Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Viedokļi

Valsts kanceleja pret Pūces voluntārismu

© F64 Photo Agency

Vairākiem valdošās koalīcijas politiķiem nagi niez sarīkot atkārtas vēlēšanas Rīgā. Daudziem šķiet, ka tieši tagad ir pienācis tas vēsturiskais brīdis, kad ir iespējams pārtraukt Saskaņas un Gods kalpot Rīgai ilgo valdīšanas laiku Latvijas galvaspilsētā.

Saskaņas nobīdīšana no varas Rīgā būtu viens no labajiem darbiem, kas varētu paaugstināt visai bēdīgo koalīcijas partiju reputāciju. Kamēr Rīgas domei bija grūtības ievēlēt domes priekšsēdētāju, cerība uz ātru un likumīgu domes atlaišanu bija augsta. Jebkuras pašvaldības dome var tikt atlaista un sarīkotas ārkārtas vēlēšanas, ja tā noteiktā termiņā nespēj ievēlēt pašvaldības vadītāju. Likumdošanā ir noteikta kārtība, termiņi, un bija jāsagaida termiņa beigas, lai varētu likumīgi izsludināt jaunas vēlēšanas. Tikai domes atlaidēju cerības sagrāva Oļega Burova ievēlēšana par domes priekšsēdētāju un nespēja Rīgas domē savākt vairākumu, lai viņu gāztu no amata.

Tas nekas, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce iesniedza valdībā likumprojektu Rīgas domes atlaišanas likums. Likumprojekta 1. pantā ir ierakstīts: «Šā likuma mērķis ir novērst situāciju, kad Rīgas dome pieļauj nelikumīgu rīcību un nepilda Atkritumu apsaimniekošanas likumā, likumā Par pašvaldībām un citos normatīvajos aktos noteikto pašvaldības autonomo funkciju - sadzīves atkritumu apsaimniekošanas organizēšanu.»

Patiešām, atbilstoši likumam par pašvaldībām, Saeima var atlaist domi, ja dome atkārtoti nepilda vai pārkāpj Satversmi, likumus, Ministru kabineta noteikumus vai nepilda tiesas spriedumus.

Kas tad ir galvenie Rīgas domes noziegumi, kuru dēļ dome ir jāatlaiž? Kas ir ierakstīts Jura Pūces parakstītā dokumenta anotācijā?

Atbilde šokēs ikvienu: «Uz katriem 700 iedzīvotājiem jābūt ierīkotam vismaz vienam sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktam, kas atbilst normatīvajos aktos par atkritumu savākšanas un šķirošanas vietām noteiktajām prasībām.» Kur jūs redzat Rīgā kaut vienu atkritumu savākšanas punktu?

Ir vēl trakāka apsūdzība: «Pilsētā ar iedzīvotāju skaitu virs 100 000 jābūt ierīkotiem vismaz diviem šķiroto atkritumu savākšanas laukumiem.»

Šis jau ož pēc nozieguma pret cilvēci. To uzzinot, pat zeme ap Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju sāka drebēt. Šāds noziegums nav piedodams. Tagad ir lielas cerības, ka, uzzinot kaut ko tādu, ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) momentā noteiks sankcijas ne tikai pret Ventspils, bet arī pret Rīgas brīvostu, bet Starptautiskā krimināltiesa ar savām pavēstēm uz Hāgu izsauks visus Rīgas domniekus.

Pats smieklīgākais nav tikko minētie pārspīlējumi. Smieklīgākas ir tas, ka pēc Pūces likumprojekta iesniegšanas koalīcijas partneri jau visā nopietnībā sāka gatavoties Rīgas domes vēlēšanām kā nenovēršamām.

No Jura Pūces loģikas izrietēja, ka tieši tajā sekundē, kad Valsts prezidents izsludinās likumu par Rīgas domes atlaišanu, tad - bāc! - uz katriem 700 Rīgas iedzīvotājiem parādīsies vismaz viens sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punkts, kas atbilst normatīvo aktu prasībām. Otrajā sekundē - bāc! bāc! un - Rīgā uznirst veseli septiņi šķiroto atkritumu savākšanas laukumi! Trešajā sekundē atkritumi ne tikai paši sašķirosies, bet paši sakāps konteineros un paši sevi nogādās uz pārstrādes un utilizācijas vietām!

Izskatās, ka elementāra loģika un Juris Pūce ir divi atšķirīgi lielumi, kas varbūt meklē viens otru, bet pagaidām tiem nav izdevies satikties.

Lai cik liela būtu vēlme atlaist Rīgas domi, bet pat apturētais atkritumu apsaimniekošanas konkurss nav pierādījums nelikumīgai rīcībai. Konkurences padome uzsāka izpētes lietu, un par nelikumīgu to varēs dēvēt tikai pēc tam, kad pēdējā tiesu instance to par tādu atzīs un lēmums stāsies likumīgā spēkā.

Izrādās, ka valdības darbā tomēr ir iestrādāts drošības vārstulis koalīcijas partneru trakāko iniciatīvu apslāpēšanai. Valsts kanceleja ļoti taktiskā valodā norādīja, ka Pūces apsūdzības raksts Rīgas domei neiet kopā ar samērīguma principiem. Lūk - anotācijā nav pietiekami izvērsta juridiskā argumentācija jautājumā par šā sasaukuma Rīgas domes atkārtotu likuma pārkāpšanu vai nepildīšanu. Bet galvenais, uz ko norādīja Valsts kanceleja, anotācijā nav sniegts redzējums, vai un kādā veidā pagaidu administrācija efektīvi atrisinās sadzīves atkritumu apsaimniekošanas funkcijas organizēšanu, ko Rīgas dome nespēja un kā dēļ tiek atlaista.

Tātad. Valsts kanceleja secināja, ka arī pēc šā domes sasaukuma atlaišanas iztrūkstošie dalīto atkritumu punkti un šķirošanas laukumi paši no sevis neuzradīsies.

Taču tas nekas. Tagad Jurim Pūcem ir jāsacer vēl trakāks pamatojums, kuru izlasot sašutumā iekliegtos visi ANO Drošības padomes locekļi.