Publisks paziņojums: "Lidl" klientam uzbrūk ar policiju

© MN

Mani sauc Manvels Isadžanjans un šī ir publiska vēstule par veikala “Lidl” vēršanos pret manām tiesībām brīvi runāt un aktualizēt jautājumus, kas skar visas sabiedrības veselību un drošību.

Šī gada 11. oktobrī - pasaules olu dienā - konkrētiem “Lidl” darbiniekiem, kuri atbildīgi par iepirkumiem, es nosūtīju radošu dāvanu - skaisti iesaiņotu vistu sprostu ar vēstuli no vistas Olgas, kuras olas neatbilst Eiropas Savienības standartiem, bet tomēr ir nopērkamas “Lidl” veikalos. Jā, jūs izlasījāt pareizi - “Lidl” veikalos var nopirkt Eiropas Savienības standartiem neatbilstošas olas. Ņemot vērā, ka “Lidl” ar policijas palīdzību vēlas mani apklusināt un sodīt par patiesības teikšanu, šo vēstuli daru zināmu publiski, lai sabiedrība varētu izvērtēt veikala godaprātu un attieksmi pret saviem klientiem, tostarp mani.

Šeit ir vēstule, ko saņēma trīs konkrēti “Lidl” darbinieki:

“Olā, draugs! Mani sauc OLGA, es dzīvoju ārpus Eiropas Savienības. Tā kā neesmu vietējā šo ziņu palūdzu pārtulkot un ceru, ka vēstulē lietotā latviešu valoda ir pietiekami skaidra, jo man ir ļoti svarīga ziņa tieši Tev! Kā redzi foto esmu vista no sprosta. Ikdienā dēju olas, kas interesanta kārtā tiek pārdotas veikalā, kurā Tu strādā. Esmu dzirdējusi, ka Eiropā dējējvistas dzīvo brīvībā vai vismaz tādos apstākļos, kas, salīdzinot ar manu sprostu izskatās pēc Hiltona. Paskaties uz manu sprostu - tādā atrasties ir vel mokošāk, nekā piecu cilvēku ģimenei vienistabas dzīvoklī. Mēs sežam viena otrai uz galvas. Burtiski. Mēs smokam no amonjaka, vienaldzības un nemitīgas zāļu pīckāšanas. Paskaties vēlreiz foto - esmu vista labākajos gados, bet izskatos pēc sūda. Tu tādu ēstu? Pieņemu, ka nē. Tad kāpēc Tu pieļauj, ka manas olas tiek tirgotas Tavā veikalā? Tu domā, ka tas ir droši un neviens neuzzinās? Ja es zinu, ka Tu iepērc un tirgo Eiropas standartiem neatbikstošas olas, tad padomā, cik viegli un ātri par to uzzinās pārējie. Te vairs nav runa par ētiku, uz spēles ir Tava un veikala reputācija. Nepārproti-es nedraudu. Es gaidu savu nāvi, jo tas ir labākais, kas ar mani var notikt. Taču man nav vienalga un ceru, ka Tev ari nav vienalga. Tavs deguns varbūt nav tik jutīgs un šķiet, ka nauda nesmird, bet es un parējās vistas jūtam no tūkstošiem kilometru attāluma, ka dubultos

standartos nopelnītā nauda uz nabaga vistu rēķina pamatīgi ož. Vēl trakāk par vecam olām. Pēc kā? Pēc skandāla. Ja Tev nav žēl manis, tad padomā par savu pircēju un viņa drošību. Lakta, uz kuras šobrīd sēdi, ir ļoti trausla. Ja nu kāds saindējas vai saslimst? Cik daudz tu patiesībā zini par manām olām? Varu atbildēt īsi- labāk neriskē! Kad Tu lasīsi šo vēstuli, es visticamāk jau būšu beigta. Taču aiz manis ir vel miljoniem citu salauztu, bezpalīdzīgu vistu, kuras ari brīnumainā kārtā māk rakstīt un kurām tāpat kā man nav vienalga. Ceru, ka ziņa ir saprotama un Tu izdarīsi pareizu izvēli, ko jau sen vajadzēja izdarīt. Tava OLGA.”

