Atklāta vēstule Valdim Zatleram

Godātais Zatlera kungs!

Vēršos pie Jums kā kolēģa, drauga un valstsvīra. Šāds formāts man dod tiesības nekliegt urravas kopējā korī par Jūsu lēmumu atlaist 10. Saeimu, bet godīgi norādīt uz konsekvencēm un problēmām, ko Jūsu lēmums izraisa. Es neatbalstu Jūsu lēmumu Saeimu atlaist vairāku iemeslu dēļ.

Gan Jūs, gan es, gan visi finanšu jomu cik necik pārzinoši ļaudis Latvijā gaidīja, ka šajās dienās Moody's Ratings paaugstinās Latvijas kredītreitingu, kas palielinātu Latvijas konkurētspēju pasaules tirgos. Nesagaidījām. Bet saņēmām indikācijas, ka Latvijas kredītreitings varētu samazināties politisku juku dēļ. Valsts ekonomikai tas ir nozīmīgs zaudējums.

Vēl pērnajā rudenī mēs vēlējām jauno, 10. Saeimu. Turpat vai divas trešdaļas tika ievēlēti jauni deputāti, kas nebija iepriekšējā 9. Saeimā. Viņi ar neticamu sparu ķērās risināt sasāpējušas problēmas – lai redzam, cik enerģiski un nopietni budžeta izstrādē darbojas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, veiksmīgi strādā Sociālo un darba lietu komisija, man ir informācija arī par citu komisiju darbību. Šie cilvēki, kas ienāca jaunajā Saeimā, ir ar labu izglītību, zināšanām un valstisku attieksmi. Ar vienu lēmumu, kas pārsvarā ir balstīts uz iepriekšējās – 9. – Saeimas darba negatīvu vērtējumu, Jūs šos cilvēkus aizsūtījāt politikas vēstures mēslainē un devāt visiem signālu: gudrie un talantīgie, neejiet politikā – tur Jūs nosauks par korumpantiem un no politikas izdzīs. Minēšu piemēru – 10. Saeimā strādā divi bijušie rektori, kas savu iepriekšējo, daudz labāk atalgoto darbu atstāja, jo tika ievēlēti Saeimā. Tagad ar vienu lēmumu šiem pilnīgi godīgajiem, neiespaidojamajiem, neuzpērkamajiem cilvēkiem, izcilajiem zinātniekiem un pedagogiem ir uzlikts „sliktā politiķa” zīmogs.

Es lepojos, ka Latvijas tauta 10. Saeimas vēlēšanās pierādīja politisku briedumu un atbildību, dodot iespēju par Ministru prezidentu strādāt Valdim Dombrovskim. Nenoliedzu, esmu Valda Dombrovska fans, un lepojos ar to, ka manu valsti vada godīgs, zinošs, motivēts un psiholoģiski stabils valstsvīrs. Jūsu izteiktā neuzticība Saeimai patiesībā ir neuzticība Valda Dombrovska valdībai, kura grūtā un sūrā darbā izvedusi Latviju no tās ekonomiskās bedres, kurā to iegrūda iepriekšējo gadu vieglprātīgā kreditēšanas un tērēšanas politika kopā ar pašmāju un ārvalstu bankām. Šobrīd kaut kā Jūs neprasāt atbildību no Parex bankas vadības, kas miera vējos saņem lielus maksājumus no tagad jau Latvijas īpašumā esošajām bankām, proti, no mūsu visu nodokļu maksātāju naudas, kas kā caurā akā iemesta Parex glābšanā. Jūs neprasāt atbildību no zviedru banku vadības par to aktīvi menedžēto nekustamā īpašuma neadekvātās kreditēšanas politiku, bet no tiem, kas atnāca šo situāciju glābt.

