Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Viedokļi

Par paralēlajām pasaulēm

Līdz pašvaldību vēlēšanām vēl ir daudz laika. Taču kolēģi no Rīgas domes opozīcijas jau enerģiski gatavojas 2013. gadam. Katru nedēļu viņi aktīvi ziņo rīdziniekiem par domes koalīcijas sastrādātajām nelietībām.

Lasīt šos paziņojumus ir ļoti aizraujoši, kaut arī aprakstītie notikumi ir kā no absolūti paralēlām pasaulēm. Domāju, ja kāds rīdzinieks nav paguvis ar to visu iepazīties, tad mans pienākums ir palīdzēt. Uz labu laimi esmu paņēmis tikai dažus no pēdējiem paziņojumiem – par dienesta mašīnām, bezmaksas sabiedrisko transportu skolēniem un par namu pārvaldi.

Dienesta mašīnas – kāda ir situācija reālajā dzīvē

Pirms vairāk nekā gada es atteicos no dienesta Audi A6 un sāku izmantot mikroautobusu Volkswagen Multivan. Tas ir ekonomiskāks, ērtāks un tajā ir vietas pieciem pasažieriem un šoferim. Tādējādi, dodoties uz kādu objektu, vienā busiņā mierīgi var sasēties gan mērs, gan vicemērs, kāda departamenta direktors, gan arī visi palīgi, un nav jābrauc ar eskortu.

Audi A6, kurš, starp citu, mums palicis vēl no tēvzemiešiem, ir, kaut arī viena no vecākajām, toties vienīgā no visām pašvaldības mašīnām, kuru var nosacīti pieskaitīt prestižo auto klasei. Visas pārējās ir Toyota vai Huyndai klases auto, plus viens Volvo un viens Ford Transit. Tāpēc, kad viesos ierodas oficiālas delegācijas, tās sagaida Audi, nevis Toyota mašīnas. Mēs taču tomēr esam galvaspilsēta.

Turklāt kopējie izdevumi par dienesta transportu tika būtiski samazināti. Visām mašīnām gadā mēs tērējam 101 000 latu, no šīs summas manam busiņam ap 12 000. Salīdzinājumam: iepriekšējā sasaukuma dome dienesta transportam izdeva ap 340 000 latu - 3,4 reizes vairāk nekā mēs pašlaik.

Dienesta mašīnas – kā situāciju redz domes opozīcija

Vispirms opozīcijas „Vienotība” paziņoja, ka Rīgas domes priekšsēdētāja vajadzībām piešķirtas vienlaikus divas dienesta mašīnas, un to uzturēšana izmaksā 50 000 latu. Kur radusies versija par divām mašīnām, teorētiski vēl var saprast. Taču minētā summa - 50 000 latu - pat ar manu pieredzi kontaktos ar mūsu opozīciju ir pilnīga mistika. Vēlāk kolēģi saprata, ka šī versija tomēr pavisam nesakrīt ar realitāti, ieturēja pauzi un piekrita, ka dienesta mašīna man tomēr ir viena. Taču pauda zināmas bažas par dienesta Audi A6 likteni.

Bezmaksas sabiedriskais transports skolēniem – kāda ir situācija reālajā dzīvē

2010. gadā tika nolemts dot iespēju nestrādājošiem Rīgas pensionāriem lietot sabiedrisko transportu bez maksas. Tas bija apzināts lēmums sniegt atbalstu tiem rīdziniekiem, kas pašreizējos apstākļos ir sociāli visneaizsargātākie. Pilsētas budžetam tas izmaksāja 3,5 miljonus latu gadā. 2010. gadā, pēc vissmagākā – 2009. - krīzes gada un vienlaikus pēc izdevumu samazināšanas uzņēmumā „Rīgas satiksme” mēs jau varējām to atļauties.

Jau tad tika teikts, ka nākamajiem iespēja izmantot sabiedrisko transportu bez maksas tiks dota skolēniem. Tiklīdz to finanšu situācija ļaus. 2012. gada budžets ļauj noteikt bezmaksas transportu 5. – 12. klašu skolēniem ( 1. – 4. klašu audzēkņi jau tagad brauc bez maksas). Tas gadā izmaksās 3,1 miljonu latu, un tiks ieviests no 1. septembra.

