Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Viedokļi

Zilonis bradā pa vakcīnām

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Puiši kā ozoli, dāmas kā liepas. Teicamā formā un tajā vecuma grupā, kurai smagas slimības gaitas risks ir nulle, komats... Cilvēki, kuriem ir gan visi apstākļi attālinātam darbam, gan pietiekami finanšu līdzekļi un prasmes, lai iepirktos internetā, pasūtītu uz mājām visu nepieciešamo. Viņiem nav vajadzības stāvēt rindā pie Maksimas vai pārvietoties piebāztā tramvajā. Ministri, kuri tikuši pie ārpuskārtas vakcīnas, lai gan patiesībā būtu pelnījuši saņemt kriminālprocesu par savu pienākumu sliktu pildīšanu, kas novedis pie traģiskām sekām. Pie cilvēku nāvēm, kuras varēja nebūt!

Ir vienalga, kā viņi sevi dēvē - par "kritiski svarīgu infrastruktūru", "vakcīnu vēstnešiem" vai "viedokļu līderiem". Viņi neatbilst nevienai no šīm definīcijām. Viņi ir pie varas esoši grābēji, kuri nesarkstot pagrūž malā mediķus un pansionātu sirmgalvjus. Lai pašiem nevajadzētu kaunēties, viņi pāris miljonus eiro iegrūdīs vakcinācijas politbiroja uzturēšanā, kas turpmāk pildīs labi barota grēkāža lomu. Jo ārpusrindas potējamo sarakstus taču grupē birojs, mēs jau neko...

Vācijas kanclere Angela Merkele, piemēram, ir uzsvērusi, ka principiāli gaidīs savu kārtu kopējā rindā, bet mūsu jauneklīgie politiķi kaut ko stāsta par to, kā viņi uzupurējas vispārības labā, kā grib iedrošināt vakcīnu skeptiķus. Taču, ja potēties aicina kāds, kam tautā galīgi nav autoritātes (skat. sabiedriskās domas pētījumus par to, kam cilvēki uzticas, un politiķi tie nav), tad rezultāts ir tieši pretējais.

Iedrošināt cilvēkus vakcinēties būtu jēga tikai tad, ja medicīnas iestāžu ledusskapjos gulētu kastes ar nepieprasītām ampulām. Taču situācija ir pilnīgi pretēja, tāpēc no pieejamajiem pārdesmit tūkstošiem jāizspiež maksimāls labums.

Jāuztaisa PR jaunajam kantorim, lai pārliecinātu, kā tas nenoguris strādā, pieejamo mazumiņu dalot visvisādās grupās, rindās un kārtās.

Jāizklaidē tauta, palaižot manavakcina.lv projektu. Pēc visiem labākajiem Dziesmusvētku biļešu iegādes paraugiem. Vispirms ažiotāža, pēc tam "tehniskas problēmas". Un beigās "krievu rulete" - aizraujoša loterija, nezinot, vai tava likme ir iespēja pēc iespējas ātrāk pasargāties no kovida, vai arī ... nu, tev nelaimējās.

Piedodiet, mīļie vadoņi. Mēs, protams, varam izlikties to neredzam, bet istabā ir zilonis. Acīmredzama milzīga problēma, ko valdošie pat baidās nosaukt vārdā.

Problēma ir tā, ka valdība nevelk. Valdība noziedzīgi palaida garām iespēju saņemt Pfizer vakcīnas. Valdības finansiāla atbalsta sniegšanas prioritāte ir nevis bērni un pensionāri, bet gan cūkas. Valdība savā stilā mēģina nomuļļāt arī Eiropas atbalsta programmas - mūsu vienīgo cerību, kā izkļūt no purva uz cieta ceļa.

Kurš nāks talkā, lai ziloni izdabūtu ārā no valdības istabas?