Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Viedokļi

Ašeradens sauc: latvji, sieniet pirtsslotas!

© F64

Latvijā visus atjaunotās neatkarības 25 gadus bija noliedzoša politika attiecībā uz uzņēmējdarbības sākšanu.

Latvijas ekonomiskās sistēmas īpatnība bija ļoti viegla reģistrācija. No ikviena iesācēja pieprasīja reģistrāciju, kad tas tika izdarīts, tika pieprasīta obligāta un regulāra uzņēmējdarbībai pilnīgi nevajadzīgu atskaišu pildīšana un iesūtīšana. Iesācēji uzreiz tika aplikti ar neproporcionāli augstiem maksājumiem un nodevām, vēl pirms ekonomiska darbība tika uzsākta. LTV raidījuma Aizliegtais paņēmiens 2015. gada eksperimentālā uzņēmējdarbība Jūrmalā tam bija spilgta ilustrācija.

Tagad ir parādījušās pirmās pazīmes, ka pēc 25 gadus ilgas neveiksmīgas pieredzes iekustināt mazo uzņēmējdarbību valdošā koalīcija ir gatava atteikties no pārmērīgām un noliedzošām prasībām mazajā uzņēmējdarbībā. MK komitejā konceptuāli atbalstīts projekts, ka maziem uzņēmumiem, kuriem ienākumi būs zemāki par aptuveni 3800 eiro gadā, nodokļi nebūs jāmaksā! Ārēji izskatās, ka Latvijas valdība gatavojas mūsu mazajiem uzņēmumiem piemērot tādu pašu ekonomisko režīmu, kāds tiek piemērots mazajiem uzņēmumiem pasaules attīstītākajās un civilizētākajās valstīs.

Diemžēl tā tikai izskatās. MK komitejā konceptuāli atbalstītais beznodokļu režīms tiks attiecināts tikai uz tiem uzņēmumiem, kurus valdošā koalīcija atzīs par atbilstošiem definīcijai «dzīvesstila uzņēmumi». Tas nozīmē, ja kāds sien pirtsslotas vai kausē vaska svecītes, tikai tad viņš varēs baudīt nodokļu atvieglojumus. Ja kāds iedomāsies zāģēt kaut ko, kas neatbilst dzīvesstila definīcijai, tad maksās nodokļus pēc pilnas programmas, pat tad, ja pelnīs 100 eiro mēnesī! Tad pilns nodokļu režīms!

Turklāt pirtsslotas tu vari siet, bet valsts labvēlību varēsi baudīt tikai tikmēr, kamēr pārdosi savas neglītās slotas, no klientiem iekasējot mazāk par 330 eiro mēnesī. Tiklīdz kalendārajā gadā pirtsslotu sējēja uzņēmuma ieņēmumi būs kaut vai par vienu eiro lielāki par 10 minimālajām mēnešalgām, tā viss. Dziesmiņa nodziedāta! Uzreiz maksā 1800 eiro patentmaksu par gadu un obligāti avansā. Ja pirtsslotas tev siet palīdzēja tavs tēvocis, tad iemaksā vēl 1513,56 eiro par gadu obligātos sociālos maksājumus. Kad būsi nomaksājis nodokļus (daļu avansā!!!), tad tev (ja minimālā alga nemainīsies) vesela gada tēriņiem paliks (padomājiet tikai!!!) veseli 386 eiro, no kuriem tev būs jāsamaksā tēvocim alga par gada darbu, jāatstāj pašam iztikai vienam gadam un jāatlicina nauda, lai pirktu izejvielas pirtsslotām, samaksātu par elektrību, telpu apkuri utt. Turklāt, ja tavas pirtsslotas nebūs atbilstošas dzīvesstila definīcijai (tāda iespēja ir, jo definīcija vēl tiek precizēta), tad tev nepienākas pat šāda nodokļu paradīze!

Smieklīgākas ir tas, ka, ieviešot pirtsslotu reformu, ekonomikas ministrs gaida neredzētu mazās uzņēmējdarbības uzplaukumu, kas uzraus uz augšu visu Latvijas ekonomiku. Mazajai ekonomikai pēdējos 7-8 gadus klājas ļoti bēdīgi. Ārpus Rīgas un pāris lielajām pilsētām mazajam biznesam ir jādzīvo ar ievērojami mazākiem ienākumiem. Masveida migrācija nozīmē klientu aizbraukšanu un reālo ienākumu kritumu. Daļa mazo uzņēmumu iespruka mikrouzņēmumos, bet daļa vienkārši iekonservēja vai arī samazināja savu darbību. Tikmēr Ekonomikas ministrija ir uzklausījusi pilnīgi aptaurētus padomdevējus, kas iestāstīja, ka laukos IKP augot pat straujāk nekā pilsētās, bet pārdošanas apjomu kritums mazajos uzņēmumos liecina par ēnu ekonomikas izplešanos! Likvidēt ēnu ekonomiku! Tāpēc visi tie, kas nav savu saimniecisko darbību oficiāli apturējuši, jau tiek aplikti ar nodokļiem, kas pat var pārsniegt gada ienākumus. Savukārt jau nākamgad iecerēts piespiest uzņēmējus par ikvienu pusslodzes un nepilna darba dienas laika strādājošo maksāt noteiktu minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu lielumu.

Valsts politika ir vērsta uz to, lai ievērojami paaugstinātu mazās uzņēmējdarbības nodokļu slogu. Sekas ir viegli prognozējamas. Nākamais gads būs uzņēmējdarbības beigu gads ļoti daudziem.

Pašreizējās Ekonomikas ministrijas iesniegtās un konceptuāli atbalstītās reformas nav atbalsts mazajai uzņēmējdarbībai, bet gan tikai viena biznesa virziena protekcionisms. Faktiski ar fiktīvu atbalstu pirtsslotu biznesam ir nomaskēta ūbera tipa biznesa ienākšana Latvijā. (Ekonomikas ministrijas koncepcijā ir iecerēts īpašs atbalsts - radīt piecus gadus ilgu beznodokļu zonu t.s. inovāciju biznesam.) Atbalstītā koncepcija ir veids, kā ar nodokļu palīdzību radīt ideālu vidi ūbera tipa investoriem, vienlaikus attīrot ekonomisko ekosistēmu no vietējā kapitāla uzņēmumiem, kas smagi strādā, bet savu ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu nesauc par «inovāciju».