Treknie gadi atgriežas?!

Aizvadītās nedēļas nogali pavadīju dziļos laukos, kur pēc labi nostrādātas talkas, tuvinieku pulkā vakariņojot, fonā skanēja televizors.

Vispirms ziņu sižets TV3 vēstīja, ka šā gada tautas skaitīšanā skaitītājiem domātie datori tika izīrēti par 300 latiem uz trim mēnešiem, laikā, kad tāds pat dators maksājot 260 latu.

Ziņa radīja neaprakstāmu jautrību, jo klātesošie, kam bija netbuki, par savu 250 GB izstrādājumu, pērkot mazumā ar visiem nodokļiem, bija maksājuši no 140 līdz 160 latiem.

Mēs esam bagāta valsts, ja varam datorus īrēt, maksājot par īri divkāršu cenu nekā mazumtirdzniecības cena veikalā, jo vairumcenai noteikti vajadzētu būt vēl par 20–30% lētākai.

Kaut kāds gudrinieks stāstīja, ka datorus tautas skaitīšanas vajadzībām īrējuši, jo nebija zināms, ko ar tik lielu nevajadzīgu laptopu daudzumu pēc tam iesākt. Doma, ka trīs mēnešus lietots dators var būt lielisks atbalsts ikvienam lauku skolotājam, kam vispār nav datora, šīs zemes politiskajiem līderiem galvā ienākt nevarēja.

Tad improvizētā aptaujā tika noskaidrots, ka ne pie vienas no klātesošo rīdzinieku ģimenēm tautas skaitītāji nebija nedz atnākuši, nedz arī atstājuši kaut kādu informāciju pastkastītē par savu vizīti un telefona numuru, pa kuru sarunāt tikšanos.

Klātesošie secināja, ka treknie gadi ir atgriezušies, ka nauda partiju kasēm un partiju vadībai tiek gādāta ar vēl rupjākām metodēm nekā pa skuju tauku aizgājušās Tautas partijas ziedu laikos.

Lai televizors nebojātu omulību, tas tika izslēgts. Savukārt svētdien vakariņu laikā ļaudis varēja vērot LNT sižetu par jauno valdības politiku, ierādot bezpajumtniekiem jel kādu mitekli.

Atklājās, ka runa ir tika par vienu bezpajumtnieku – Valdi Zatleru, kuram mājoklis tika atrasts Smilšu ielā kāda bijušā ASV diplomāta rezidencē. Verot vaļā dzīvokļa durvis, Latvijas valsts nekustamo īpašumu lielais priekšnieks teica, ka dzīvoklī bezpajumtnieks vēl nevarot apmesties, jo vēl esot jāveic vērienīgs remonts – grīdas esot pilnīgi nocūkotas un tās noteikti ir jāmaina!

Viesi metās ap televizoru, lai labāk saskatītu, kā savās mājās uzvedas amerikāņu diplomāti. Mēs zinām, ka Amerikas diplomāti publiskā telpā uzvedas nevainojami, bet, pateicoties WikiLeaks, zinām, ka diplomātu ziņojumi vairs nav tik nevainīgi. Tagad būs iespēja redzēt, kā sabojā grīdas ASV ārlietu ministrijas vadošās amatpersonas! Tagad atklāsies, kā šie ārēji korektie diplomāti uzvedas aiz savu guļamistabu durvīm! Kāds no radiem iztēlojās, ka mēslu kaudzes būs visos stūros, citi iztēlojās, ka amerikāņu diplomāti vēlos rudens vakaros ar kirkām uzlauž parketa grīdas vai triepj izkārnījumus gar visām sienām.

Taču jau pēc brīža TV kamera noslīdēja zemāk un skatam pavērās spoža, labi kopta parketa vai lamināta grīda, sienas bija tīras. Kāds kapitālais remonts? Drīzāk varētu novēlēt, lai ikviens, pirms pārcelties citur, savu bijušo dzīvesvietu atstātu tikpat labā stāvokli kā amerikāņu diplomāti.

Nevajadzīgs remonts – tā ir valsts īpašumu pārvaldītāju galvenā maize!

Tieši tā! Taisīt remontus tur, kur tos nevajag, un rakstīt tāmēs papildus desmitus tūkstošus.

Programmas nagla bija sižets par Ogres slimnīcu, kura ar lielu troksni izcīnīja papildu naudu it kā slimnieku aprūpei un medicīnas māsu algu vajadzībām, bet atklājās, ka budžeta papildu nauda bija vajadzīga, lai aprīkotu priekšnieka auto lukturus ar tuneļu sensoriem. Mēs atvērām Ogres novada autoceļu karti un ilgi meklējām tuneļus. Ogres novadā neatradām neko nopietnu. Ikšķiles novadā viens ir (zem Rīgas–Daugavpils šosejas). Kadrā slimnīcas galvenais ārsts taisnojās, ka ultramodernie lukturi jau sen vairs neesot nekāda ekstra. Improvizētā aptauja parādīja to, ka nevienam no talciniekiem savā automašīnā šādas neekstras nebija...

Treknajos gados šāda izšķērdība vēl būtu saprotama. Liela daļa ļaužu ticēja, ka kredītu eiforija turpināsies bezgalīgi un jau pēc gada bez lieka darba un bez piepūles vienā rāvienā kļūsim bagātāki par vāciešiem un tiem pašiem amerikāņiem. Taču tagad, kad valdība apgalvo, ka naudas pensijām nav un tāpēc jāveic vēl viena konsolidācija, šādas dzīres mēra laikā ir nesaprotamas un nepieņemamas. Izšķērdība valsts pārvaldē liecina, ka konsolidācija ir iespējama, arī neaiztiekot pensijas un pabalstus. Solījumi indeksēt pensijas nav populisms. Līdzekļi būs – vienkārši apturot nu jau Vienotības piekopto izšķērdību. Savukārt tie, kas sevi pozicionē kā labējie, kas sola nepieļaut populismu, uz šā nesaimnieciskuma fona vairāk izskatās kā valsts līdzekļu izzagšanas advokāti, jo, indeksējot pensijas, nepietiks naudas kārtējām afērām, nevajadzīgiem remontiem un tuneļu sensoriem dienesta automobiļiem.