Un vēl – Valdis Dombrovskis bija pirmais Ministru prezidents Latvijā, kas bija pilnīgi neatkarīgs no pašmāju un svešzemju oligarhu lēmumiem. Jūs ļoti labi zināt, ka Valdis Dombrovskis vienmēr iet taisnus ceļus un savus lēmumus citiem iespaidot neļauj. Mani nedaudz pārsteidz, ka visu valsts problēmu centrā Jūs esat nostādījis cīņu pret trim oligarhiem. Svētdien ar velosipēdu braukāju pa Jūrmalu un apskatīju– kādas mājas ir cēluši citi ietekmīgi cilvēki. Zināt, tur bija daudzas mājeles dažu desmitu miljonu vērtībā, un neviena nepieder šiem trim nosauktajiem. Vēl vairāk – gan Latvijas prezidenta rezidence, gan mūsu trīs varoņu dzīvojamās platības diženums šo ēku priekšā noplok un nobāl. Izvēloties trīs, kaut arī atraktīvākos no Latvijas visai plašā miljonāru, valsts līdzekļu apsaimniekotāju, televīzijas un citu plašsaziņas līdzekļu saimnieku un īpašnieku vidus, rodas iespaids, ka Jūs esat izvēlējies sev politiskos oponentus. Politiskie oponenti ir vajadzīgi Saeimas vēlēšanās – tad vislabākie rezultāti ir pretējām nometnēm (piemēram, latviešu un krievu nacionālistiem), kas precīzi pozicionējas viena pret otru.

Kā pieredzējuši ļaudis mēs parasti mēdzam pajautāt – kam tas ir izdevīgi? Paraudzīsimies – kam ir izdevīgas ārkārtas vēlēšanas! Pirmām kārtām jau Saskaņas centram ar vai bez PTCVL. Šoreiz Saskaņas centrs saņems ievērojami vairāk balsu un sastādīs nākamo valdību. Kaut man šī partija liekas gana pragmatiska un adekvāta, es tomēr nevēlos, ka kaut kuluāros Latvijas valdības locekļi savā starpā runātos krievu valodā, bet katras neziņas laikā rūpīgi pārdomātu – zvanīt uz Briseli vai Maskavu. Vērojot Saskaņas centra aktivitātes Rīgas vadībā, jāatzīst, ka taupība un ekonomija nav šīs partijas sirdslietas, jo Rīgas budžeta deficīts pieaug ģeometriskā progresijā. Un vēl – publiskajā telpā vairākkārt izskanējis viedoklis, ka Latvijas pašreizējās valdības gāšanā no starptautiskiem spēlētājiem visvairāk varētu būt ieinteresēts Krievijas gāzes koncerns „Gazprom”. Tomēr es nepieļauju iespēju, ka Jūsu lēmums atlaist Saeimu kaut mazākā mērā saistīts ar „Gazprom” interesēm.

Ārkārtas Saeimas vēlēšanās balsu skaits varētu pieaugt Visu Latvijai! – Tēvzemei un brīvībai/LNNK. Pazīstot Jūs personīgi, kaut kā negribas ticēt, ka esat kļuvis par šīs partijas fanu. Kaut arī mīlat un godājat savu zemi, tautu un valsti, Jūs to darāt ar plašāku redzējumu. Vienotībai, kas bijusi 10. Saeimas mugurkauls, vietu skaits ievērojami saruks, jo viņi iznesuši uz saviem pleciem visu konsolidācijas smagumu.

Kādu labumu Latvijas tautai dos ārkārtas vēlēšanas? Visām partijām vēl šobrīd saglabājušies parādi no iepriekšējām vēlēšanām pērnajā rudenī. Tagad vajadzēs daudz naudas jaunai vēlēšanu kampaņai, televīzijas rullīšiem un politiķu portretiem uz ēku sienām. Tukšās partijas kases tiks pildītas ar bagātu cilvēku vai uzņēmumu naudu. Vai šie cilvēki dos šo naudu labticīgi, neko pretī neprasot? Diez nu vai, taču iespējams, ka mainīsies naudas ieguldītāju struktūra. Iespējams, radīsies kāda jauna partija, kuras sponsors būs jaunais talantīgais oligarhs, visticamāk – no Maskavas vai vismaz svešas izcelsmes. Sponsoram no ārpuses būs mazāks satraukums par valsti kā tādu, bet gan par valsti kā placdarmu Eiropā, lēta darbaspēka vai vismaz kokmateriālu, ko no šejienes izvest, avotu.

Prezidenta kungs! Vislabākais karš ir sliktāks par sliktāko mieru. Vislabākais haoss sliktāks par sliktāko kārtību. Jūs radījāt politisku haosu valstī, un Jums tas būtu pašam jānovērš. Es Jums novēlu tikt atkārtoti ievēlētam par prezidentu, lai Jūs tūlīt pat izdotu dekrētu Nr. 3 par dekrēta Nr. 2 atcelšanu.

Svarīgākais