Rudenī daba mūs lutina ar īpaši veselīgām veltēm, un viena no tām ir smiltsērkšķi. Šīs mazās, košās ogas ar spēcīgi skābeno garšu ir bagātas ar vitamīniem un minerālvielām.
Šis ārstniecības augs dabā sastopamas Kaukāza, Urālu, Altaja, Aizbaikāla un citos mērenā klimata kalnu rajonos, mazauglīgās smilšainās vai oļainās augsnēs. Latvijā parādījies kopš 19. gs. un sastopams visā teritorijā, īpaši Rietumu rajonos, stāsta bioloģijas zinātņu doktors Dailonis Pakalns.
Uztura speciālisti, blogeri un sabiedrībā populāri cilvēki mēdz labrāt dalīties atziņās par veselīgu uzturu, nereti minot tādus superveselīgus produktus kā čia sēklas un godži ogas. Taču ne mazāk jaudīgas ir vietējās linsēklas un dzērvenes. Protams, šo produktu uzturvērtība nav identiska, taču galvenā veselīga uztura ideja ir tāda, ka jācenšas lietot pēc iespējas vairāk pašu zemes produktu, norāda Rimi veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.