Vienlaikus tiek apspriesta iespēja bezmaksas sabiedrisko transportu noteikt arī profesionālo skolu audzēkņiem. Tas maksātu vēl ap 3 miljoniem latu gadā. Pašlaik to vēl nevaram atļauties. Turklāt šī audzēkņu grupa pašlaik lielākoties saņem stipendijas. Tāpēc viņi rindā ir nākamie. Ļoti iespējams, ka 2013. gada laikā mēs varēsim atbalstīt arī viņus.

Bezmaksas sabiedriskais transports skolēniem – kā situāciju redz domes opozīcija

Lūk, kā situācijas attīstība izskatās, ja lasa domes opozīcijas paziņojumus.

2010. gads – valdošais domes vairākums nepiešķīra 5. – 12. klašu skolēniem iespēju bez maksas izmantot sabiedrisko transportu.

2012. gads – valdošais vairākums nedeva iespēju bez maksas izmantot sabiedrisko transportu profesionāli tehnisko skolu audzēkņiem.

Proti – kāpēc ar cepuri, vai kāpēc bez cepures. Te pat kaut ko tālāk komentēt ir lieki.

Zādzība namu pārvaldē – kā situācija izskatās reālajā dzīvē

Pagājušajā gadā, pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, laikā kad aktīvi risinājās 15 namu pārvalžu apvienošana vienā uzņēmumā, jaunveidojamā uzņēmuma „Rīgas namu pārvaldnieks” finanšu direktors no vienas namu pārvaldes rēķina pārskaita 250 000 latu privātfirmas kontā, kas reģistrēta uz kāda viņa radinieka vārda. Turklāt viņš vilto dokumentus un uzņēmuma grāmatvedībā šis maksājums tiek fiksēts kā maksa par siltumu.

Apvienošanās process turpinās. „Varonis” domā, ka konts, no kura tika veikts pārskaitījums, tiks slēgts, un, kad zādzību konstatēs, atrast vainīgo būs jau ļoti grūti. Viņu iegāza tas, ka viņš ļoti uzstājīgi rosināja slēgt vienu no bankas kontiem. Kad uzņēmuma valdes priekšsēdētājam sāka rasties aizdomas, vainīgais sāka novilcināt internetbankas pieejas datu nodošanu. Tālāk sekoja detektīvsižets ar iekšējo pārbaudi, lai finanšu direktors nesaprastu, ka viņš tiek turēts aizdomās un nepaspētu noņemt no kontiem nozagto naudu. Pretējā gadījumā atgūt naudu nebūtu vienkārši. Rezultātā pašu spēkiem vainīgais tika nodots policijai, bet lielākajai daļai nozagtās naudas izdevās uzlikt arestu.

Atliek vienīgi piebilst, ka līdz darba uzsākšanai namu pārvaldē direktoram bija nevainojama reputācija, viņš iepriekš bija strādājis vadošos amatos valsts uzņēmumos.

Ko šajā situācijā var teikt par namu pārvaldes vadību? Esmu viņiem pateicis paldies, jo domāju, ka viņi ir malači. Nenogulēja, nesāka raizēties par mundiera godu, necentās visu slēpt. Paši nodeva vainīgo policijai, turklāt ir skaidrs, ka lielāko daļu naudas varēs atgūt. Turpmāk tamlīdzīgas izdarības vairs nav iespējamas sistēmiskā līmenī, jo vienotajā namu pārvaldē strādā jau pavisam cita kontroles sistēma, ja salīdzinām ar situāciju, kad pastāvēja 15 neatkarīgas karalistes – namu pārvaldes.

Zādzība namu pārvaldē – kā situāciju redz domes opozīcija

Uzņēmuma valdi vajag atlaist. Acīmredzot, „Vienotībai” uzņēmuma vadītāji, kuri paši spēj savus negodīgos darbiniekus nodod policijas rokās, liekas aizdomīgi, nesaprotami.

