Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Viedokļi

Stingri jāiestājas pret OIK lobijiem!

© F64

Šonedēļ Ekonomikas ministrijas darba grupa beidzot iepazīstināja sabiedrību ar priekšlikumiem par to, kā izbeigt valsts izputināšanu ar t.s. obligāto iepirkuma komponenti.

Laikā, kad ievērojamu daļu Latvijas iedzīvotāju bija pārņēmis patiess noskaņojums atbalstīt zaļo dzīvesveidu, to nekavējoties izmantoja bandītisku uzņēmēju kliķe, kas visai naiviem un labticīgiem dabas draugiem iestāstīja, ka OIK sistēma nāks par labu gan dabai, gan Latvijas enerģētiskai neatkarībai. Uzņēmēju kliķe uzpirka valdošo partiju politiķus, un tika izveidota likumdošanas sistēma, kas nodrošina šim korumpētajam klanam peļņu uz mūžu mūžiem. Kamēr korumpētās kliķes alkatības līmenis bija tikai daži procenti no elektrības rēķina, elektrības lietotāji to piecieta. Taču tagad korumpētā atjaunojamo energoresursu biznesa alkatība ir kļuvusi par nepanesamu slogu gan Latvijas iedzīvotājiem, gan godīgiem uzņēmējiem. Savukārt, tiklīdz paceļas balsis, lai ierobežotu atjaunojamo energoresursu biznesa alkatību, šā biznesa pārstāvji sāk kviekt par tiesisko paļāvību. OIK kliķes lobijiem, kas spieto ap Ekonomikas ministriju, ir jāatgādina, ka tiesības uz tiesisko paļāvību ir ne tikai korumpētajiem atjaunojamo resursu darboņiem, bet ikvienam Latvijas pilsonim. Mēs visi tiesiski paļāvāmies, ka valsts vara un uzņēmēji ievēros Satversmes 105. panta normu, kas nosaka, ka «īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm».

OIK sistēma ir jālikvidē jau šogad

OIK sistēma ir izveidota pret sabiedrības interesēm. Latvijas pilsoņiem ir jāpieprasa, lai tiktu ievērota mūsu tiesiskā paļāvība, ka visi, kas ar korupcijas palīdzību tika pie OIK licencēm, tiktu taisnīgi sodīti, bet visi šīs korumpētās grupas noziedzīgā ceļa rezultātā iegūtie ienākumi tiktu konfiscēti par labu valstij.

Diemžēl OIK mafijai ir tik liela politiska ietekme, ka Ekonomikas ministrijas darba grupa neatļāvās radikāli aizskart šīs grupas intereses. Ekonomikas ministram tā iepatikās OIK likvidācijas process, ka viņš to ierosina stiept vismaz triju gadu garumā, lai finālā OIK vienkārši aizstātu ar vārdu savienojumu «zaļais sertifikāts».

Ekonomikas ministrijā laikam valda pārliecība, ka, elektrības rēķinos atstājot to pašu summu vai to paceļot vēl lielāku, bet OIK vietā ierakstot «zaļā sertifikāta maksājums», visi elektrības lietotāji kļūs pārlaimīgi un vairāk neprotestēs pret nepanesamo maksājumu slogu. Visi priekā maksās, maksās un maksās.

Pret šo nejēdzību visasāk iebilda vienīgi Zaļo un zemnieku savienība. ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka, lai vērtētu priekšlikumu, vispirms ir nepieciešams pārliecināties, lai Ekonomikas ministrijas piedāvātās izmaiņas OIK sistēmā nodrošina lētāku elektrību patērētājiem, jo pretējā gadījumā tā būs tikai «izkārtnes maiņa».

Nav jau tā, ka visi Ekonomikas ministrijas darba grupas priekšlikumi ir nepieņemami. Ir atbalstāms ieteikums noteikt maksimālo limitu valsts atbalsta pasākumiem atjaunojamajiem energoresursiem. Tikai, ja Ekonomikas ministrijas darba grupa korumpēto OIK kliķi vēlas aplaimot ar 0,3% no iekšzemes kopprodukta, tad tik dāsns korumpantu finansējums godīgiem cilvēkiem nav pieņemams. Maksimālais atbalsts patiešām zaļās enerģētikas eksperimentiem būtu jānosaka nevis pret IKP, bet gan kā maksimāls limits valsts pamatbudžeta izdevumu daļā, un par to būtu jālemj katru gadu, apspriežot valsts budžetu nākamajam gadam.

Beidzot pat Ekonomikas ministrijas aklie ir pamanījuši nejēdzības, kuras notiek biogāzes stacijās. Latvija ir unikāla zeme, kurā biogāzes stacijas saņem valsts atbalstu, lai tajās nevis utilizētu grūti pārstrādājumus organiskos atkritumus, bet kur šīs nozares vajadzībām tiek speciāli audzētas pūdēšanai derīgas lauksaimniecības kultūras (kukurūza). Ekonomikas ministrijas darba grupa ierosina šīs nejēdzības mīkstināt un noteikt biogāzes stacijām minimālo pārtikas atkritumu un citu organiskās izcelsmes atkritumu īpatsvaru.

Tomēr galvenais ieguvums no diskusijas pēc Ekonomikas ministrijas darba grupas priekšlikumu publiskošanas - ietekmīgs Latvijas politiskais spēks beidzot izteica protestu pret to, ka OIK lobiji Latvijai uzspieda prasības, kuras Eiropas Savienība nemaz neprasa. ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze publiski pauda stingru nostāju, ka Latvijai nav jāmaksā par to, ka citas ES valstis atšķirībā no mums nav spējušas sasniegt ES prasīto līmeni atjaunojamās enerģijas jomā. Latvijas iedzīvotājiem nav jāmaksā OIK savos elektrības rēķinos, lai «pilnīgi nepamatoti un muļķīgi censtos sasniegt 40%», jo «liela daļa ES valstu pat neplāno sasniegt 20% mērķi». Pašlaik Latvijas iedzīvotāji maksā augstāku OIK, lai «Vācija, Beļģija, Nīderlande un daudzas citas valstis, kur iedzīvotāji dzīvo daudz labāk», varētu necensties sasniegt ES normatīvus atjaunojamajā enerģētikā.

Līdz ar to ZZS vadība aicina neparakstīt Ekonomikas ministrijas sagatavoto saprašanās memorandu par atjaunojamās enerģijas turpmāko attīstību. Šāda ZZS pozīcija ir pareiza un atbalstāma. OIK sistēma ir jālikvidē jau šogad!