Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Viedokļi

Pietiks piesegties ar tiesiskumu

Saskaņā ar pēdējo dienu notikumiem un populistiskajām runām par tiesiskumu uzskatām, ka nepieciešams publiski paust viedokli par frakcijas Saskaņas centrs deputātu balsojuma par piekrišanu kratīšanas izdarīšanai deputāta A. Šlesera dzīvesvietās motīviem.

Uzskatām, ka maija dienu notikumi ir jāskata kopsakarībā un jāanalizē viss, kas notika pirms un ap šo balsojumu. Ir skaisti runāt par tiesībsargājošajām iestādēm, kas cīnās pret valsts nozagšanu, bet nepievērst uzmanību nejaušai vai ieplānotai informācijas noplūdei par kratīšanas izdarīšanu. Uzskatām, ka jāiestājas ne jau par tādu tiesiskumu, kad darbs tiek veikts neprofesionāli un kad vairākas dienas publiski tiek debatēts par iespējamo kratīšanu. Jebkuram domājošam cilvēkam ir skaidrs, ka šo dienu laikā tiek pazaudēts galvenais šīs izmeklēšanas darbības mērķis – iegūt pierādījumus. Tad kāds mērķis ir bijis turpmākajām darbībām?

Saeimas Kārtības rullis tiešām paredz noteiktu procedūru, lai pilnvērtīgi tiktu īstenots Satversmes 29. pantā paredzētais – saņemt Saeimas piekrišanu kratīšanas izdarīšanai. Tomēr šis likums paredz arī iespēju rīkot slēgtas sēdes, sasaukt tās savlaikus un nodrošināt Saeimas deputātus ar pārliecinošu informāciju, tajā skaitā ierobežotas pieejamības informāciju, lai viņi varētu pieņemt atbildīgu lēmumu.

Piederība tiesu varai nenozīmē, ka Saeimai akli jāakceptē tās pieņemtie lēmumi. Tieši pretēji – mēs uzskatām, ka jārespektē Satversmē ierakstītais par deputātu apņemšanos godprātīgi pildīt savus pienākumus. Tāpēc mēs iestājāmies pret beztiesiskumu, jo minētie notikumi drīzāk liecināja par politisku farsu un varas demonstrēšanu.

Tieši šaubas par minēto darbību patieso mērķi un nepieciešamās informācijas trūkums bija par pamatu atturēties balsojumā par piekrišanu kratīšanas izdarīšanai deputāta A. Šlesera dzīvesvietās.

Tāpēc aicinām padomāt par īstu, nevis viltus tiesiskumu, un novērtēt pēdējo dienu priekšvēlēšanu populistiskās runas. Esam pārliecināti, ka Latvijā dzīvo domājoši cilvēki, kuri pratīs izvērtēt šīs piesegšanās ar tiesiskumu patiesos motīvus.