Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Jaunās Skandināvijas brīnumi

© F64

Ideāli būtu tā, ka viens vienkāršs Latvijas iedzīvotājs mierīgi dzīvotu un bēdu nezinātu par to, kas notiek augstos valdības un parlamenta līmeņos. Lordi tur savā palātā kaut ko vāvuļo, bet cilvēki dzīvo.

Ministru prezidents varētu braukt ar autobusu vai divriteni uz darbu, un viņu neviens nepazītu vaigā. Nebūtu nekāda stresa par to, ka ceturtdien Saeima vai otrdien valdība pieņems kādu idiotisku likumdošanas aktu, kura dēļ visai tautai nāksies būtiski ciest. Tas būtu jauki.

Taču šāda mierīga dzīve mums nedraud - paši esam ievēlējuši tādu 13. Saeimu, kura to vien darīs, kā atgādinās par sevi, nākdama iekšā mūsu dzīvokļos, pārbaudīdama, paceļot katliņu vākus un ostot, kādu soļanku šodien vārām, bet nedzirdot un augstprātīgi vīzdegunojoties, kad tai kaut ko mēģināsim pavaicāt vai iebilst.

Nav jautājums, vai KPV LV un JKP ir kaut ko saņēmuši. Jāvaicā, kurš un cik?

Gribējām jaunas partijas un jaunu politiku. Lūk, ko esam dabūjuši. Jaunais politiskais spēks KPV LV ir radījis dokumentu Valdības deklarācija un sadarbības līgums, ko tagad studē pārējās partijas un gudro, kā ar šo partiju kopā darboties vienā valdībā. Ļoti grūti tām būs.

Nav nekas iebilstams pret lielisko KPV LV ideju veidot Latviju kā magnētu, veidot vilkmi atgriezties aizbraukušajiem un citiem eiropiešiem saredzēt Latviju un Rīgu kā dinamisku «jauno Skandināviju»?

Problēma ir tikai, ka šajā deklarācijas projektā jau ar pirmajām veicamo darbu uzskaitījuma frāzēm saredzamas lielas auzas. Ja nu notiks kaut kas tik baigs, kā Alda Gobzema vadīta valdība un Artuss Kaimiņš par kādas jomas ministru, tad saskaņā ar KPV LV valdības deklarāciju «jaunajā Skandināvijā» skolu tīklu atņems pašvaldībām un pārņems valsts pārziņā. Var jau visu ko darīt, taču priekš kam? Absolūti bezjēdzīgs pasākums, kas radīs milzīgas jukas un problēmas. Pašvaldības tad tiek nospiestas zemumā - tām neko. Augstā valdība visu regulēs. Skolu direktori, kas kaut ko vēl varēja panākt pie pašvaldībām, pilnīgi neko nevarēs tālajos, augstajos, varenās valdības gaiteņos Rīgā. Naudu dalīs un pārdalīs Kaimiņš. Bet toties būs ilgāks mācību gads - izglītības kvalitātes celšanai. Jāteic, KPV LV iekļaujas kopējā trendā - arī daža cita partija labprāt izmantotu varu valstī, lai pazeminātu un pazemotu pašvaldības. Nesanāca vinnēt pašvaldību vēlēšanās, tad tagad čakarēs pašvaldības, izmantojot valsts varu.

Ko KPV LV piedāvā ekonomikas attīstībai un infrastruktūrai? «Apturēsim dzelzceļa elektrifikācijas projektu.» Lūk, ko ir izprātojuši KPV LV gara milži! Te KPV LV ir pilnīgā vienprātībā ar Jauno Konservatīvo partiju (JKP), kas arī tāpat uzskata, ka viss, ko Latvijai vajag, lai tā dzīvotu pilnīgā laimē, ir apturēt dzelzceļa elektrifikācijas projektu. Tas ir, lai Latvija jau nu tā konkrēti un bez kādām cerībām varētu pazaudēt pilnīgi visu tranzīta nozares konkurētspēju uz mūžu mūžiem. Lai Latvija nevarētu pretendēt pat ne uz kripatiņu no lielā nākotnes projekta Jaunais zīda ceļš, lai viss šā zīda ceļa piķis tiek leišiem.

Cik un kam Latvijā ir samaksājuši lietuviešu aligatori? KPV LV un JKP ir konkrēti dabūjuši. Nē, bet kā citādi lai skaidro šo divu partiju kvēlo vēlmi ieriebt Latvijas valstij dienvidu kaimiņvalsts labā? Tik ļoti klaji strādāt pretī Latvijas interesēm - tur vajag nekaunību. Te pat nav jautājums, vai KPV LV un JKP ir kaut ko saņēmuši. Jāvaicā, kurš un cik?

Viena patiesi progresīva partija ar atbildību un nestagnātiska būtu formulējusi kaut kā apmēram tā: «Atbalstīsim dzelzceļa elektrifikācijas projektu. Rūpīgi skatīsimies, lai tur nekas netiek nozagts, lai pie elektrifikācijas nenotiek kāda naudas izpļekāšana.» Tas būtu normāli. Bet tā vietā ir «apturēsim projektu».

Lasām tālāk KPV LV valdības deklarācijas melnrakstu. Viss it kā gludi līdz vietai «atvieglosim darbaspēka ievešanas procedūras no trešajām valstīm atbilstoši ekonomikas izaugsmes vajadzībām». Nu, moins! Ja ar šādu saukli šī partija būtu izgājusi ielās priekšvēlēšanu kampaņas laikā, tā neiegūtu pat vienu procentu, lai kvalificētos uz valsts finansējumu pildspalvu un saspraudīšu pirkšanai. Tātad laime būs viesstrādniekos no Afganistānas un Eritrejas?

Demokrātijas stiprināšanai KPV LV nolēmusi samazināt partiju atkarību no privātajiem ziedotājiem - sākot ar 2020. gadu, palielināt valsts finansējumu politiskajām partijām trīs reizes. Bet nu pareizi - ap 2020. gadu Šveices advokāts Rudolfs Meroni varbūt būs jau kļuvis skops. Kas tad dos drusku naudiņas? Tad lai valsts dod! Demokrātijas stiprināšanai.

Nav jau arī tā, ka KPV LV valdības deklarācijas melnraksts būtu izmetams papīrgrozā - ir arī labas idejas. Piemēram, jautājumā par opozīciju, kurai KPV LV vēlas nodrošināt iesaisti likumdošanas iniciatīvās un lēmumu pieņemšanā. Tas jauki.

Taču šis jaunais politiskais spēks nav nekāds jaunais. Jau pašā sākumā no tā nes pēc naftalīna. Tāds mums, latvjiem, liktenis. Visu laiku noticam, ka jaunais skolotājs apgāzīs muitnieku, naudas mijēju un farizeju galdus pie tempļa. Latvijas ceļš, DPS, Tautas partija, Jaunais laiks, Vienotība. Visi taču savulaik nāca ar jauneklību, bet pēc vēlēšanām drīz pārvērtās vecos ķēmos. Tas pats notiek ar KPV LV un JKP. Mērkaķi.