Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Viedokļi

Atbrīvojiet Bordānu!

© F64 Photo Agency

Vēlēšanās tauta ir devusi 16 jaunās 13. Saeimas mandātus Jaunajai Konservatīvajai partijai (JKP). Ja šo ciparu apgriež otrādi, iznāk 61. Tas ir pārliecinoši pietiekami, lai JKP līderis Jānis Bordāns kļūtu par premjeru. Vismaz Bordāns pats tā domā.

Vēlēšanu rezultāti rāda, ka tauta grib pārmaiņas. Kādas pārmaiņas? Atbildi uz to var atrast JKP priekšvēlēšanu īsajā programmā CVK mājaslapā internetā. Laikam jau nav pat apspriežams, ka JKP griba ir tautas griba un tautas griba ir JKP griba. Par valsts pārvaldi tur sacīts: «Efektīvas un kompaktas, uz iedzīvotāju orientētas valsts pārvaldes ieviešana. Valsts un pašvaldību sektorā strādājošo skaita samazināšana par 30%. Ministriju apvienošana, 13 ministriju vietā astoņas spēcīgas ministrijas.»

Šie ir pirmie vārdi svētajā dokumentā, kas ir JKP 4000 zīmju programma un ko mācīsies no galvas daudzu nākamo paaudžu pamatskolēni. Tas ir pamatu pamats, jo viss sākas no valsts pārvaldes. Līdz šim, kā zināms, valsts pārvalde ir bijusi greizi nepareiza, un tādēļ ceļas visas nelaimes un degvielas cenas.

Te mazliet tā kā var izcelties nedaudz neizpratnes. Ko mēs redzējām pirmajās divās nedēļās pēc vēlēšanām? Jānis Bordāns uzņēmās iniciatīvu veidot valdību, bet nemaz vairs nerunāja par astoņu ministriju ieviešanu līdzšinējo 13 ministriju vietā. Viņš piedāvāja tās pašas vecās 12 ministrijas sadalīt starp piecām partijām, par ārlietu ministru iecelt bezpartijisku diplomātu un atstāt aiz valdības veidošanas borta Saskaņu un ZZS.

Bet, paga, kur tad palika astoņu ministriju modelis? Izčibēja, kā nebijis.

Tad jau mēs tomēr nedzīvosim kā Šveicē, kur ir septiņi ministri un premjerministrs? Kamdēļ Bordāns uzreiz pēc vēlēšanām ir piemirsis programmā solīto? JKP tuvākais nākamās valdības draugs, partija KPV LV, tieši tāpat pirms vēlēšanām solīja samazināt birokrātisko, satrunējušo veco sistēmu un izveidot valdību no sešiem ministriem un premjerministra. Tur taču nav pretrunu starp partijām. Atliek vien tehniski vienoties par sešām, septiņām vai astoņām ministrijām, un jaunie spēki savu solījumu pēc būtības būs izpildījuši.

Ja jau valsts pārvaldē nekā jauna nebūs, tad jau ar maisu jāgaida arī pārējie JKP solījumi

Bet nekā... Žēl. Sāja vilšanās sajūta. Mēs taču domājām, ka JKP programmu rakstījusi nopietni. Un KPV LV savu programmu tāpat. Tagad iznāk, ka programmas bijušas joks, tukši vārdi priekš naiva elektorāta.

Nevar taču būt, ka viens un tas pats Bordāns līdz vēlēšanām runāja vienu, bet uzreiz pēc tām kaut ko citu! Varbūt tas nemaz nav Bordāns, bet viņam līdzīgs viltvārdis, kas parādās televīzijas ekrānā, lai īsto Bordānu diskreditētu? Tikmēr īstais Bordāns ir nolaupīts, sasiets un ar aizbāztu muti šausmās skatās LSM ziņas, kur notiek sazin kas?

Un vai tad īstais Bordāns būtu spējīgs pilnīgi vecajā stilā pat bez kādas priekšspēles ķerties klāt labumu siles kumosu dalīšanai? It kā valsts būtu kāds kautķermenis. Ādu, gaļu, iekšas - sev, nagus, ragus un iekšu iekšas - topošās koalīcijas partneriem. Bet Saskaņai un ZZS pigu, jo tās ir liekas rīkles dzīrēs. Dabiski, ka topošās koalīcijas partneri te sāk kaut ko nesaprast.

Kādiem vajadzētu būt darāmajiem darbiem, kas vislabāk varētu tos veikt? Un tikai tad krēsli. Tā laikam būtu loģiskā secība, tā būtu rīkojies īstais Bordāns, kurš iestājas par jaunām, pozitīvām pārmaiņām.

Ja jau valsts pārvaldē nekā jauna nebūs, tad jau ar maisu jāgaida arī pārējie JKP solījumi. Valsts netiks vaļā no 30% liekēžu valsts un pašvaldību darbā. Bet tauta taču ticēja JKP solījumam padzīt 75 tūkstošus ierēdņu, sociālo darbinieku, skolotāju, sanitārtehniķu, kurinātāju, šoferu, policistu un citu neliešu.

JKP solīja lielās ostas pārņemt pilnīgā valsts kontrolē, dzelzceļa elektrifikācijas pusmiljardu eiro novirzīt zinātnei, izveidot spēcīgu Nacionālās drošības biroju, apvienojot KNAB, SAB un DP. Tauta, vai vismaz tā daļa, kas uzticas JKP, ir pārliecināta, ka, lai labāk dzīvotu, valdībai jāpazemo pašvaldības, jāiznīcina uz visiem laikiem Latvijas tranzīta nozares konkurētspēja un jāizveido tāds kā VDK un OBHSS apvienojums - megačeka, kur vienās rokās būs koncentrēta gan spiegošana, gan koruptantu ķeršana. Nu tad uz priekšu, JKP! Iedzīviniet šos mērķus!

Vai arī no tā visa nekā nebūs? Un nebūs arī JKP solīto neapliekamo maksiminimumu, lielo algu un pensiju? Tāds uzmetiens! Mēs taču domājām, ka priekš sociālām lietām valstij kasē naudas pietiek, tikai riebīgais kleptokrātu režīms ir skops un naudu civēkiem nedod.

Latvju tauta! Tu esi ievēlējusi sev priekšstāvjus, kas tev visu ko solīja līdz vēlēšanām. Ir jāprasa, lai solījumi tiktu pildīti. Un tautas priekšstāvju pienākums ir solījumus izpildīt un klausīt savam kungam, jo viņi ir tautas kalpi.

Ja tautas kalpi sola, bet solījumus nepilda, meklējot visādus aizbildinājumus kā dejotāji, kam traucē Faberžē, tad viņi nav godīgi, drosmīgi un gudri. Cerēsim, ka policija un specdienesti veiks īstā Bordāna atbrīvošanas operāciju un sarunās par valdības veidošanu piedalīsies tā JKP, kuras darbi saskan ar JKP programmu.