Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Viedokļi

Voluntārismā balstītā teritoriālā reforma

© F64 Photo Agency

Administratīvi teritoriālā reforma tiek dzīta apstiprināšanai valdībā ar maksimālo ātrumu. Plašās diskusijas un apspriešanas bija fikcija. Eiropā tā ir pieņemts. Pirms svarīgām reformām tiek rīkotas plašas diskusijas un apspriešanas, lai atrastu risinājumu, kuram piekrīt visas puses, kuras var ietekmēt pārmaiņas. Latvijas politiskā elite diskusijas un apspriešanas par svarīgiem jautājumiem parasti rīko tikai tāpēc, lai no ES puses nevarētu izteikt apsūdzības nedemokrātiskā pieejā. Suņi rej, bet karavāna ies tālāk. Jau pirms visām diskusijām nebija plānots neko mainīt administratīvi teritoriālās reformas shēmā, un vienīgā izmaiņa ir steigā uzkonstruētais Ulbrokas novads, kas vairāk izskatās kā izdabāšana ietekmīgiem oligarhiem, kuriem dzīves vieta ir Ulbrokā. Lai gan pirms tam tika solīts reformu veidot tikai uz «datos balstītu pieeju».

Juris Pūce drīkst uzskatīt padomju laika rajonu sistēmu par Latvijai visvairāk piemēroto administratīvi teritoriālo iedalījumu. Tas nav nekas pretvalstisks. Nesmuki ir slaukt no valsts tūkstošus par padomju rajonu shēmas nokopēšanu un ar nelielām korekcijām uzdošanu par jauno teritoriālo reformu. Es saprastu, ja Juris Pūce vīrišķīgi aizstāvētu savu vīziju, savu viedokli, ar padomju rajonu shēmu, kas noteikti nav pats sliktākais administratīvā iedalījuma modelis Latvijai. Šī shēma labi darbojās līdz 2008. gadam, un to var arī atjaunot no 2020. gada. Cits jautājums, vai to tieši tagad vajag atjaunot un vai novadu apvienošana dos piesolītos paradīzes labumus. Nedos, jo visi tie, kas negulēja matemātikas nodarbībās pamatskolā, zina, ka darbībās ar naturāliem skaitļiem to summa nemainās no tā, kā tiek ievietotas iekavas (asociativitāte matemātikā). Tas, ko es nesaprotu -kāpēc ir jāmelo un jāblefo par kaut kādu tur «datos balstītu pieeju». Meliem ir īsas kājas. Vai tiešām, ja paristi un attīstībnieki kādu dienu nav melojuši un blefojuši, tad viņi vairs nevar naktīs mierīgi gulēt?

To, ka administratīvi teritoriālā reforma nebalstās uz jaunākajiem datiem par attīstības tendencēm Latvijā, apliecināja tikko publiskotais Latvijas Universitātes un LMT pētījums par jaunajiem ekonomiskās aktivitātes centriem Latvijā. Diemžēl viena no Latvijas problēmām ir ļoti lielas iedzīvotāju daļas nevēlēšanās piedalīties statistikas apsekojumos. CSP 2017. gada apsekojumā par iedzīvotāju mobilitāti atbildētības līmenis bija 62,2% (CSP Gada pārskats 2018. - 42. lpp.). Savukārt LMT zvanu statistikā ir bezkaislīga. Tā uzrāda ekonomiskās aktivitātes koncentrāciju darbdienās darba laikā un ļauj identificēt jaunākos izaugsmes centrus, kuri jau konkurē ar kādreizējiem rajonu centriem un daudzos gadījumos jau tos pārspēj. No LMT datiem izriet, ka 2018. gadā Rīgas reģionā ekonomiskās aktivitātes centri bija Rīga, Ādažu, Babītes, Garkalnes, Inčukalna, Ikšķiles, Ogres, Krimuldas, Salaspils, Siguldas, Stopiņu, Tukuma novadi, bet Zemgalē Jēkabpils un Jelgava, Aizkraukles, Dobeles, Iecavas, Jēkabpils un Ozolnieku novadi. Savukārt pūcisti jaunos un augošos centrus ir iecerējuši pievienot ne vienmēr tikpat strauji augošām pašvaldībām. Ikšķiles novadu plānots pievienot Ogres novadam, Krimuldas novadu - Siguldas novadam, Iecavas novadu - Bauskas novadam, bet Ozolnieku novadu - Jelgavas novadam utt.

Ja valdība savas reformas balsta nevis uz datiem un zinātni, bet ļauj realizēt pilnīgu patvaļu un voluntāras Pūces idejas, tad par to nav jāmelo. Ir normāli godīgi pateikt: «Mēs esam tikuši pie varas un īstenosim jebkuru iegribu, kur ienāks prātā Jurim Pūcem, Jutai Strīķei vai Jānim Bordānam.» Tas vismaz būs godīgi pret Latvijas pilsoņiem, kuri šos līderus ievēlēja Saeimā.

Ja valdošās partijas jau ir vienojušās par ietekmes sfēru sadali un apmaiņā pret citu partiju klusēšanu par JKP aizsākto iepirkumu pārdali Satiksmes un Izglītības ministrijās JKP necels iebildumus pret Jura Pūces voluntārajām izdarībām, tad viss notiks. Pretoties koruptīvai valdības politikai ir tas pats, kas spļaut pret vēju. Pūces, Strīķes un Bordāna eksperimenti ar Latvijas valsti tiks īstenoti to skarbākajā formā.

No vienas puses - ir žēl to savdabīgo un jau stabilo novadu kopienu, kuras sašķaidīs Pūces buldozers, bet no otras puses - latvieši izturēja padomju vardarbību, nosargāja svarīgākās tautas vērtības visu padomju eksperimentu laiku, tāpēc Latvijas sabiedrība izturēs arī Pūces eksperimentus.