Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Viedokļi

Papīra laikmetu nomaina digitālais laikmets

© F64 Photo Agency

Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas 1990. gadā Neatkarīgā Rīta Avīze ir kļuvusi par neapstrīdamu viedokļa veidošanas līderi Latvijas sabiedrībā. No 2020. gada maija Neatkarīgā Rīta Avīze pārstās iznākt papīra formātā un pārtop par jaunas kvalitātes medija formu – digitālu avīzi.

Šis ir laiks, kad mums ir jāizsaka vislielākie pateicības vārdi Neatkarīgās Rīta Avīzes uzticamajiem lasītājiem, kuri bija kopā ar mums gan augšupejas, gan visgrūtāko krīžu laikā. Šis ir brīdis, kad mēs vēlamies pateikt vissirsnīgāko paldies visiem mūsu kolēģiem, ilggadējai laikraksta galvenajai redaktorei Anitai Daukštei, žurnālistiem un redaktoriem, māksliniekiem un tipogrāfijas strādniekiem, pastniekiem un laikrakstu pārdevējiem un visiem citiem, kuri gadu desmitiem strādāja, lai laikraksts tiktu izveidots, iespiests un nokļūtu līdz ikvienam lasītājam.

Visu 21. gadsimtu tradicionālā izdevējdarbības nozare saskaras ar nozīmīgu konkurenci no digitālo informācijas nesēju (sociālie tīkli, multimediju platformas, ziņu portāli utt.) puses. Tehnoloģiskais progress nozīmē jaunu tehnoloģiju un jaunu iespēju ienākšanu ikviena cilvēka dzīvē un ekonomikā, tas nozīmē arī atteikšanos no novecojošām darba formām un metodēm, un vienlaikus tas ir liels izaicinājumus visiem, tostarp arī laikrakstu izdevējiem, meklēt jaunus biznesa modeļus, kuri būtu dzīvotspējīgi jaunajos apstākļos.

Pēdējo divu gadu laikā visu Latvijas laikrakstu izdevēju iespējas turpināt laikrakstu izplatīšanu apdraud jau pieņemtā valsts politika pasta nozarē, kas paredz jau tuvākajā laikā paaugstināt laikrakstu izplatīšanas pasta tarifus, padarot tos nepieejamus lielākajai daļai no Latvijas novadu iedzīvotājiem. Valsts politika pasta nozarē piespiež visus laikrakstu izdevējus veikt vienu no izvēlēm: ievērojami paaugstināt laikrakstu abonēšanas cenu, saglabāt esošo abonēšanas cenu, bet tad ir jāatrod ienākumi, lai kompensētu zaudējumus, kas liela Latvijas laikraksta izdevējam ir mērāmi desmitos tūkstošu eiro katru mēnesi, vai arī atteikties no laikraksta izdošanas papīra formātā, meklējot citas informācijas izplatīšanas formas. Tieši šie apsvērumi paātrināja Neatkarīgās Rīta Avīzes izdevēja Mediju nams īpašniekus pieņemt lēmumu, lai radītu jaunu izdevējdarbības biznesa koncepciju, izveidot jaunu kvalitatīvas preses formu - digitālo laikrakstu.

Pirmo reizi Latvijas vēsturē Neatkarīgās Rīta Avīzes izdevējs Mediju nams īsteno kvalitatīva laikraksta pārveidošanu par kvalitatīvu digitālo laikrakstu (nevis portālu vai interneta variantu), iezīmējot vienu no kvalitatīvās preses nākotnes attīstības virzieniem, ar savu pieredzi rādot gan Latvijas, gan citu valstu izdevējiem iespējamo kvalitatīvās preses biznesa modeli.

Pārejot uz digitālo formātu, ir plānots saglabāt visus galvenos tematiskos virzienus. Oriģinālo rakstu, viedokļu, komentāru un pētniecisko rakstu apjoms nesamazināsies. Neatkarīgās saturs nemainīsies, mainīsies tikai informācijas nesējs!

Pārejot uz digitālo formātu, laikraksta piegāde vairs nebūs atkarīga no pasta darba laika un pastnieka maršruta. Neatkarīgā Rīta Avīze jau pašā rīta agrumā būs ikviena lasītāja datorā vai mobilajā ierīcē.

Mēs labi saprotam, ka atteikšanās no papīra izdevuma daudziem, īpaši vecākās paaudzes lasītājiem, apgrūtinās pieeju avīzei. Ikviens lasītājs varēs izdrukāt digitālo laikrakstu arī uz papīra. Taču mēs aicinām rūpīgi izvērtēt, vai tas nepieciešams, un izdrukāt laikrakstu tikai gadījumā, ja tas nepieciešams vecākās paaudzes un tiem lasītājiem, kuriem nav pieejamas vai ir apgrūtinātas iespējas lietot elektroniskās ierīces.

Pēc pārejas uz digitālo formātu mēs patērēsim daudz mazāk dabas resursu nekā līdz šim, ražojot laikrakstu papīra formātā. Pēc pārejas uz digitālo formātu ievērojami samazināsies laikraksta atstātā oglekļa «pēda», izmešu un piesārņojuma daudzums. No 5. maija Neatkarīgā Rīta Avīze būs dabai visdraudzīgākais kvalitatīvais laikraksts Latvijā.

Neatkarīgā ir pirmais nacionālais laikraksts, kurš īstenoja pāreju no tradicionāla preses modeļa uz digitāla portāla platformu.

Kā digitāls medijs mēs turpinām atmaskot visus, kuri izmanto varu, lai darbotos pret sabiedrības un valsts interesēm. Kā digitāls laikraksts informējam savus lasītājus par visvarīgāko pasaulē, Latvijā un ikviena Latvijas iedzīvotāja ikdienas dzīvē. Mēs paliekam tur, kur bijām un būsim - savu lasītāju un Latvijas sabiedrības interešu sardzē.