Es pat nepievērsīšos jautājumam par ētiku, godprātību vai kaut ko tamlīdzīgu. Pēc gada ir vēlēšanas, bet pārmest pašreizējai domes koalīcijai, acīmredzot, var vienīgi šādus grēkus. Paldies tomēr, ka par pedofiliem vai teroristiem vismaz nesauc…

Kā dzīvot tālāk?

Toties domes koalīcijai bieži mēdz pārmest, ka mēs visu darām vienīgi tāpēc, lai uzvarētu vēlēšanās.

Ieviesām bezmaksas sabiedrisko transportu pensionāriem? Tikai vēlēšanu dēļ! Gatavojamies to pašu nodrošināt skolēniem? Vēlēšanas taču tuvojas! Remontējam skolas? Izmantojam administratīvo resursu pirms vēlēšanām! Pilsētā atkal pieaudzis tūristu skaits? Vienīgi par godu vēlēšanām! Krastmalā sarīkojām Līgo svētkus? Skaidrs, vēlēšanas taču! Uzcēlām pašvaldības mājas? Pērkam balsis pirms vēlēšanām!

Lai mūs nevainotu, ka gatavojamies vēlēšanām, liekas, priekšvēlēšanu laikā mums atliek izdarīt vien šo:

- noteikt brauciena maksu pensionāriem 1 lata apmērā;

- atslēgt auksto un karsto ūdeni Bolderājai un Vecmīlgāvim;

- noplēst un pārdot renovēto skolu ēku siltinājumu;

- slēgt ceļu no lidostas uz pilsētu, lai tūristi atpūšas Salaspilī;

- atcelt visus pabalstus, bet noteikt speciālu materiālo palīdzību Saeimas deputātiem.

Domājams, tad domes opozīcija mūs beidzot uzslavētu.

Tā vietā mēs tikko apstiprinājām budžeta grozījumus, jo ienākumi pilsētas budžetā mums ir lielāki par prognozētajiem. Pirmajā ceturksnī tie par 7,5 miljoniem pārsniedz plānoto.

Gandrīz 1,5 miljoni papildus piešķirti iekškvartālu asfalta seguma un pagalmu remontiem. Starp citu, finansējums tieši remontdarbiem pagalmos piešķirts pirmoreiz.

Vairāk nekā 100 000 latu atvēlēts pazemes gājēju pārejas remontam Stacijas laukumā. Pēc rekonstrukcijas pakāpieni vairs nebūs slideni, bet pats tunelis neizskatīsies kā ainiņa no 90. gadu vidus.

Aptuveni 100 000 latu paredzēti Mežaparka apgaismojuma kapitālajam remontam, 900 000 latu Rīgas 1. slimnīcai, 500 000 latu – pamatskolai „Rīdze”, 500 000 latu – Oskara Kalpaka Rīgas tautas daiļamatu pamatskolai, un vēl 500 000 latu – remontdarbiem citās Rīgas izglītības iestādēs.

Lai sakārtotu ēku Dzelzavas ielā un atjaunotu tajā bērnudārzu 130 mazuļiem, piešķirti 750 000 latu.

Par vairāk nekā diviem miljoniem latu tiks renovēta pašvaldības sociālā dzīvojamā māja Meldru ielā 58. 165 000 latu paredzēti zaļo stādījumu sakopšanai pie Māras dīķa.

Latviešu valodas kursiem papildus novirzīti 100 000 latu.

Pašvaldības policija saņems vairāk nekā 300 000 latu.

Un tiem, kuriem patīk runāt, ka Rīga drīz bankrotēs: 2013. gada 1. janvāri galvaspilsēta sagaidīs ar budžeta atlikumu 31,5 miljonu latu apmērā. Turklāt tas ir pēc vispieticīgākajiem aprēķiniem.

Taču opozīcija mūs par to neslavēs. Nāksies ar to samierināties, dzīvot vien tālāk un turpināt lasīt viņu paziņojumus.