Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Viedokļi

Pīļu pūtēju slava

Oficiālo iestāžu vietā es izteiktu pateicību Tele2 par šo iestāžu dienestiem sarīkotajām profesionālajām mācībām. Par mākslīgi radītu nestandarta situāciju, kuras veidošana šoreiz, šķiet, nebija iepriekš zināma nevienam no tiem, kuri par nestandarta situāciju definēšanu un novēršanu atbild.

Labi, ka šī, teiksim, meteorīta instalācija tika sarīkota miermīlīgā, ar ģeoloģiju un astronomiju saistītā jomā. Tā nebija kādas avārijas imitācija, tā nebija sociāla vai citāda drauda izspēlēšana... Varbūt tāpēc situācijas definēšana ieilga. Lai tiktu par to skaidrībā, vajadzēja apmēram diennakti. Tomēr – tas ir ļoti bēdīgi.

Jo nu, pirmkārt, jāpieņem, ka Latvijā, ja vien tev ir mazliet iracionāla dzirksts, ja tu daudzmaz perfekti orientējies masu apziņā un atrodi manipulācijai ar to kaut cik nestandarta, kaut cik neikdienišķu, neordināru izpausmi, tad apmēram diennakti tu vari būt Latvijā stāvokļa kungs. Jebkurā jomā. Nemaz nepiesaukšu te tās jomas, kurās, līdzīgi manipulējot, ļaudis var tikt apzināti novesti panikā, radītas jukas u.tml. Pastiprinātas intereses dēļ daudz lasu par dažādu krīžu provocēšanas tehnoloģijām un varu daudz saukt, kur un kādi pirmā brīdī neiedomājami sīkumi (ieskaitot reklāmas izmantošanu), pastāvot asprātīgi veidotā secībā, noved pie dramatiska iznākuma. Netaisos šim notikumam ar meteorītu piešķirt lielāku lomu, nekā tas vērts. Vien jautājums – kur garantija, ka nopietnākā situācijā atbildīgie dienesti spēs vismaz definēt situāciju operatīvāk? Ja jau šajā gadījumā tiem vajadzēja diennakti, lai sabiedrība zinātu, ka sūds vien tur bija?

Otrkārt, zinātnieki esot pataisīti par muļķiem. Ne ģeologu Ozolu, ne astronomu Vilku, ne Tartu speciālistus muļķu lomās nedzirdēju. Tie aizbrauca, paskatījās un skaidri pateica savu viedokli. Šo cilvēku viedoklis bija medijos. Bet – kas liedza uz šo zinātnieku viedokļa pamata definēt oficiālo pozīciju pirmdien ap 13.00 vai vēl agrāk? Ja būtu oficiāls slēdziens, tad daudz mazāk stundu pa visu pasauli izplatītos klačas un minējumi. Ne tas tik slikti, ka zinātnieki dabūja ne sevišķi produktīvi izkustēties, cik tas, ka viņu viedoklis tika iejaukts starp nekompetentu ļaužu spriedelējumiem kā līdzvērtīgs pēdējiem. Kādi tad pirmdien bija mediju virsraksti? Speciālists: Mazsalacā nokritis dūres lieluma meteorīts. Zinātnieki: Mazsalacā visticamāk nav nokritis meteorīts. Eksperti: Mazsalacā nokritis meteorīts... U.tml. Cik no šiem visiem ļaudīm slēdziena pamats bija tikai mediju ziņa, cik konkrēta izpēte? Meteorīti, to pazīmes taču ir ļoti aizrautīgi izzināta lieta. Bet te – izslēdzošu viedokļu rasols. Kā lai cilvēki no šā mediju pasniegtā rasola spriež par speciālistu, ekspertu, zinātnieku kompetenci? Nav brīnums, ka Latvijā katrs dūšīgs ķerties pie katras lietas, lai kāda ar kvalifikācija tai būtu nepieciešama. Iespējams, šī Tele2 akcija, vismaz saistībā ar eksaktām lietām, liks medijiem vairāk gādāt par to, ko sauc par kvalificētu informāciju.

Treškārt, Tele2 instalācija esot "ņirgāšanās par sabiedrību". Kādā ziņā? Kas tiek izņirgts? Ja tādas lietas kā ļaužu lētticība, paļaušanās uz nekvalificētu informāciju, sensāciju kāre u.tml., tad var piekrist. Bet tad par to jāatbild arī tiem, kuri šai Tele2 pīlei jauši vai nejauši līdzēja pārlieku ilgi uzpūsties. Medijiem, oficiāliem dienestiem. Taču – par šīm lietām šad tad der pašiem pasmieties, un no šīs puses es arī to uztveru kā joku, kas mani aicina nebūt loham. Taču – Tele2 vaina ir tā, ka viņi nespēja paši savu joku, savas (!) "reklāmas kampaņas elementu" novaldīt. Tas, ko viņi acīmredzot bija domājuši kā regulējamu, sev pievērstu reklāmu, lielā mērā izvērtās par neregulējamu antireklāmu lietām, pār kurām Tele2 nav varas. Protams, var teikt, ka lielai daļai masu auditorijas Latvija un Mazsalaca nu ir slavenākas nekā bija. Taču viens otrs no tiem, kuri spēj ietekmēt ļaužu prātus, jau vēlā pirmdienas vakarā dažu zemju portālos vēsi konstatēja, ka Latvija atkal izcēlusies kā pīlīšu pūtēja.