Nodokļu parādnieki: kādi uzņēmumi aiz tiem stāv?

© Pixabay

Dati rāda, ka vismaz 150 eiro liels nodokļu parāds ir piektdaļai no visiem Latvijā reģistrētajiem uzņēmumiem. Lursoft izpētījis, kuros reģionos ir augstākais nodokļu nemaksātāju īpatsvars, kuras nozares tie pārstāv un cik lieli nodokļu parādi ir katrā no reģioniem.

Dati rāda, ka 29,72% no visiem parādniekiem patlaban ir reģistrēts nodrošinājums, 14,95% - apturēta saimnieciskā darbība, bet 13,74% uzsākts likvidācijas process. Starp nodokļu parādniekiem ir arī nepilni 2% uzņēmumu, kuriem ierosināta maksātnespēja, tiesiskās aizsardzības vai arī ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process. Šo uzņēmumu kopējais nodokļu parāds sasniedzis 264,49 milj.EUR un teju 8% no maksātnespējīgajiem nodokļu parādniekiem veido būvniecības uzņēmumi.

Parādnieku rindās arī ārvalstnieki

Lursoft izpētījis, ka no visiem nodokļu parādniekiem 14,24% ir ārvalstu kapitāls un pārsvarā jeb 80,18% gadījumu ārvalstu dalībniekiem pieder vairāk nekā 50% no uzņēmuma kapitāldaļām. To vidū visbiežāk starp dalībniekiem atrodami pārstāvji no Krievijas, Lietuvas un Igaunijas.

Ārvalstu kapitāla uzņēmumu nodokļu parāds novembra sākumā sasniedza 195,61 milj.EUR un visbiežāk nodokļu parādnieku rindās nonākuši ārvalstniekiem piederošie nekustamo īpašumu, kravu pārvadājumu, kā arī ēdināšanas nozarē strādājošie uzņēmumi.

Absolūts vairākums ārvalstniekiem piederošo nodokļu parādnieku reģistrēti Rīgā - 72,12%. Pierīgā savu juridisko adresi reģistrējuši vēl 12,73% no ārvalstniekiem piederošajiem uzņēmumiem, kuriem šā gada novembra sākumā bija reģistrēts nodokļu parāds, savukārt Kurzemē - 4,66%, bet Latgalē - 5,12%. Vismazāk šādu uzņēmumu ir Vidzemē un Zemgalē, attiecīgi, 2,53% no kopējā ārvalstniekiem piederošo nodokļu parādnieku skaita, un 2,84%.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā