Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Viedokļi

ASV noticējušas Bordāna žēlabām

© F64 Photo Agency

Amerikas Savienotās Valstis iekļāvušas Aivaru Lembergu globālajā sankciju sarakstā, liecina ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) paziņojums.

Ventspils mērs nolamāts par oligarhu, un norādīts, ka viņš iekļauts sarakstā kā amatpersona vai bijusī amatpersona, kura atbildīga vai tieši vai netieši iesaistīta korupcijā, tajā skaitā valsts mantas piesavināšanās, korupcijā, kas saistīta ar publiskiem iepirkumiem vai kukuļošanu...

Bet, paga, vai tad jau ir bijis tiesas spriedums, kurā Lembergs būtu notiesāts par kādu no minētajiem noziegumiem?

Lembergam gan ir bijušas vairākas lietas, bet līdz šim viņš visās tajās ir vinnējis, pierādot savu nevainīgumu. Tiesiskās valstīs ir pieņemts līdz spriedumam neizteikt apgalvojumus. ASV ir tiesiska valsts pret saviem pilsoņiem, bet te pret Latvijas pilsoni atļaujas spriest tiesu jau pirms tiesas! Un kā lai tiesnesis tā sauktajā Lemberga lietā uzraksta objektīvu spriedumu, ja pasaules varenākā lielvalsts jau norāda, kādam tam jābūt?

ASV paziņojumā norādīts, ka Ventspils mērs kontrolē organizācijas caur politiskajām partijām un korumpētiem politiķiem un sistemātiski izmanto šīs organizācijas un indivīdus ekonomiskiem ieguvumiem. Kuras konkrēti ir šīs organizācijas, daudzās partijas un politiķi?

Atkarībā no politiskās situācijas Lemberga ietekmi informācijas telpā ir mēģināts gan pārspīlēt, gan devalvēt, kas arī ir parasta lieta. ASV ziņojumā teikts, ka Lembergs izmantojis savu ietekmi, lai ieceltu vai neieceltu noteiktas amatpersonas, un ietekmējis un korumpējis tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas, lai aizstāvētu savas intereses un gāztu politiķus, kurus viņš citādi nevarēja kontrolēt. Te sajauktas kopā mušas ar hamburgeriem kā propagandā - ietekmējis Lembergs varbūt arī šo to kādreiz ir, kas ir dabiski un kas ir politisko cīņu mērķu sasniegšanas paņēmiens, taču «korumpējis tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas» ir ne ar kādiem faktiem nepamatots pieņēmums, ko Latvijā izplata Jānis Bordāns un viņa partijas biedri Juta Strīķe un Juris Jurašs.

Grūti noticēt, ka tik kosmiski augsta institūcija - ASV Valsts kase - runā viszemākajā latviešu politikas kukaiņu stilā, tomēr diemžēl tā ir noticis. Sastādot sarakstu, kāds aiz okeāna ir nokopējis to, ko viņam no Latvijas noliek priekšā, nepārbaudot, vai sankcijām tiešām ir pamats.

Ja vēl būtu tā, ka sankcijas skartu tikai Lembergu un viņa naudu, bet papildus sankciju sarakstā iekļautas četras Latvijas organizācijas, kuras, kā teikts paziņojumā, pieder Lembergam vai viņš tās kontrolē - Ventspils brīvostas pārvalde, Ventspils Attīstības aģentūra, Biznesa attīstības asociācija un Latvijas Tranzīta biznesa asociācija. Tās taču nav kaut kādas firmas, bet pašvaldības un nozares organizācijas! ASV nav pat painteresējušās, kam uzmet bumbu un kas tur lejā cietīs. Tagad visādi sarežģījumi un zaudējumi tiek nodarīti Ventspilij, Latvijas valstij un milzīgam skaitam cilvēku, kuri Lembergu varbūt ir redzējuši tikai televīzijā. Ne tikai uzņēmumi, bet arī bankas tagad nedrīkst ar šīm četrām Ventspils un nozares organizācijām veikt norēķinus.

Bet var amerikāņus arī saprast - ja lūdzējs uzlikt sankcijas ir pats Latvijas tieslietu ministrs, no kurienes lai viņi zina, ka darīšana ar latvju zemes iekšpolitikas murgosfēru.

Neatlaidīgi klauvējot pie ASV durvīm un sūdzoties par Lembergu, Bordāns ir panācis, lai Ventspils mēram tiek uzliktas sankcijas. Tā ir diezgan apšaubāma metode, izmantot citas valsts ministriju savas partijas iekšpolitiskajām vajadzībām. Šādas rīcības sekas ir kaitējums un zaudējumi Latvijas tēlam un ekonomikai.