Par šo vēstuli pēc “Lidl” iesnieguma Valsts policija ir sākusi administratīvo pārkāpumu procesu, lai mani sodītu par vispārpieņemto uzvedības normu pārkāpšanu, personas un iestāžu miera traucēšanu. Ņemot vērā, ka piegādātā dāvana bija estētiski skaisti iesaiņota, teksts ir patiess (turklāt ar norādi, ka vēstule nav draudi), tad var secināt, ka “Lidl” nav patīkama patiesība, kas izklāstīta vēstules saturā un tāpēc veikals cenšas ar policijas palīdzību mani iebiedēt un ierobežot.

Es laiku pa laikam iepērkos “Lidl” veikalā, pēkot ikdienas produktus. Bieži vien tāpēc, ka veikals piedāvā labas atlaides. Vienā no reizēm es nopirku olas un tikai mājās pamanīju, ka ar sīkiem, gandrīz neizlasāmiem burtiem uz iepakojuma ir rakstīts, ka šīs olas neatbilst Eiropas Savienības standartiem. Es uzķēros uz “labās” cenas, bet kādu produktu nopirku? Brāķi? Ko nozīmē, ka produkts neatbilst Eiropas Savienības standartiem? Pēc manas izpratnes tikai to, ka šim produktam ir sliktāka kvalitāte, nekā vajadzētu būt. Tas ir kaut kas zem vispārpieņemtā līmeņa. Kāpēc tad, piemēram, ziemas riepām ir noteikts standarts? Lai varētu droši braukt. Kāpēc olām vajadzētu standartu? Lai varētu droši ēst, nebaidoties, piemēram, no saindēšanās. Vai “Lidl” šajā situācijā ir pret mani un citiem patērētājiem godīgs? Nē. Ja es zinātu, ka šīs olas neatbilst standartiem, tad es tās nepirktu. Kāpēc tad uz cigarešu paciņām liek lielu uzrakstu, ka smēķēšana nogalina? Lai brīdinātu pircēju. Kāpēc “Lidl” mani nebrīdina? Droši vien tāpēc, ka vēlas nopelnīt uz mana nezināšanas rēķina. Painteresējos sīkāk internetā, ko nozīmē, ka vistas aug ārpus Eiropas Savienības standarta sprostiem un tas mani šokēja. Arī Eiropas sprosti nav nekādi lielie, taču ārpus Eiropas tie ir tiešām necilvēcīgi šauri. Tie apstākļi, kuros vistas dzīvo, ir nehumāni un visticamāk zem sanitāro normu kritikas. Un tādu vistu olas ir nopērkamas “Lidl”.

Es biju tiešām šokā, tāpēc arī nolēmu iesaistīties šī jautājuma aktualizēšanā un nodot personīgu ziņu cilvēkiem, kuri šīs olas iepērk, lai viņi padomātu divreiz - vai tiešām naudu var pelnīt bez jebkādiem morāles principiem? Vai tiešām ir ētiski attiekties pret cilvēkiem kā pret trešo šķiru tikai tāpēc, ka viņi izvēlas akcijas preces? Vai tiešām akcijas precēs var pārdot apšaubāmas kvalitātes produktus? Pirms desmit gadiem, kad Latviju bija pārņēmusi spaisa epidēmija, es aktīvi piedalījos spaisa kiosku likvidēšanā. Toreiz izmantojām citas metodes, šoreiz (kaut arī problēma ir ne mazāk aktuāla) sūtījums tika nogādāts pēc iespējas estētiskā un diskrētā veidā, lai atbildīgajām personām būtu iespēja padomāt. Es centos klauvēt pie cilvēcības durvīm, bet pretī saņēmu iesniegumu policijā. Jā, es esmu parasts cilvēks, ar kuru “Lidl” savā varenībā domā, ka var rīkoties kā grib. Tomēr es ceru, ka Latvija ir tiesiska valsts un, ka policija nav ierocis lielu korporāciju rokās, ar kuru cenzēt patiesību.