Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Viedokļi

Covid vakcīnas un veselais saprāts

© Pixabay

Teju jau divus gadus dzīvojam pandēmijas ēnā. Vairums aizmirsuši premjera spārnotās frāzes, ka maskas nav nepieciešamas , “mazgāsim rokas un ievērosim distanci”, “vakcinēsimies līdz Ziemassvētkiem, tad ar C-19 neslimosim”.

Šobrīd premjers tiktāl progresējis, ka gadījumā, ja ar balstvakcīnu nepietikšot, viņš būšot pirmais kas aizskriešot pēc ceturtās potes, ka no vīrusa var paglābt respiratora FFP2/P2 vai medicīniskās maskas lietošana. Citiem vārdiem - valdības vadītājs ir stingri pārliecināts, ka tikai vakcinācija spēj mūs paglābt no vīrusa šausmām.

Tiesa, premjera retorikā ir arī ieskanējusies arī šaubu frāze par sabiedrības raustīšanu. Lai lasītājam būtu priekšstats par manu nostāju visā tālākajā paustajā, paskaidrošu. Esmu izslimojis (bez simptomiem) ar C-19 (mediķu ieskatā tādu esot 10-20%). Tikai ziņkāres mocīts, veicot gadskārtējās asins ainas analīzes, pasūtīju antivielu testu. Pārsteigts biju uzzinādams, ka to līmenis gandrīz kā vakcīnas saņēmušajam. Paldies vecākiem un Dievam par dāvāto imūno sistēmu. Trīs mēnešus vēlāk, lai aizceļotu uz kaimiņzemi, biju spiets vakcinēties. Tagad esmu izvēles priekšā, ko darīt jūnijā kad beigsies sertifikāta termiņš. Neesmu ne vakcīnu piekritējs, ne to noliedzējs. Taču dzīvē nācies pieņemt daudzus lēmumus, kuri nebija saistīti ar manu diplomēto specialitāti-auto inženieriju. Ar vienu piemēru, kas varbūt var noderēt cilvēkiem ar mazāku dzīves stāžu. Būdams Cēsu Uzvaras pieminekļa, viens no atjaunošanas iniciatoriem, biju lielas izvēles priekšā, atjaunot 1924.gadā būvētā vietā vai celt jaunā. Paldies šim apdāvinātajam cilvēkam, kurš teica: Māri, neviens domājošs celtnieks neparakstīsies atjaunot būvi uz spridzinātiem pamatiem, pie tam mūsu priekšteči nav izvēlējušies to labāko vietu. Viņa piebilde, ka vienmēr padomdevēji rīkojas savas izpratnes, pieredzes , dažkārt savtīgu interešu vārdā, man dzīvē daudzkārt noderējusi. Par pieredzi un interesēm- varu attiecināt uz mūsu varasvīriem, kuriem vairāk piederētos varnešu vārds. Pagājušā nedēļā NRA bija nopublicējusi 53 ārstu un triju klīniku vadītāju atklāto vēstuli. Dokuments garš, kurš prasa rūpīgu iedziļināšanos un, domāju, daudziem lasītājiem ir paslīdējis garām. Tajā pausts satraukums, ka no varas iestāžu puses tiek apšaubītas ārstu prasmes, pārmests, ka atrodas ārsti, kuri apšauba vakcinēšanas nepieciešamību utt.. Vēstules parakstītāji sūdzējās, ka tiek pārkāpts gan ārstniecības likums, Hipokrāta zvērests, nemaz nerunājot par Satversmes pantu par pacientu tiesībām uz dzīvību, pieminēts darba aizliegums.

Varbūt sakritības pēc tās pašas dienas vakarā no TV ekrāna izskanēja viedoklis, ka ārstiem tiek maz mācīta kritiskā domāšana.

