Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Viedokļi

Kleino ākstību ministrija

© F64

Valdošās gerontokrātiskās, kleptokrātiskās, korumpētās, kremliskās vampīru partijas, drebiet! Nāk jauni, kristāldzidri politiskie spēki, kas padzīs jūs no troņa un jaunu pasauli cels. Ar kaujas saucieniem un putām uz lūpām, ar karstām sirdīm un pārbolītām acīm 13. Saeimā iesoļos Jaunā konservatīvā partija (JKP) un KPV LV.

Sociālajos tīklos bieži atkārto lozungu: «JKP ir vienīgā partija ar visaptverošu plānu, kā izvest valsti no strupceļa!» Nav pamata neticēt, kamēr neiepazīsties ar šo plānu. Tad nu veram vaļā JKP īso programmu un lasām, kas būs, ja visus 100 deputātu mandātus iegūs JKP un valdību veidos Juta Strīķe, Juris Jurašs, Jānis Bordāns.

Krimināllikumā būs jāveic neliels labojums, ka no Rudolfa Meroni ņemt naudu neskaitās noziegums

«Valsts pārvalde. Atbildīgā persona - Jānis Bordāns. Efektīvas un kompaktas, uz iedzīvotāju orientētas valsts pārvaldes ieviešana. Valsts un pašvaldību sektorā strādājošo skaita samazināšana par 30%,» sacīts programmā. Bet, paga, ko tas īsti nozīmē, kā tas izskatīsies realitātē?

Pašlaik vispārējās valdības sektorā nodarbināti 226 600 cilvēku. No tiem 52% jeb 117 000 strādā pašvaldībās un to iestādēs, gandrīz 10% jeb 22 000 ir valsts kapitālsabiedrību darbinieki, nepilni 6% jeb 13 000 - pašvaldību uzņēmumos strādājošie, bet aptuveni ceturtā daļa jeb 60 6000 strādā valsts budžeta iestādēs, proti, ministrijās, to padotības iestādēs un tā saucamajās neatkarīgajās iestādēs.

Tiesa kas tiesa, Latvijā ir mazliet par daudz ierēdniecības un tās īpatsvars ir nedaudz lielāks nekā vidēji Eiropā. Tādēļ Valsts kanceleja plāno triju gadu laikā samazināt tiešajā valsts pārvaldē strādājošo skaitu par 3500 nodarbinātajiem. Un pat tas ir caur sāpēm un asarām, jo katrs šis nodarbinātais ir cilvēkresurss, kas mācījies skolā, augstskolā un tālāk izglītots visādos kursos un semināros. Ir tērēti lieli valsts līdzekļi, tomēr nākas samazināt štatus.

Taču ko tā Valsts kanceleja tur čabinās? Tā jau nav nekāda reforma. Atnāks Bordāns un ar vienu sirpja vēzienu atrisinās visas problēmas! Saskaņā ar JKP programmu tika atlaisti nevis trīs tūkstoši, bet 75 tūkstoši liekēžu. Katrā ministrijā un iestādē, katrā pašvaldības siltumā un ūdenī par trešdaļu darbinieku būs mazāk. Atbrīvosies arī sociālais slogs un izdevumi izglītībai, jo 75 tūkstošiem ir arī laulātie, bērni, vecmāmiņas, kas vairs neapgrūtinās Latvijas fiskālo telpu ar savu klātbūtni, jo pārcelsies uz Īriju vai uz Lielbritāniju, ja paspēs līdz galīgajam breksitam. Latviju pametīs vēl apmēram tāds ļaužu skaits, cik dzīvo Daugavpilī. Vai nav ģeniāls plāns? Visu cieņu Bordānam!

Vēl JKP vadītajā valstī 13 ministriju vietā būs 8 spēcīgas ministrijas. Juta Strīķe vadīs apvienotu Tieslietu un iekšlietu ministriju un izveidos Nacionālās drošības biroju, apvienojot KNAB, SAB un DP. Līdz pusdienlaikam šis birojs tvarstīs kukuļņēmējus, līdz launagam ķers spiegus un teroristus, bet naktīs noklausīsies, ko viesnīcu numuriņos pļāpā oligarhi.

Ko vēl varētu apvienot? Varbūt vajadzētu apvienot JKP biroju ar tiesām, lai ietaupītu laiku un līdzekļus. Tiesas jau nemaz tā īsti nav vajadzīgas, jo Strīķe zina, kuri politiķi ir korumpēti. Atkristu visa tā ampelēšanās ar pierādījumiem, apsūdzībām, debatēm. Turpat valdības namā apakšā ir pagrabi, kur treknajos gados tika ierīkotas izpriecu saunas. Tagad tur varēs ierīkot nelielu, kompaktu cietumu, kur turēt ļaunos korumpantus, pirms viņus izvārta naftā un spalvās un izved publiski pakārt Doma laukumā.

Ir gan vēl viena cita partija, kura arī pretendē uz valsts izvešanu no strupceļa un kas arī var 13. Saeimā iegūt 100 mandātus no 100. KPV LV savos programmatiskajos dokumentos paredz vēl mazāku valdību nekā JKP - tā sastāvēs no premjerministra un sešiem ministriem. Šie septiņi rūķīši paveiks 13 darbus, no kuriem pats pirmais būs likvidēt Koalīcijas padomi. Jo, raugi, Koalīcijas padome ir visa ļaunuma sakne! Nav valstī nekā šaušalīgāka par to. Ja tas, ka partijas saskaņo savus viedokļus, tiks nosaukts kaut kā citādi - par starppartiju sanāksmi, par ideju centru, par štābiņu, veči vai viedajo sapulci - tad nekas. Bet vārdi «Koalīcijas padome» ar karstu dzelzi tiks izdedzināti no valodas ārā. Koalīcijas padome taču nav Satversmē paredzēta, tur pelēkie kardināli bīda savas intereses! KPV LV valdība savas intereses bīdīs tiešraidē, un Artuss Kaimiņš to visu filmēs. Iestrādes šajā ziņā jau ir, un ir nofilmēts, kā Kaimiņš saviem cīņubiedriem stāsta, cik štukas viņš mēnesī saņem. Kad KPV LV nāks pie varas, Krimināllikumā būs jāveic neliels labojums, ka no Rudolfa Meroni ņemt naudu neskaitās noziegums. Tur tad valsts tiesu sistēma netiks apgrūtināta ar ilgām prāvām. Bet jebkuru citu lietu izskatīs gada laikā. Te nav problēmu, jo tā sola KPV LV programma.

Tomēr JKP un KPL LV valdība nebūs īsti pilnvērtīga, ja, apvienojot un likvidējot ministrijas, netiks izveidota Ministry of Silly Walks - Tizlās steberēšanas jeb Kleinās klibošanas ministrija no britu skeču šova Montija Paitona lidojošais cirks. Šādā ministrijā būtu cienīgi strādāt šo partiju politiķi, tas atbilstu viņu talantiem un kompetencei. Bet no visām pārējām ministrijām labāk būtu viņus turēt lielgabalšāviena attālumā.