Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Viedokļi

Sankcijas pret Latvijas valsti

© F64 Photo Agency

Novembrī apritēja desmitā gadadiena kopš Sergeja Magņitska mīklainās nāves cietuma kamerā Maskavā. Kā šobrīd ir zināms, tad laikā, kad Sergejam Magņitskim saasinājās problēmas ar veselību, viņam laikus netika sniegta medicīniskā palīdzība, kas tad arī kļuva par viņa nāves cēloni.

Nav zināms, vai šāda rīcība bija mērķtiecīga, lai ar medicīniskās palīdzības nesniegšanu panāktu varai (vai kādai ietekmīgai personai) bīstama cilvēka apklusināšanu, vai arī tā bija Krievijai tik raksturīgā nevērība attiecībā pret ieslodzījumā esošām personām.

Par šo notikumu tiek izplatītas vairākas savstarpēji pilnīgi izslēdzošas versijas. Jaunākais pētījums par pretrunām Magņitska lietā tika publiskots 22. novembrī. Vācijas žurnāls Spiegel publicēja Benjamina Bideara pētnieciskās žurnālistikas darbu par pretrunām Krievijas investīciju fonda Hermitage Capital Management vadītāja Bila Braudera liecībās un paziņojumos (Der Fall Magnitski. Wie wahr ist die Geschichte, auf der die US-Sanktionen gegen Russland beruhen?).

Līdz 2005. gadam Hermitage Capital Management vadītājs Bils Brauders bija kvēls Krievijas prezidenta Vladimira Putina atbalstītājs. Savulaik Hermitage Capital Management investīciju fonds ieviesa Krievijas apstākļiem inovatīvu metodi, kā spekulēt ar akcijām. Fonds iegādājās ievērojamas akciju paketes ietekmīgos Krievijas uzņēmumos - Sberbank, Gazprom utt., tad fonda vadība pasūtīja apkopot analītiskus materiālus par izšķērdīgiem attiecīgā uzņēmuma vadības iepirkumiem, pasūtījumiem ar aizdomīgi lielām izmaksām utt. Kad materiāli tika apkopoti, tika sākta publiska kampaņa par attiecīgā uzņēmuma vadībā valdošo korupciju. Tiklīdz uzņēmuma vadība sāka publiski solīt veikt reformas, atteikties no koruptīviem darījumiem un pēc šādiem paziņojumiem uzņēmumu akciju cenas sāka strauji kāpt, fonds akcijas pārdeva un akumulēja ievērojamu peļņu. Panākumi bija fantastiski. Hermitage Capital Management pat ziņoja par 1500% investīciju pieaugumu dažu gadu laikā. Lai aizsargātu Hermitage Capital Management investoru pelņu no Krievijas nodokļiem, Braudera fonda uzņēmumu algoti juristi, starp kuriem bija arī nelaimīgais Sergejs Magņitskis, izstrādāja dažādas shēmas, ienākumus sadalot pa meitasuzņēmumiem un ar ārzonu (piemēram, Kipras) shēmu palīdzību minimizējot nodokļu nomaksu. Par vienu shēmu, kurā bija iesaistīts Kipras ārzonu uzņēmums, Krievijā tika uzsākta krimināllieta. Vienīgais aizdomās turamais bija Sergejs Magņitskis. Brauderam nokļūstot Kremļa nelabvēlībā, Magņitskis kļuva par galveno personu, uz kura liecību pamata varētu tikt izvirzītas apsūdzības pret Brauderu krimināllietās par izvairīšanos no nodokļiem. Kā norāda Spiegel, tas ir liels jautājums - kā interesēs bija apklusināt Sergeju Magņitski? Vai nodokļu shēmās iepītajiem Hermitage Capital Management investoriem un fonda vadībai, vai kaut kādiem Krievijas ierindas policistiem?

Brauderam par notiekošo ir pavisam cita versija. Krievijas plašumos uzplauka tīrradnis, nesavtīgs un naivs cīnītājs pret korupciju - Sergejs Magņitskis, kurš atrada pierādījumus simtiem miljonu dolāru lielai afērai, un Kremļa vara, nežēlīgi nogalinot, apklusināja šo bezbailīgo korupcijas pētnieku.

Lai nu kā, bet, kad Magņitska nāves apstākļus izskatīja Eiropas Cilvēktiesību tiesa, tā atzina, ka Magņitska arests bija pamatots, bet, nesniedzot ieslodzījuma vietā nepieciešamo medicīnisko palīdzību, Magņitska cilvēktiesības tika pārkāptas. Eiropas Cilvēktiesību tiesa nosprieda, ka Krievijas valdībai Sergeja Magņitska tuviniekiem ir jāsamaksā 34 tūkstošu eiro liela kompensācija.

Brauders Magņitska nāvi izmantoja plašā un izvērstā kampaņā pret Krieviju. Braudera zvaigžņu stunda pienāca brīdī, kad ASV administrācijai radās nepieciešamība pēc sviras, ar kuru ietekmēt Krieviju. 2012. gadā Magņitska lieta Braudera interpretācijā pārtapa par ASV likumu, ar kura palīdzību varēja noteikt ASV sankcijas pret jebkuru Krievijas amatpersonu vai uzņēmumu. ASV Kongress Magņitska likuma mērogu 2017. gadā paplašināja, atļaujot uz šā likuma pamata noteikt sankcijas pret jebkuras valsts amatpersonu vai uzņēmumu visā pasaulē.

Spiegel publicētā materiāla vēstījums ir nepārprotams aicinājums Vācijas valdībai neiesaistīties ASV administrācijas spēlītēs, kuras tiek piesegtas ar Magņitska vārdu.

Šonedēļ Magņitska likums tika izmantots, lai noteiktu sankcijas ne vien pret Aivaru Lembergu, bet pēc būtības - pret Latvijas valsti. Balstoties uz šo likumu, ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs 9. decembrī noteica sankcijas pret Ventspils brīvostas pārvaldi. Atgādināsim ikvienam: «Ventspils brīvostas pārvalde ir atvasināta publiska persona, kas veic Ventspils brīvostas pārvaldīšanu un darbojas publisko un privāto tiesību jomā, un tā atrodas Ministru kabineta pārraudzībā, kas tiek īstenota ar satiksmes ministra starpniecību.»

Nosakot sankcijas pret Ventspils brīvostas pārvaldi, Ministru kabinets un Satiksmes ministrija ir apsūdzēti korupcijas veicināšanā, jo, atbilstoši Ventspils brīvostas pārvaldes nolikumam, tieši Ministru kabinets un Satiksmes ministrija pārvalda šo visai tautai piederošo īpašumu.

Varbūt Latvijai ir pēdējais laiks pievienoties tiem Eiropas spēkiem, kas aicina aizliegt spēlītes ar amerikāņu ārpolitisko instrumentu, kas nosauktas nelaimīgā Sergeja Magņitska vārdā.