Jāpārlauž kontrabandas mugurkauls

© F64

Pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu otrajā pusē bija tā, ka organizētās noziedzības grupējumi un reketieri jau sāka uzkundzēties vēlētajai varai un izpildvaras institūcijām. Taču valsts varā un tiesībsargājošajās iestādēs bija vīri ar aknām, kas sadūšojās stāties pretī un pārlauza šai nešķīstībai mugurkaulu. Tika lietotas arī drakoniskas metodes – ne visai maigas. Bija arī etnisko Kaukāza grupējumu mēģinājumi iespiesties Latvijā, kas tāpat tika izravēti jau iedīglī.

Atbrīvojusies no reketa, kas iepriekš vilka lejup, Latvija varēja attīstīties, iekļūt Eiropas Savienībā un NATO, cerēt uz kādu labāku nākamību.

Tagad ir 21. gadsimts, it kā jauns laikmets, taču ir jauna hidra, kas neiedomājamā veidā atkal ceļ savas tūkstoš galvas. Tagad tā ir nodokļu nemaksāšana, valsts apkrāpšana ar fiktīviem darījumiem un kontrabanda, kas jau ieguvusi prātam neaptveramus apmērus. Kontrabandisti, kas vienlaikus ir arī muitas amatpersonas, vairs jau nesaprot, kur un kā iznesties ar savu bagātību un greznību – dārgas automašīnas un mājas vairs neveldzē viņu sirdi. Latgales muitnieki pērk Bībeles ar dārgakmeņu greznojumiem uz vākiem – cilvēki laikam jau ir nojūgušies tauku treknumā. Tas ir laikā, kad liela ļaužu daļa smagi strādā, lai nopelnītu kaut 300 eiro mēnesī.

Vajadzētu tā kā atkal skarbu slotu.

Pagājušajā nedēļā Saeima atbalstīja opozīcijas deputātu ierosinājumu izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju korupcijas, lobēšanas un organizētās noziedzības ietekmes izvērtēšanai. Te var bilst, ka lobēšana nav noziegums un tur cilvēki kaut ko runā garām. Taču korupcija un organizētā noziedzība tiešām pastāv un ir apkarojama.

Būs bēdīgi, ja šo komisiju izmantos opozīcija tikai, lai nogānītu varas partijas.

Būs bēdīgi, ja varas partijas tikai pavīpsnās un komisiju neņems galvā.

Vajadzētu, lai gan pozīcija, gan opozīcija apzinātos nelaimi, kas ir piemeklējusi Latvijas valsti. Vajadzētu, lai gan pozīcija, gan opozīcija domātu kopīgi, kādus likumus taisīt, lai valsts naudas izvazāšanu pārtrauktu.

Ja ticam Eiropas Parlamenta pasūtītajam pētījumam, ko veicis institūts Rand Europe, tad ik gadu dēļ korupcijas iekšzemes kopproduktā (IKP) optimistiskākajā scenārijā Latvija zaudē 13,16% no IKP jeb aptuveni 3,5 miljardus eiro, bet drūmākajās prognozēs pat 19,24% jeb aptuveni piecus miljardus eiro. Tas varbūt ir pārāk pārspīlēti, taču pat, ja šajā pētījumā kaut vai daļa ir taisnība, tie tik un tā ir briesmīgi cipari – kaut kur ellē, melnajā caurumā, pazūd nauda, ko varēja lietot veselībai, izglītībai, sociālajām vajadzībām.

Ārējie novērotāji to dēvē par korupciju, taču korupcija ir tikai blakusprodukts. Galvenā kaite ir kontrabanda. Tā nav kaut kāda sīka cigarešu vešana pāri robežai, bet vērienīgas shēmas. Bet visbaisākā kaite no visām ir PVN izkrāpšana, kas ir daudz sliktāka par visu. Ja nodokļu nemaksāšana vai kontrabanda vēl ir tikai valstij pienākošās naudas iešana garām kasei, tad PVN izkrāpšana ir brutāla naudas izzagšana no valsts kabatas. Pret šīm shēmām gan ir it kā veikti pasākumi, ieviešot reverso PVN maksāšanas kārtību būvmateriālu, elektronikas, meža jomā, taču ar to noteikti ir par maz – veikli blēži jau ir izdomājuši, kā pielāgoties jaunajai kārtībai un zagt valsts naudu citos veidos.

Cīņa pret nodokļu zagšanu un kontrabandu ir bīstama nodarbe. Tas nav tā kā filmās, kur labie vienmēr uzvar. Tur var traucēt arī tas, ka mūsu valsts ir maza un cits citu pazīst, visi mācījušies vienās skolās, bijuši cits citam grupas biedri un kursa biedri. Tomēr tā valdība, kas ir pašlaik, ir tāda, kurai ne ministri, ne partiju līderi, ne partiju sponsori nav tādi, kam interesētu kontrabass. Tad tagad vajadzētu izmantot šo skaisto brīdi un kontrabandu iznīcināt! Kontrabandas likvidēšana būtu pašu elitāro labiešu interesēs – būtu vairāk ieņēmumu naudas, ko dalīt, un komfortablāka dzīve pašiem.

Ja to nevar paveikt saviem spēkiem, ir vēl citi varianti. 1996. gadā Latvijas varas iestādes paaicināja palīgā privātu britu detektīvkantori Crown Agents, kas mācīja latvjiem, kā pareizi ķert kontrabandistus. Pirmajā brīdī tas šķita pazemojoši un nepareizi, taču briti paveica lieliski labu darbu un Latvijas muitai daudz palīdzēja. Kontrabanda uz kādu laiku apmulsa un aprāvās. Varbūt vajag atkal aicināt palīgā kādus ārzemniekus?