Ar parakstu pret korupciju

© F64

Vakardien Saeimas telpas tika nodotas dažādi vērtētas organizācijas Delna PR aktivitāšu pasākumam.

Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas telpās Delna rīkoja individuālo pretkorupcijas deklarāciju parakstīšanas kampaņu. Pasākums tika pieskaņots 9. decembrī atzīmējamai Apvienoto Nāciju Organizācijas Pretkorupcijas dienai. Kā izriet no publiski izskanējušas informācijas, deputāti, kas parakstīs pretkorupcijas deklarāciju, apņemsies turpmāk nedot un neprasīt kukuļus, neklusēs par korupciju un ziņos par to. Lai kāds deputāts neiedomātos nepiedalīties Delnas rīkotajos reklāmas pasākumos, Delnas vadītājs Gundars Jankovs publiski biedēja visus Saeimas deputātus, augstas amatpersonas, ministrus un tiesībsargājošo iestāžu vadītājus, ka parakstīšanās ir svarīga: «Tas ir skaidrs jāvārds, ka viņi neatzīst korupciju un arī ikdienā iestāsies pret to. Nedomāju, ka cilvēks, kurš negribēs ievērot šādus principus, parakstīsies. Tas tomēr ir paraksts un solījums sabiedrībai kopumā.»

Ir saprotams, ka Transparency International meitasuzņēmumam ir vajadzīgi ziedotāji, atbalstītāji un sponsori. Pretkorupcijas bizness vairs neattīstās tik gludi, kā tas bija pirms desmit gadiem, kad sponsori bija dāsni un naudas netrūka. Tāpēc deputāti ir aicināti iesaistīties kumēdiņos, kurus piedāvā nevalstiska organizācija ar valsts mēroga ambīcijām un ietekmi.

Dārgie Saeimas deputāti! Pirms iesaistāties Delnas kumēdiņos, noskaitiet līdz desmit! Ikviens no jums atbilstoši Satversmes 18. pantam zvērēja (vai izteica svinīgo solījumu). Daudzi deputāti zvērestu atkārtoja vairākkārt – katrā Saeimas sasaukumā. Pirms kļūt par pilntiesīgu deputātu, zvērests ir obligāts. Atgādināsim zvēresta tekstu: «Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.»

Ikviens, kļūstot par deputātu, zvērēja ievērot likumus – zvērēja atturēties no kriminālnoziegumiem. Kukuļdošana un kukuļņemšana, starpniecība kukuļošanā ir smagi noziegumi.

Kādas darbības pēc Saeimas deputātu zvēresta došanas ir veikuši tie deputāti, kuriem pēkšņi ir radusies iekšēja vajadzība parakstīties, ka no 2015. gada 9. decembra viņi kukuļus neņems? Ka tagad gan ne! Tagad mēs vairs kukuļus neņemsim, neprasīsim un ziņosim par visiem noziegumiem, par kuriem zināsim.

Dārgie Saeimas deputāti! Kāpēc jums ir jāpiedalās absurda teātrī, kas ir vajadzīgs vienas nevalstiskas organizācijas reputācijas spodrināšanai? Vai tiešām jums līdz šim nebija saistoša deputāta zvēresta daļa par Satversmes un likumu ievērošanu?

Ja ir slepena direktīva, ka deputāta zvērests neattiecas uz amata noziegumiem un amata noziegumu aizliegumu, tad jā, tad bez deputāta zvēresta vēl ir vajadzīga papildu deklarācija. Bet tad rodas jautājums, uz kādiem noziegumiem vēl deputāta zvērests neattiecas?

Vai ikvienam, kas no 9. decembra apsolījās neņemt kukuļus, ir vajadzīga vēl kāda īpaša deklarācija par atturēšanos veikt arī citus noziegumus? Vai ir vajadzīga īpaša deklarācija ar solījumu nesist savus dzīvesbiedrus vai bērnus? Utt. Deputātiem, kas, stājoties amatā, zvērēja un līdz 2015. gada 9. decembrim ievēroja zvērestu, nekāda papildu deklarācija par īpašu atturēšanos no korupcijas pēc 2015. gada 9. decembra nav vajadzīga.

Ja ir vajadzīgas kādas īpašas deputātu deklarācijas, tad – par darbībām, kuras likums atļauj, bet kuras ir pretrunā ar sabiedrības vairākuma ētiskiem principiem. Ja deputāts piedzēries vārtās renstelē, tad viņš deputāta zvērestu nepārkāpj. Ikvienam brīvam cilvēkam brīvā valstī ir tiesības vārtīties renstelē. Taču šādas likumā atļautās darbības var apdraudēt parlamenta reputāciju un var apkaunot Latvijas demokrātiju.

Kopīgā deklarācijā varētu ietvert atteikšanos no darbībām, kuras likumdošana ļauj, bet kuras ir ētiski nepieņemamas. Taču šāda deklarācija jau ir, un tā saucas Saeimas kārtības rullis.

Savukārt īpašu deklarāciju parakstīšana arī ar likumu nav aizliegta, un, ja kādam tas ir ļoti svarīgi, tad lai iesaistās šādās kampaņās.



Svarīgākais