Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Valsts atbrīvos elektrības lietotājus no OIK maksājuma; to segs uz valsts budžeta rēķina

© Eduards Dundurs/F64

Ministru kabinets otrdien pieņēmis lēmumu par pilnīgu obligātās iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanu, pēc valdības sēdes žurnālistiem norādīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Viņš pauda, ka līdzekļus OIK likvidācijai paredzēts iegūt tostarp no AS "Latvenergo" dividendēm. Vienlaikus ministrs precīzu summu nenosauca, norādot, ka valdība OIK mazinājusi vairāku gadu garumā.

"Tas ir tāds politisks lēmums. Ja to šobrīd ir iespējams izdarīt un atbrīvot arī lietotājus tieši šajā brīdī, kad mums ar enerģētisko jautājumu ir diemžēl cita veida krīze, tad vismaz arī risināt šo jautājumu," pauda Bordāns.

Portāls NRA gan rakstīja, ka apzīmējums "OIK atcelšana" šajā gadījumā ir maldinošs, jo maksājums tiks pārlikts no vieniem pleciem uz otriem, proti, šis maksājums tiks segts no "Latvenergo" samaksātajām dividendēm valstij. Tātad valsts budžets saņems mazākus ienākumus. Vairāk šeit.

Kā ziņots, koalīcija iepriekš vienojās par OIK likmes atcelšanu visiem elektroenerģijas lietotājiem. Lēmums par OIK atcelšanu būs aktuāls līdz šā gada beigām, jo par tā atcelšanu no nākamā gada lēmums pieņemts jau iepriekš.