Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Viedokļi

Latvijas ārsti vēršas pie visas pasaules sabiedrības: Karadarbības eskalāciju nedrīkst pieļaut!

© Ģirts Ozoliņš/F64

Latvijas Ārstu sabiedrības vārdā mēs paužam savu satraukumu par notikumiem Ukrainā. Krievijas uzsāktā karadarbība Ukrainā ir nepieļaujama agresija, kas nav savienojama ar XXI gadsimta humānismu un demokrātiskām vērtībām. Jebkurš karš nes līdzi tiešos upurus – kritušos, ievainotos, cietušos, jebkurš karš izraisa postoši negatīvu ietekmi uz jebkuru no cilvēku veselības dimensijām – fizisko, psihisko un sociālo veselību, kā arī labbūtību ilgtermiņā

Jau pirmajā kara dienā pasaules informācijas līdzekļos nonākušas ziņas par četriem nogalinātiem un desmit ievainotiem cilvēkiem, kas cietuši Krievijas armijas uzbrukumā slimnīcai. Pēc mūsu rīcībā esošajām ziņām 10 ievainoto vidū ir 6 medicīnas darbinieki, tajā skaitā ārsti.
Atsaucoties Pasaules Ārstu savienības iniciatīvai, Latvijas Ārstu biedrības vārdā mēs aicinām pasaules sabiedrību stingri paust savu nostāju un nepieļaut karadarbības eskalāciju. Vienlaikus mēs aicinām visus karā iesaistītos formējumus respektēt cilvēcību un nepieļaut uzbrukumus medicīnas iestādēm, tai skaitā, evakuācijas hospitāļiem.
Latvijas Ārstu biedrības vārdā izsakām gatavību sadarboties ar Ārlietu un Aizsardzības ministriju, risinot jautājumus par ievainoto uznemšanu un atbalstu cietušajiem. Latvijas Ārstu biedrība meklē kontaktus ar Ukrainas Ārstu biedrību, lai labāk saprastu iespējas atbalstā Ukrainas medicīnai.
Latvijas Ārstu biedrības valdes vārdā:
Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Māris Pļaviņš,
Latvijas Ārstu biedrības valdes locekļi:
Pēteris Apinis,
Jāzeps Baško,
Vilnis Dzērve Taluts
Angelika Krūmiņa
Dace Matule
Dzintars Mozgis
Anda Nulle
Viesturs Boka