Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Manipulācijas ar Eiroparlamenta vēlēšanām

© F64 Photo Agency

Trešdien mani intervēja viena no Latvijas televīzijām par problēmām saistībā ar Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām. Kad izteicos, ka joprojām nedz pa pastu, nedz uz savu Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS) norādīto e-pastu neesmu saņēmis informāciju par vēlēšanu iecirkni, kurā man ir jābalso, tad gan TV žurnālists, gan TV operators atzina, ka arī viņi nav no Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP)saņēmuši informāciju par savu vēlēšanu iecirkni.

Atgādināsim, ka Vēlētāju reģistra likuma 13. panta pirmā daļa precīzi nosaka, ka Iekšlietu ministrijas PMLP «ne vēlāk kā 70 dienas pirms vēlēšanām nosūta vēlētājam pa pastu uz viņa dzīvesvietas adresi Latvijā informāciju par to, kura vēlēšanu iecirkņa vēlētāju sarakstā viņš iekļauts». Pašlaik tiek lēsts, ka vismaz puse no Latvijas pilsoņiem nav saņēmuši informāciju par vēlēšanu iecirkņiem, kuros tiem ir jābalso. Šis likumpārkāpums iezīmē divas smagas problēmas. Vispirms skaidri iezīmējas dubultā morāle valdības darbībā. Ja ir tikai aizdomas par likuma pārkāpumiem, kas skar Rīgas domi, kurā pie varas ir opozīcija, tad notiek skaļas atstādināšanas, kratīšanas un telekameru priekšā klaudz roku dzelži. Tiklīdz nozīmīgus likuma pārkāpumus veic Iekšlietu ministrijai padota struktūra - nekādu atstādināšanu, nekādu kratīšanu, neklaudz roku dzelži. Valdība atzina, ka ir pieļauta «milzīga kļūda», ka priekšnieki Iekšlietu ministrijā ir tik totāli stulbeņi, ka pat neprot uzrakstīt saprātīgu iepirkuma nolikumu. Taču, atšķirība no Rīgas domes, Iekšlietu ministrijas «nekompetentie» netika atstādināti, bet dziļā apmierinājumā turpina darbību, it kā nekas nebūtu noticas.

Afēras sakarā ar nenosūtīto informāciju par vēlēšanu iecirkņiem ir vēl viena problēma. Informāciju par EP vēlēšanu iecirkņu adresēm un par to, ka tādas vēlēšanas vispār notiek, nesaņēma galvenokārt Latvijas pilsoņi, kas dzīvo ārpus Rīgas. Tāpēc notiekošais sāk atgādināt nevis «kļūdu», bet apzinātu darbību: īstenot informācijas blokādi noteiktai vēlētāju grupai, lai samazinātu šīs vēlētāju grupas iespējamo piedalīšanos EP vēlēšanās. Tā kā, atbildot uz sūdzībām par neatsūtīto informāciju, visi tiek aicināti meklēt iecirkņa adresi internetā, reāli informācijas blokāde par EP vēlēšanām tiek īstenota pret ļoti lielu Latvijas pilsoņu grupu - novadu iedzīvotājiem, kuri nepārvalda informācijas tehnoloģijas.

Tie, kas labi pārvalda mūsdienu informācijas tehnoloģijas, viegli var noskaidrot, kur balsot. Savukārt tie, kas ikdienā nav pieslēgti pie interneta, noskaidrot savu vēlēšanu iecirkni nemaz tik viegli nevarēja, jo pēdējās brīvdienās pirms EP vēlēšanām nebija paredzēts, ka strādās Centrālās vēlēšanu komisijas informatīvie tālruņi. No tā izriet, ka informācijas blokāde par EP vēlēšanām tiek īstenota galvenokārt pret mazāk izglītotiem un vecāka gadagājuma Latvijas pilsoņiem, kas dzīvo ārpus Rīgas.

Ņemot vērā to, ka tieši šī Latvijas pilsoņu daļa ir visai konservatīvi noskaņota un mazāk apbalsta fanātisko Eiropas federālistu idejas, pašlaik ļoti daudzi Latvijas pilsoņi manipulācijas ar informāciju par vēlēšanu iecirkņu adresēm uzskata par mērķtiecīgu darbību, lai nedemokrātiskā un nelikumīgā veida ietekmētu EP vēlēšanu rezultātus.

Šīs aizdomas pastiprina tas, ka šī gada EP vēlēšanu lielākais nezināmais visas Eiropas līmenī ir jautājums par to, cik lielu īpatsvaru EP iegūst deputāti, kas pārstāvēs Eiropas valstu eiroskeptiskās un patiesi nacionālistiskas partijas. Ja piepildīsies prognozes, ka partiju grupa, kurā redzamākie pārstāvji ir Francijas galēji labējā politiķe Marina Lepēna un Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni, iegūs vairāk nekā trešdaļu no deputātu vietām EP, tad tas būs liels izaicinājums EP un visticamāk apturēs federalizācijas tālāku virzību.

Tāpēc ir visai ticami, ka Latvijas eirofederālisti izmantoja savu ietekmi Latvijas valdībā, Iekšlietu ministrijas struktūrās, ka, iespējams, tieši tāpēc bija jānomaina CVK vadība, lai manipulētu ar EP vēlēšanu rezultātiem. Ļoti ticami, ka daudzu «kļūdu» patiesais mērķis bija parādīt ES līmenī, ka Latvijas vēlētāji ir viseiropeiskākie vēlētāji ES, un nepieļaut, ka no Latvijas EP iekļūst kaut viens deputāts, kas varētu pieslieties Lepēnas - Salvīni līnijai.

Līdz ar to veids, kā tiek organizētas EP vēlēšanas Latvijā, ir liels lāča pakalpojums Eiropas kopējai idejai. Ja Eiropas kopējā ideja ir jāstutē krāpjoties, tad tas kompromitēs ES vairāk nekā iespēja, ka no Latvijas EP nonāktu viens citādi domājošais.

Eiropas Savienība ir viens no augstākajiem cilvēces sasniegumiem, lai atrisinātu starpvalsts nesaskaņas un nodrošinātu ilgtermiņa mieru. Eiropas Savienība ir izcils paraugs citiem kontinentiem un pasaules daļām. Pašlaik vislielākais drauds Eiropas Savienības nākotnei ir agresīvo eirofederālistu netīras mahinācijas, kas provocē negatīvu noskaņojumu pret ES, pat starp tiem, kas pret ES ideju līdz šim bija noskaņoti neitrāli vai viegli labvēlīgi.