Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Priekšvēlēšanu kriminālprocess pret ZZS

© F64

Saeimas deputāta Askolda Kļaviņa (ZZS) lieta tiek sapīta kopā ar citiem pazīstamiem uzvārdiem un pacelta teju vai starpplanētu un starpgalaktiskā līmenī. Atvarā ierauts arī kādreizējais premjers Indulis Emsis, pašreizējais premjers Māris Kučinskis, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Jēkabs Straume, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, pret kuriem vērsti bijušās KNAB darbinieces Jutas Strīķes (Jaunā Konservatīvā partija (JKP)) priekšvēlēšanu uzbraucieni. Protams, kampaņā piedalās tradicionālie specdienestu mafijas izpalīgi mediju melu druvā – žurnāls Ir un citi sorosiskā tīklojuma propagandisti internetā un televīzijā.

Mērķis ir sakompostrēt smadzenes pēc iespējas plašākai sabiedrības daļai, lai pakaitētu ZZS vēlēšanu cīkstiņos. Tāpat arī, lai pagrautu premjera, KNAB priekšnieka un ģenerālprokurora tēlus.

Kas reāli pastāv, bet kas ir sagudrots? Ir tā, ka tik tiešām 2. maijā KNAB ierosinājis kriminālprocesu par Kļaviņa dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. 9. maijā KNAB saņēmis tiesas atļauju veikt Kļaviņa telefona sarunu noklausīšanos. Savukārt 15. maijā no rīta tiesībsargi fiksējuši ekspremjera Emša zvanu partijas biedram Kļaviņam. Kļaviņa iespējamais noziegums esot tas, ka viņš lējis degvielu nevis savas, bet savas firmas automašīnas bākā un tur kaut kā tad iznāk blēdījies ar deputātiem paredzētajām kompensācijām par degvielu.

Ir jaušams, ka viena daļa KNAB darbinieku joprojām ir Strīķes cilvēki, kas jau iepriekšējiem KNAB priekšniekiem taisīja mobingu un noēšanu no amata

Vispār jau pati sistēma ir drusciņ jocīga, jo daļai deputātu tiek kompensēti viņu transporta izdevumi, tāpat arī uzturēšanās izdevumi Rīgā, ja deputāts dzīvo tālu.

Degvielas kompensācijas ir lamatas, kurās var ieberzties pat bez kāda ļauna iepriekšēja nodoma zagt. Kapēc deputātam jābūt vēl grāmatvedim, juristam un finansistam, lai nekļūtu par noziedznieku? Vajadzētu būt tā, ka viņš nodod čekus un saņem naudu, bet, ja kaut ko iepildījis sev bākā kļūmīgi, tad kompensāciju nesaņem un saņem konsultāciju par to, ko darījis nepareizi. Nevis kriminālprocesu. Tāpat KNAB vajadzētu rūpēties nevis par tautas priekšstāvju represēšanu, bet par korupcijas novēršanu arī - jo vārds «novēršana» taču ir šā kantora nosaukumā. Ja deputāts nonāk šādā kļūmā situācijā, ka viņu par braukāšanu uz Liepāju var apsūdzēt, tad tas ir bīstami un apdraudoši visai valstij - likumus pārkāpušos priekšstāvjus var šantažēt un turēt īsā saitītē. To var darīt ne tikai mūsu specdienesti, bet varbūt arī dienesti no ne visai draudzīgās kaimiņvalsts.

Bet nu labi - ja Kļaviņš pārkāpis likumu, lai atbild. Taču ar to jau pasākums nebeidzas. Ir izveidots stāsts, ka bijušais premjers Emsis brīdinājis Kļaviņu par kriminālprocesu. Un paralēls stāsts, ka Jēkabs Straume informējis Māri Kučinski par kriminālprocesu, kas vērsts pret viņa partijas biedru. Un tad vai nu ekspremjers, vai premjers, vai abi tā kā būtu izpauduši valsts noslēpumu Kļaviņam. Un šo noslēpumu viņiem tā kā noplūdinājis Straume. Ar Kučinski šī kombinācija tā īsti nesanāk, jo Straume viņam par Kļaviņa lietu pastāstījis pāris stundas pirms aizturēšanas. Te ir svarīgs datums un pulksteņlaiks. Tas, ka viņš stāstījis, ir pilnīgi normāli, jo KNAB ir premjera pārraudzībā. Kučinskis nav pieķerts, ka būtu steidzis par kriminālprocesu informēt Kļaviņu.

Varētu būt tā, ka tie paši KNAB darbinieki, kas palaida politiskajā vidē informāciju par Kļaviņa lietu, ar lielu baudu noklausījās un ierakstīja Emša sarunu ar Kļaviņu. Par to, ka briest KNAB sameistarotas priekšvēlēšanu krimināllietas, baumas politikas kuluāros klīda jau aprīlī un martā. Nekāds brīnums nebija Artusa Kaimiņa (KPV LV) aizturēšana un arī Kļaviņa aizturēšana. Dabiski, ka Emsis, kam ausīs nonāca šādas ziņas, piezvanīja partijas biedram un padalījās ar baumām, kuras dzirdējis.

Kur te kāda samērība un sabiedriska bīstamība no Kļaviņa? Kāpēc par valsts nodokļu maksātāju naudu algotais KNAB izsekojis un noklausījies vienu deputātu, kas nav ticis galā ar savām degvielas kompensācijas papīru lietām? Un vēl kratīšana! Ko KNAB gribēja atrast pie Kļaviņa? Vai milzīgas sazagtas degvielas cisternas, ieraktas zemē?

Straume ir likuma cilvēks, kam nepatīk KNAB izmantošana politiskās manipulācijās. Taču tā īsti viņš savus apakšniekus nekontrolē. Ir jaušams, ka viena daļa KNAB darbinieku joprojām ir Strīķes cilvēki, kas jau iepriekšējiem KNAB priekšniekiem taisīja mobingu un noēšanu no amata. Strīķe un Juris Jurašs joprojām rullē un kustina KNAB savās politiskajās interesēs. Strīķe pat nevarēja nociesties un pagaidīt preses publikācijas par lietu, palaižot internetā jau uzņemtu klipu, ka Straume brīdinājis Kučinski. Ar putām uz lūpām un izbolītām acīm.

Tas nu pavisam galīgi nekam neder, ka tāda iestāde kā KNAB aktīvi piedalās priekšvēlēšanu cīņās - noklausās, ko vien grib, noplūdina informāciju, represē Strīķes konkurentus. Un nevienam par to nekas nav - netiek noskaidroti šie noplūdinātāji, noklausītāji un represētāji, «vilkači uzplečos». Te tomēr kaut kas nav kārtībā mūsu valstī.