Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Viedokļi

Apvērsums zoodārzā zemesgabala dēļ

© F64 Photo Agency

Rīgas pilsētas izpilddirektors un SIA Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs kapitāldaļu turētājs Juris Radzevičs ceturtdien atbrīvoja no amata uzņēmuma valdi – Ingmāru Līdaku un Andri Morozovu –, jo viņi esot pieļāvuši teritorijas piesārņošanu un nesamērīgi augstas uzņēmuma vadības algas salīdzinājumā ar ierindas darbiniekiem.

Lai gan apvērsums zoodārzā ir paveikts ar Radzeviča rokām, visa politiskā un morālā atbildība par šo varasdarbu pienākas partijai Gods kalpot Rīgai (GKR)) un Oļegam Burovam, Tāpēc izskatās tas diezgan jau nu nelāgi - baudot pēdējās dienas, pirms pilsētas atslēgas būs jāatdod pagaidu administrācijai, Burovs krīt bedrē, taču vēl kaut ko grābājas pa gaisu, līdz aizķer ar kaulainu roku Līdaku un norauj viņu sev līdzi.

Kadru represijas, kas pie Burova veiktas pilsētas satiksmes un komunālajā saimniecībā, ir saprotamas, jo tur atklājušās izšķērdības vai pastāv aizdomas par korupciju, taču padzīt zoodārza Līdaku par būvgružiem teritorijā un par to, ka viņš par darbu saņēmis algu, ir vairāk nekā nepieklājīgi.

Līdaka ir dabas aizsardzības aktīvists, zoologs, gadiem ilgi viņš bija zoodārza sabiedrisko attiecību speciālists, īsts, aizrautīgs savas jomas zinātājs un popularizētājs. Var pat teikt tā, ka, ja runājam zoodārzs, domājam - Līdaka, runājam Līdaka - domājam zoodārzs. Lai nu par kuru var teikt, ka cilvēks bija īstajā vietā un īstajā amatā, tad tas bija par Līdaku. Atlaist Līdaku ir apmēram tas pats, kas atņemt Raimondam Paulam klavieres, paziņojot, ka viņš neprot spēlēt un nav nekāds komponists.

Rīgas zoodārzs nav pabeigts un gatavs, tur notiek darbi un vēl jo daudz jādara, lai tā būtu Baltijā konkurētspējīga vieta un tūristu magnēts. Dabiski, ka procesa laikā kaut kur uz laiku jānovieto gruži, pirms tos vēl nav sanācis aizvest.

Arī par tām algām neskan necik pārliecinoši. Nebija jau tam Līdakam nekāda kosmiskā alga, un nav arī dzirdēts, ka kaut kur Rīgā būtu tā, ka mazkvalificēti darbinieki saņemtu vairāk nekā priekšniecība. Zoodārzs ir gana liels un pilsētai ļoti nozīmīgs uzņēmums, tāpēc par tā vadīšanu kaut cik normāla alga jāsaņem. Un vispār Latvijā mēdz būt tā, ka vispirms publiskajā telpā notiek šausmināšana ar amatpersonas algu, bet pēc tam pēcnācējs, kuru šausminātāji ieliek noēstās amatpersonas vietā, sāk saņemt stipri vien lielāku algu.

Būvgruži un algas ir iegansti, bet kādi varētu būt patiesie iemesli? Labākajā gadījumā tās ir tikai intrigas, mobings un bosings, kur kādi varai tuvāk piespiedušies ļaudis ir izdīkuši no Radzeviča un Burova sev amatus un Līdakas un Morozova atlaišanu. Ir arī vēl sliktāks variants, ka problēma varbūt ir zemesgabalā. 2011. gada augustā Rīgas pilsētas pašvaldība nodeva Rīgas Nacionālajam zooloģiskajam dārzam bezatlīdzības lietošanā zemesgabalu Rīgā, Ezermalas un Cimzes ielās, ar platību 22 873 kvadrātmetri. Līgums tika noslēgts uz desmit gadu termiņu. Tātad tagad, nesagaidot termiņa beigas, izpilddirektors ir izdomājis ieganstu, lai līgumu pārtrauktu. Ka vēl beigās nebūs tā, ka iecerētas kādas nešķīstas shēmas ar šo zemi un tur tiks celtas kādas biroju vai dzīvojamās dižbūves vai gaumīgs kazino, vai prieka māja?

Te varētu bilst, ka tik traki jau nevar būt, ka tik bezkaunīgi nav iespējams. Viss kas ir iespējams mūsu valstī…

Kas nekait Radzevičam, kurš gadu gadiem ir klusi izpilddirektorējis un varbūt paliks pie amata arī pēc ārkārtas vēlēšanām. Taču Burovam var sanākt problēmas saprasties ar sabiedrību un pat ar to vēlētāju, kurš savulaik domāja par viņu labu. Bija brīdis, kad Burovs demonstrēja enerģisku ņemšanos ar atkritumu ķibeli, centienos to risināt un sakārtot. Tāds jauks un saimniecisks! Cik skaisti!

Taču ar nākamajiem gājieniem viņš ir pats sevi racis nost - ir galīgi saēdies ar Saskaņu, ir veicis domes pašnobendēšanu, sasaucot trīs sēdes bez kvoruma. Burovu, kā redzam, nesaprot arī paša partijā. Pagājušajā nedēļā par izstāšanos no GKR paziņoja seši partijas valdes locekļi - Eiženija Aldermane, Irina Vinnika, Igors Solomatins, Andrejs Kameņeckis, Vjačeslavs Stepaņenko un Jūlija Stepaņenko. Šo soli viņi skaidro kā protestu pret Burova patvaļu un politisko stilu. Burova portrets ar uzrakstu Pārbaudīts darbos! uzglūn rīdziniekiem vai katrā sabiedriskā transporta pieturā, taču, ja ar «darbiem» domāta zoodārza izreiderēšana, tad diezin vai ar to var tikt nākamajā domē un atpakaļ mēra krēslā.