Personīgi, ārstu atklātajā vēstulē aplamības nesaskatīju. Varu tikai pievienoties. Intereses pēc telefonā uzšķīru, ko tad esmu parakstījis vakcinācijas brīdī - viens no tās punktiem skan: informācija par vakcināciju saprotama, ar vakcināciju saistītās reakcijas un nevēlamie notikumi ( iespējamās blakusparādības….), esmu iepazinies. Neapšaubu, ka saņēmu paskaidrojumu, ka var būt temperatūras paaugstināšanās utt.. No šodienas skatu punkta varu teikt, ka pret savu veselību esmu izturējies vieglprātīgi. Ne man kāds atklāja vakcīnas sastāvu, ne arī to, ka ar laiku vakcīna zaudē savas spējas un kādas sekas manai veselībai var sagaidīt tālākā nākotnē. Vai toreiz kāds ieminējās, ka ar to nepietiks, ka būs vajadzīga balstvakcīna? Kā liels notikums vēlāk masu mediji vēstīja, ka Izraēlā pacienti vakcinējas ar ceturto poti. Labi, ka ieskanās arī piesardzīgas balsis. Viens no tiem “Pfizer” vakcīnas radītājs un atbildīgais par Apvienotās karalistes imunizācijas programmu, saka, ka bieža vakcinācija noved pie imūnsistēmas noguruma. Arī Izraēla izrādās atteikusies no ceturtās vakcīnas, jo nenesot guvuši gaidīto efektu. Notikumi jau tiktāl attīstījušies, ka zinātnieku un mediķu grupa nosūtījuši Izraēlas prezidentam un Augstākajai tiesai petīciju ar prasību pārtraukt vakcinēšanu.

Tikpat nedzirdīga ir Pasaules veselības organizācija, pie kuras atkārtoti griezās Vācijas bijušais infekciju pētījumu centra “Vakcīnu attīstība” centra vadītājs Gērts van den Bose ar aicinājumu organizācijai atzīt, ka jūsu masu vakcinācijas programma ir pilnībā izgāzusies, tāpēc jāliek mierā cilvēkus un bērnus. Pasaulslavenais infektologs uzskata, ka omikrons ir uzveicams, ļaujot cilvēkiem to dabīgi izslimojot. Savukārt, “The British Medical Journal” pieprasa pilnīgu ar C-19 vakcīnu un ārstēšanu saistīto datu publiskošanu.

Izrādās, ka vakcīnu ražotāju līgumi ar pasaules valsti veselības ministrijām netiek publicēti. Par to pārmetumus ir saņēmusi ES komisijas vadītāja. Varbūt ne visi lasītāji zina, ka Pasaules veselības organizācija ir privāta institūcija, kuru pamatā uztur farmācijas ražotāji.

Manuprāt šai organizācija draud lielas nepatikšanas. Ir sākusies Kanādas Augstākās tiesai iesniegtā un akceptētā par globāliem noziegumiem pret cilvēci tiesas prāva, kurā kā atbildētāja ir Pasaules veselības organizācija. Prasību iesniegusi vairāk kā 1000 juristu un 10 000 medicīnas ekspertu komanda.

Šo komandu vada ļoti ietekmīgs vācu izcelsmes amerikāņu advokāts Dr. Reiners Fuelmich. Savulaik uzvarējis vairāku miljonu prāvā pret Wolkswagen dīzeļmotoru izmešu lietā. Advokāta komanda esot uzkrājusi tūkstošiem zinātniski pierādītu PCR testu pilnīgu neuzticamību. Viņu ieskatā tiek pārkāpts 1949. gada Ženēvas konvencijas 32.pants. ”Kropļošana un medicīniski vai zinātniski eksperimenti, kas nav nepieciešami personas medicīniskai ārstēšanai”. Fuelmicha ieskatā vainojama apmēram 3 000 liela cilvēku grupa, kura saistīta ar vakcīnu radīšanu un ražošanu.

Mūsu veselības aprūpētāju organizētāji tiktāl aizrāvušies ar testēšanu, ka uz to jāgaida pat četras, piecas dienas, jo trūkst darbinieku. Varbūt laiks atgriezties pie veselības sistēmas kardinālas sakārtošanas. Lai nebūtu tā, ka uz 1000 iedzīvotājiem mums ir pusi mazāk ārstu (tikai 3,2) kā Lietuvā. Ar C-19 ārstēšanu arī nevaram lepoties. Mums mirstība no C-19 ir piecas reizes augstāka nekā Dānijā, bet brāļus igauņus pārspējam divas reizes. Varbūt vērts ieklausīties “tēju karaļa” cēsnieka Artura Tereško teiktajā, ka vīrusu skarto pacientu ārstēšanā, mēs pārāk aizraujamies ar simptomu dzēšanu, bet ne cēloņu novēršanu. Viņš pat radījis vairākas tautas līdzekļu receptes, kuras novērš trombu veidošanos atveseļošanās periodā. Sīkāk nerakstīšu, lai nebūtu slēptā reklāma. Būsim kritiski un domājoši!

Māris Niklass - kultūras pieminekļu atjaunotājs, bijušais Cēsu rajona padomes priekšsēdētājs