdībā vai Saeimā varētu tikt rosinātas likumdošanas izmaiņas ar kuru palīdzību varētu veikt vietējā tirgus diversifikāciju. Proti, daudzās Rietumeiropas valstīs - Vācija, Francija, Šveice, tāpat arī kaimiņos esošajā Polijā ir noteikts regulējums, kas veicina arī mazu tirdzniecības vietu pastāvēšanu. Pēc D. Šmita domām, virzība uz to varētu notikt nosakot lielveikaliem darbības laiku ierobežojumus. “Francijā svētdienās lielie tirdzniecības centri ir slēgti, bet sestdienās ir noteikts darbības laika ierobežojums. Kāpēc? Tiklīdz lielajiem tirdzniecības centriem tika noteikts darba laika ierobežojums, radās iespējas arī mazajiem tirgotājiem. Piemēram, svētdienās mazajiem tirdziņiem. Faktiski var teikt, ka šādā veidā tiek diversificēti tirdzniecības kanāli. Ja lielie nestrādā, tad mazajiem ir vairāk telpas. Piemēram, Parīzē mazie veikaliņi uz katra stūra ir tāpēc, ka notiek šī tirgus diversifikācija ar darbības laikiem,” skaidroja ministrs.

Viņš norādīja uz vēl kādu citu potenciālo ieguvumu no lielo tirdzniecības darba laiku ierobežošanas. Proti, tirdzniecības iespēju diversifikācija dos lielākas iespējas pastāvēt ne tikai mazajiem tirgotājiem, bet arī mazajiem ražotājiem. Kā piemēru ministrs minēja kādu nelielu siera ražotāju, kura produkcijas apjoms pagaidām vēl nav interesants lielajiem tirdzniecības tīkliem. Tāpēc šādām uzņēmumam iespējas varētu rasties izvietojot preci pie kāda mazāka tirgotāja, līdz laika gaitā viņš būs spējis atsperties tikt tālu, lai ar savu produkciju varētu ieinteresēt lielveikalus.

Ministrs nešaubās, ka diskusijas būs plašas, bet viņa vērtējumā šādu plānu varētu atbalstīt arī Finanšu ministrija.

Tagad vien jautājums, vai to virzīs tagad, līdz Jāņiem, vai pēc Saeimas atvaļinājuma - rudenī, retoriski jautā lsm.lv.