Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Skatīsimies uz kuģiem

© F64

Tuvojoties Ziemassvētkiem un Jaungadam, cilvēkiem ir labs prāts un patīkamas rūpes greznot eglītes, pirkt dāvanas un cept piparkūkas.

Taču politiķiem nav laika atslābināties. Gada beigas ir laiks, kad slēgt līkopus un gudrot, kā pēc iespējas lielākā mērkaķa ātrumā izmantot tumšo un miegaino laiku, lai sazagtos vairāk konfekšu.

Izmantojot ASV pret Aivaru Lembergu vērstās sankcijas, valdības politiķiem ir izdevies īstenot seno Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un tās tuvāko politisko draugu sapnīti izstumt no Ventspils un Rīgas brīvostu valdēm pašvaldību pārstāvjus, lai tad turpmāk jau netraucēti un necaurspīdīgi varētu veikt sponsoriem vēlamās darbības ostu pārvalžu pārtaisīšanā par kapitālsabiedrībām. Tas ir ar domu, ka turpinājumā tur varēs kontrolēt prāvus līdzekļus un būs arī šis tas, ko izprihvatizēt. Nākamais gads būšot pārejas periods, kas noslēgsies ar pilnīgu un galīgu ostu pārvaldes modeļa pārveidošanu, «pēc vislabākajiem OECD principiem» nododot ostu vadīšanu kādiem ārzemniekiem, iespējams, starptautiskā konkursā. Tad ostas līdzīgi kā tagad nacionālo aviokompāniju airBaltic vadīs kāds Martinam Gausam līdzīgs kungs, kas saņems vairāk nekā miljonu algu gadā pat arī tad, ja uzņēmums strādā ar daudzu miljonu zaudējumiem. Nav teikts, ka konkurss nebūs pseidokonkurss un nākamie ostu vadītāji jau tagad nav iepriekšsarunāti.

Kas vienkāršam rīdziniekam vai ventspilniekam no tā labāks vai sliktāks? Vienkārši tagad viņš dzīvoja ar apziņu, ka pašvaldība, kuru viņš iet vēlēt, kaut ko zina un atbild par ostu, kuras teritorija aizņem būtisku pilsētas daļu. Turpmāk viņš vēlēs tikai par to pilsētas daļu, kur atrodas baznīcas, krogi, skolas un kanalizācijas vāki. Ostas būs aiz augstas sētas. Tomēr skatīties uz kuģiem pa gabalu nebūs aizliegts, un kādas darbavietas ostās kā kaulus gan jau atsviedīs arī vietējiem. Ja pietrūks ukraiņu viesstrādnieku, drīkstēs kraut, rakt un metināt, tulkot un varbūt pat pienest kafiju. Latviešiem jāsaprot, ka tie laiki, kad viņi iedomājās būt kungi savā zemē, ir beigušies, un tie darbīgie latvieši, kas šajos laikos izvirzījās priekšplānā kā politiski un saimnieciski līderi, ir «oligarhi», kurus vajag neitralizēt. Lembergu nekādi neizdevās neitralizēt pastāvošo likumu ietvarā, pat izmantojot pret viņu politiski pasūtītas krimināllietas un represīvo iestāžu spēku, taču tagad pilsētā ir iejājusi jeņķu kavalērija zilos mundieros, kas Ventspils mēru ir tā sasējusi, ka viņš pat lāgā pakustēt nevar.

Izmantojot Ventspils notikumus, pie vienām sāpēm valdības partijas izreiderē arī Rīgas brīvostu. Par ko? Kāds pamatojums?

Bet nevajag jau nekādu pamatojumu, ja pats premjers Krišjānis Kariņš (JV) iededz savas actiņas kā godīgas spuldzītes un skandē: «Korupcija! Korupcija! Korupcija!» Cik reižu viņš tā noskandē, tik reižu tautā palielinās ticēšana, ka laikam jau tajās ostās tiešām ir baigs korupcijas perēklis, ja jau par to tā runā. Tikmēr reālajā brīvostā nekādas korupcijas vismaz šajā gadsimtā nav bijis. Savukārt, ja ir tā, kā argumentē satiksmes ministrs Tālis Linkaits, ka pret korupciju jāvēršas preventīvi, tad jebkuram vīrietim preventīvi jāamputē čibriks, jo to teorētiski var izmantot dzimumnoziegumos.

Vai tas tiesiski vai nav, tas vairs nav pārāk svarīgi, bet pa neesošajiem atkritumu kalniem uz priekšu virzās Rīgas domes atlaišanas lielais pasākums. VARAM ministrs Juris Pūce (AP!) jau savu darbiņu ir paveicis - atlaišanas procedūra ir uzsākta, arī valdība to ir akceptējusi, un ir palikuši daži tehniski soļi un nedaudz nezināmo X. Nav īsti zināms, vai ārkārtas vēlēšanas notiks februārī vai vēlāk. Nav arī simtprocentīgi zināms, vai atlaišanas procedūras ies uz priekšu gludi, jo valdības partijas KPV LV Saeimas frakcija ir nolēmusi neatbalstīt pārējo valdošo partneru kursu uz Rīgas domes atlaišanu. Bet te atkal ir tā, ka KPV LV frakcija nav vienota - tur ir daži savrupi deputāti, kas varbūt domes atlaišanu atbalstīs, un tad varbūt domes atlaišanai nepieciešamais balsu skaits Saeimā tiks saskrubināts.

Valdības valdošie, kas vienlaikus ir domes opozīcija, jau svin ne tikai ārkārtas vēlēšanu rīkošanu, bet arī uzvaru tajās un ieskaita sev gūtus vārtus, lai gan ir tikai atvēzējušies ar nūju un metiens vēl nav veikts. Taču rezultāts nemaz vēl nav tik simtprocentīgs. Jā, reitingi līdzšinējai Rīgas varai nav vairs senie un labie, taču līdz vēlēšanām viss kas vēl var notikt. Rīdziniekiem būs ļoti grūta izvēle: balsot par veco varu, kas saistās ar Rīgas satiksmes, Rīgas namu pārvaldnieka un citu pašvaldības uzņēmumu korupcijas ēnu un neizdarībām, vai arī prātot, kurus solījumus nepildīs domes opozīcijas partijas, kas ir tās pašas bezkaunīgi ciniskās, kas valda valdībā un Saeimā. Mediķus un skolotājus piesmēja, budžeta finansējumu sev piešķīra…

Ar visāda veida politiskām bakām sirgst gan Rīgas pašvaldības cietokšņa mūru iekšpusē aplenktie, gan aplencēji. Tagad ir tā, ka vinnēs nevis tie, kuriem rīdzinieki vairāk uzticas, bet tie, pret kuriem vēlēšanu dienā būs mazākas dusmas.