Eksperti vienprātīgi atzīst: ''ABLV Bank'' likvidācija ir saprātīgs un Latvijai labākais solis

© F64

3.lapa

Komercbankas "ABLV Bank" pašlikvidācijas process ir saprātīgs akcionāru lēmums, sacīja ekonomists Ojārs Kehris.

"Ja bankai nebija citas iespējas, kā vien likvidācija, tas ir bankas saprātīgs lēmums to darīt pašai, nevis atļaut to darīt valsts ieceltiem administratoriem. Sevišķi ar tādu administratoru pieredzi, kāda Latvijā līdz šim ir bijusi," teica Kehris.

Viņš piebilda, ka ir pāragri vērtēt kā "ABLV Bank" pašlikvidācija ietekmēs valsts ekonomiku. Taču īstermiņā šis notikums Latvijas ekonomiku varētu ietekmēt negatīvi, jo ir pietiekoši daudzi bankas klientu, kas strādā Latvijas ekonomikā. Tomēr, ja līdz ar šo un citiem notikumiem finanšu sektorā Latvijā pastiprināsies banku uzraudzība atbilstoši Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) prasībām, ilgtermiņā investīciju piesaiste un ticība Latvijai var tikai palielināties.

Kehris teica, ka pēc iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) Latvija pazaudēja savus mērķus, jo viens no pēdējiem izvirzītajiem bija eiro ieviešana. Tomēr investoru, ekonomistu un OECD ieteiktās reformas un pārmaiņas turpinās caur satricinājumiem - arestiem un bankrotiem. Lai arī bieži vien vietējie uzņēmumi valdībai lūguši vai rekomendējuši nesteigties ar atsevišķām reformām, par to nākas maksāt daudz bargāk. "Latvija ir kļuvusi par naudas atmazgāšanas un arī vairāku strīdīgu maksājumu priekšposteni ES. Pirms tam ļoti stabilas līderpozīcijas bija Kiprai. Par to runājam ļoti sen un dažādos līmeņos - gan finanšu uzraudzības, gan valdības līmenī - rekomendācijas visu laiku ir bijušas," teica Kehris.

Kehris pauda, ka pēdējie notikumi finanšu sektorā Latvijai nevar būt pilnīgi negaidīti, jo bija jābūt brīdinājumiem, par ko finanšu uzraudzības institūcijas zināja. Ja OECD un ekonomistu rekomendācijas, brīdinājumi un aicinājumi netiek ņemti vērā, kādā brīdī sekos satricinājumi, sacīja ekonomists.

Ekonomika

Nākamā gada prioritātes darbam kopā ar Ārvalstu investoru padomi Latvijā (FICIL) būs cilvēkkapitāla attīstība, produktivitātes celšana un investīciju veicināšana, piektdien pēc Latvijas valdības un FICIL augsta līmeņa sanāksmes sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Svarīgākais