Nodokļu parādnieki: kādi uzņēmumi aiz tiem stāv?

© Pixabay

2.lapa

Vismazākais nodokļu parādnieku īpatsvars - Kurzemē un Vidzemē

Attiecinot parādnieku skaitu pret reģionos reģistrēto uzņēmumu kopskaitu, redzams, ka visvairāk to ir Rīgā (vismaz 150 eiro liels nodokļu parāds ir 24,21% no visiem galvaspilsētā reģistrētajiem uzņēmumiem) un Pierīgā (21,21%). Tikmēr viszemākais parādnieku īpatsvars, attiecinot to pret kopējo reģionā reģistrēto uzņēmumu skaitu, š.g. novembrī bijis Kurzemē (15,19% no visiem reģionā reģistrētajiem uzņēmumiem) un Vidzemē (15,60%).

Ekrānuzņēmums

Tiesa, izpētot padziļināti informāciju par Vidzemē un Kurzemē reģistrētajiem parādniekiem, atklājas, ka mazāks parādnieku īpatsvars nenozīmē mazāku parāda kopsummu, kas uzskatāmi redzams Kurzemes gadījumā.

Lursoft aprēķinājis, ka Kurzemē reģistrēto uzņēmumu nodokļu parāda summa veido 50,78 milj.EUR (6,22% no kopējā nodokļu parāda, kuru novembra sākumā parādā bijuši Latvijā reģistrētie uzņēmumi). Tikmēr Vidzemes uzņēmumu nodokļu parāda summa, salīdzinot ar Kurzemi, bijusi vairāk nekā divas reizes mazāka - 20,86 milj.EUR (2,55% no kopējās nodokļu parāda summas).

Ceturto daļu no Kurzemes uzņēmumu nodokļu saistībām veido Grobiņas novada uzņēmums SIA „Riepu bloki”, kura parāda apjoms novembra sākumā sasniedza jau 12,97 milj.EUR. Lursoft datu bāzē pieejamā informācija rāda, ka uzņēmumam š.g. janvārī pasludināts maksātnespējas process. Kā liecina publiski pieejamā informācija, uzņēmums iesniedzis maksātnespējas pieteikumu, jo divus mēnešus pēc kārtas nav spējis nokārtot saistības, kurām iestājies izpildes termiņš, tāpat arī uzņēmuma saistību apmērs kreditoriem ievērojami pārsniedza tā aktīvus. 2017.gada 30.novembrī SIA „Riepu bloki” zaudējumi veidoja 12,98 milj.EUR, bet kopējais parāds īstermiņa kreditoriem - 13,01 milj.EUR, tostarp 13,00 milj.EUR - nodokļi un sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. SIA „Riepu bloki” vienīgais kapitāldaļu turētājs ir Lielvārdes novadā reģistrētais SIA „Eko Alternatīva”, kura pamatdarbība saistīta ar riepu pārstrādi un uzglabāšanu. Tiesa, pērn uzņēmums nav guvis ieņēmumus no saimnieciskās darbības un gadu noslēdzis ar 4,09 tūkst.EUR zaudējumiem.

No galvaspilsētā reģistrētajiem uzņēmumiem nodokļu parādi ir teju ceturtajai daļai uzņēmumu, un tie kopā veido 561,87 milj.EUR jeb 68,80% no kopējās nodokļu parādu summas. Lielākajai daļai jeb 65,86% no visiem Rīgā reģistrētajiem nodokļu parādniekiem saistību apmērs pārsniedz 1000 eiro. Līdzīga situācija novērojama arī Latgalē, kur no visiem nodokļu parādniekiem 65,72% uzņēmumu nodokļu parāda apmērs pārsniedz 1000 eiro.

Jāpiebilst, ka situācija ir samērā līdzīga visos reģionos, jo no visiem nodokļu parādiem aptveni 62,22% - 65,86% gadījumu parāda apmērs pārsniedz 1000 eiro. Viszemākais šādu parādu īpatsvars ir Vidzemē - 62,22% no visiem nodokļu parādiem.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā