Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Neesot meļi?

© F64 Photo Agency

Politiķi mēdz melot, jo ļaužu acīs gribas izskatīties godīgākiem un gudrākiem nekā citi un attiecīgi savus oponentus iztēlot par dumjiem neliešiem. Ir arī tāda patoloģiska tīšas un apzinātas melošanas forma, ka politiķis to dara sīkmanīgi, pat nekādu dižo labumu sev negūstot, labi zinot, ka runā nepatiesību un jau ļoti drīz var tikt atmaskots. Un tomēr laikam fleitēšana ir tik ļoti asinīs, ka cilvēks nekādi nespēj sevi bremzēt un no tās atturēties. Jaunās konservatīvās partijas (JKP) politiķis Krišjānis Feldmans RīgaTV24 paziņoja, ka «mēs neesam atkarīgi no kaut kādiem sponsoriem».

Pēc skaļā apgalvojuma Feldmans savu domu turpināja, sakot, ka partijas līderi - viņš, Juta Strīķe un Jānis Bordāns - neesot meļi.

«Ņemot vērā to, ka mēs neesam atkarīgi no kaut kādiem sponsoriem, mēs varam atļauties runāt patiesību. Mēs varam atklāti atļauties runāt. Un es varu iet pa ielu. Un man neviens nevarēs pateikt, ka es esmu melis. Un to arī nevienam jauno konservatīvo līderim nevarēs pateikt. Arī Jānim Bordānam, Jutai Strīķei un visiem pārējiem. Un tā ir mūsu spēcīgā kārts,» ļoti lecīgā tonī sacīja Feldmans. To dzirdot, pirmajā brīdī jāsamulst. Vai tad tiešām JKP pārtiek vien no biedru naudām un tās līderi staigā, nepieskaroties grēcīgajai zemei, nekad nav turējuši rokā naudu un pat labierīcības neapmeklē, jo tādus šķīstus prinčus nevar iedomāties sēžam uz poda kā visus citus mirstīgos? Taču apgalvojums par sponsoru neesamību un JKP neatkarību no tiem izrādās tukša lielība un klaja nepatiesība, ja papēta KNAB mājaslapu, kurā redzami dati par dāvinātājiem un ziedotājiem Jāņa Bordāna partijai. Piemēram, cita starpā, šā gada 27. martā partija no Ginta Dandzberga saņēmusi 21 500 eiro, un tādu pašu summu G. Dandzbergs ziedojis arī pagājušā gada martā. Šā gada 9. maijā Bordāna partija saņēmusi 5000 eiro no Janinas Saveiko, 7. maijā 2000 eiro no Edgara Maculeviča. Pērnā gada 20. septembrī partija saņēmusi 10 000 eiro ziedojumu no Paula Dandzberga un šajā pašā dienā 10 000 eiro no viņa brāļa Marta Dandzberga. Abi brāļi pa 10 000 eiro partijai ziedojuši arī 25. jūlijā. Tā paša gada 10. septembrī partiju ar 4000 eiro aplaimojusi Ārija Kukule, ar 2000 - Edgars Mihailovs. 22. jūnijā 10 000 eiro partijai ziedojis Pēteris Aloizs Ragaušs, bet 15. februārī ar 5000 ziedojumu partijai pateicies Guntis Kronbergs.

Brāļi Dandzbergi, pēc Firmas.lv datiem, līdz 2016. gadam vadījuši apdrošināšanas akciju sabiedrību BTA Baltic Insurance Company. Gan jau neba nu tāpat vien par skaistām acīm sponsori dod naudu JKP un arī partijai Attīstībai/Par!. Viņiem varētu būt intereses veselības apdrošināšanas jomā, un jādomā, ka ne velti pirms Saeimas vēlēšanām Juris Jurašs tik dedzīgi vēlējās kļūt par veselības ministru.

Vēl ir ļoti interesants JKP sponsors, kas liecina, ka šī partija var iesaistīties cīniņos par sašķidrinātās gāzes tirgotāju interesēm. Desmit tūkstošus eiro partijai ziedojušais Latvijas goda konsuls ASV Pēteris Aloizs Ragaušs, pēc TV3 raidījuma Nekā personīga ziņām, aktīvi attīsta sašķidrinātās gāzes termināļa projektu Skultes ostā un ir akciju sabiedrības Skulte LNG Terminal padomes priekšsēdētājs. Ir noslēgusies sākotnējā apspriešana privātai iecerei būvēt Baltijas jūras līča piekrastē Skultē sašķidrinātās dabasgāzes termināli, savienojot to ar Inčukalna pazemes gāzes krātuvi. Vēl pirms tapis ietekmes uz vidi novērtējums, vērienīgais projekts sastapies ar kategoriskām vietējās sabiedrības iebildēm.

Beidzoties sākotnējai apspriešanai, Vides pārraudzības valsts birojā un vēl 14 citās institūcijās iesniegta protesta vēstule, ko parakstījuši divarpus tūkstoši iedzīvotāju. Pati vēstule uz desmit lapām, bet paraksti uz 147. Iemesli tik masīvai pretestībai ir divējādi. Cilvēki bažījas par iespējamo kaitējumu videi, kāds var izcelties no šā termināļa darbības vai avārijas gadījumā. Tāpat viņiem ir satraukums par savu īpašumu vērtību un vietējā biznesa projektu attīstību, kad novadam pāri nāks vērienīgais gāzes projekts. Atliek vien minēt, kurā brīdī projekta bīdīšanā iesaistīsies JKP, lai pasākumu noformētu «bezkompromisa tiesiskumam» atbilstoši?

Tas, ka partija saņem naudu no ziedotājiem un lobē kādas intereses, nav nekas neparasts un krimināls, ja notiek pastāvošo likumu ietvaros. To dara un ir darījuši arī agrāk. Taču pārsteidzoša ir JKP bezkaunība stāstīt tautai, ka JKP vienīgā godīgā. Nav īsti saprotams Feldmana motīvs, kāpēc viņš tā uzvedas un runā. Pašlaik taču nav nekāda priekšvēlēšanu kampaņa, kad būtu jāpārbļauj oponenti. Vai tas pašiedvesmai, lai iestāstītu sev un līdzgaitniekiem, ka «mēs tie labie»? Taču jebkurā gadījumā visnotaļ groteski izskatās, kad jaunais politiķis televīzijā izsaka apgalvojumus, kuru neatbilstība patiesībai nav ilgi jāmeklē un ir redzama internetā.