Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Viedokļi

Referendums par teritoriālās reformas apturēšanu

© F64 Photo Agency

Vērojot pēdējās nedēļas norises, izskatās, ka dažiem Latvijas redzamākajiem politiķiem pēcpusē ir iesprausta petarde, degaukla aizdedzināta un tie joņo pa politisko skatuvi cerībā, ka drudžainais skrējiens apdzēsīs degauklas liesmas. Nedēļas laikā tika savākta teju vai ceturtā daļa no parakstiem, kas nepieciešami, lai iedarbinātu Saeimas atlaišanas procedūru.

Valdībā ir dažādi politiķi. Lielai grupai šī ir pēdējā iespēja, jo šīs valdības nākotnē ir sagaidāma tikai politiskā skuju taka. Tāpēc - tagad vai nekad! Kampt, grābt un bīdīt līdz referenduma pēdējai sekundei! Sakampt tik daudz, lai pietiktu sev līdz mūža beigām un vēl paliktu, ko atstāt mantiniekiem. Savukārt tie, kuri it kā negatavojas politisko skatuvi pamest, ir norūpējušies ne pa jokam.

Partiju apvienības Attīstībai/Par! līderis Daniels Pavļuts pēkšņi aptvēra, ka valsts budžets 2020. gadam, kuru pats Pavļuts vēl pirms brīža slavēja, atbalstīja un bija gatavs krist par to, ir slikts. Tagad valsts budžeta fanātiskākais atbalstītājs aicina budžetu steigšus mainīt, lai līdzekļus mediķu algām nodrošinātu uz budžeta deficīta palielināšanas rēķina. Attīstībai/Par! tagad piesola progresīvākas iedzīvotāju ienākumu nodokļa likmes un pat atvieglojumus nekustamā īpašuma nodoklim mazturīgākajiem iedzīvotājiem.

Pēkšņi koalīcija piekrīt labot viskliedzošākās bezjēdzības administratīvi teritoriālās reformas plānā. Valdošā kliķe vienojās visžēlīgi atļaut Rūjienas un Naukšēnu novadiem apvienoties ar Valmieras novadu, atceļot Jura Pūces kategorisko uzstādījumu par šo novadu bezierunu pievienošanu Valkas novadam. Pret Rūjienas un Naukšēnu novadu pievienošanu Valkas novadam jau ir savākti 2480 paraksti, kas ir vairāk par trešdaļu no vietējo iedzīvotāju kopskaita. Par lielāko Rūjienas un Naukšēnu novadu ļaužu advokātu pēkšņi ir kļuvis Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Juris Jurašs, kurš pēkšņi nostājās pret Juri Pūci, uzsverot, ka «izmaiņas administratīvi teritoriālās reformas plānā ir loģiskas, racionāli pamatotas un sakrīt ar novadu iedzīvotāju vēlmēm».

Iemesls šādām pārvērtībām spraucas laukā kā īlens no maisa. Parakstu vākšana par Saeimas atlaišanu! Pasakot rupju Rūjienas un Naukšēnu novadu iedzīvotāju prasībai, nozīmē strauji, vēl par vismaz 3000 parakstiem, palielināt Saeimas atlaišanas iniciatīvas parakstu skaitu. Juris Jurašs tagad rīkojas kā Saeimas glābējs!

Padomāsim loģiski. Kā lai iznīcināšanai paredzētā novada ļaudis izturas pret politiķiem, kas lielā vienprātībā vēlas šā novada nāvi? Kā izturēties pret tiem politiķiem, kurus vispār neinteresē novada iedzīvotāju viedoklis, kuri gatavi aukstasinīgi nogalināt jebkuru novadu, kura likteni ir izlēmis Juris Pūce. Pīksti vai nepīksti - valdošā kliķe saberzīs pīšļos tavu novadu. Nekādi iebildumi netiek pieņemti! Spriedums nogalināt tavu novadu ir galīgs un nav pārsūdzams! Vai tiešām cerību nav? Ir! Ja tiks atlaista Saeima, tad pīšļos, var gadīties, tiks saberzts Juris Pūce ar visu viņa voluntārismu un cinismu!

Cerība ir! Jāpievienojas tiem, kas parakstās par Saeimas atlaišanu. Var gadīties, ka nākamajā Saeimā novadu slepkavas neiegūs vairākumu! Citas alternatīvas nav. Turklāt Juris Pūce neko nav sapratis. Spriežot pēc viņa aktivitātēm Ikšķiles novadā, viņš vēlas kļūt par galveno katalizatoru, kas tā nokaitinās likvidēšanai paredzēto novadu ļaudis, lai tie noteikti parakstītos par Saeimas atlaišanu.

Kopējo Ikšķiles novada iedzīvotāju noskaņojumu pēc šonedēļ notikušās tikšanās ar Juri Pūci formulēja novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Dūša: «Ņemot vērā, ka līdz šim veiktās iedzīvotāju aptaujas un to rezultāti netiek uzklausīti lēmuma pieņemšanā, tiek izskatīti arī radikālāki līdzekļi, piemēram, aktīvi iesaistīties vēlētāju iniciatīvā un ar savu balsi un parakstu iestāties par Saeimas atsaukšanu.»

Tā kā Ikšķiles novadā 2019. gada 1. janvārī dzīvoja 9,7 tūkstoši iedzīvotāju, tad, pateicoties Jura Pūces impulsīvajai darbībai, šonedēļ par Saeimas atlaišanu tika noskaņoti vēl gandrīz desmit tūkstoši iedzīvotāju, un tie ir tikai no viena novada. Tā kā novadu, kurus Juris Pūce ir iecerējis nogalināt, ir pietiekami daudz, tad, iespējams, jau ir steidzīgi jāsāk gatavoties referendumam. Ja Juris Pūce netiks apturēts, tad referendums par Saeimas atlaišanu ir reāls.