Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Viedokļi

Miljardi aizkadrā

© Kaspars Krafts/F64

Kādas laimīgas sejas, mirdzošas acis. Premjers un koalīcijas politiķi burtiski staro TV ekrānos: beidzot var darīt kaut ko jēdzīgu - dalīt lielo naudu! Ne vairs pa pārdesmit eiro visādiem pabalstu lūdzējiem, kas knapi elpo, bet gan grozīt kārtīgus miljonus. Prieks!

Premjers tādā kā naivā atklātībā stāsta: "aizkadrā" esot bijusi "lielā politiskā diskusija", kas finalizējusies ar to, ka "katram ministram un politiskajam spēkam tur būs ko parādīt". Apsveicu!

Tomēr šajā medus mucā ir arī neizbēgamā darvas karote: ar šo lielisko plānu būs jānāk uz Saeimu. Jo parlaments, par spīti visiem centieniem vājināt šo varas atzaru, tomēr arī vēl drusku elpo. Var droši prognozēt, ka balsojamā mašīna būs gatava pogu spiešanai, bet kā opozīcijas pārstāvis varu apsolīt - mēs jautāsim. Par katru nozari, programmu, par katru eiro.

Cienījamā koalīcija, runa šeit ir par MILJONIEM un MILJARDIEM. Par naudu, ko vajadzēs atdot, pēc tam daudzu gadu garumā savācot to no nodokļu maksātājiem. Vai viņi jums ir devuši pilnvaras rīkot aizkadra politiskās diskusijas, kurās lemjat par viņu naudu? Premjers Kariņš sola - 32 miljoni kultūrai, 42 zinātnei, kaut ko pat veselībai iedošot... Uz kādu aprēķinu pamata tieši šādas summas? Kādi principi, kāda būs atdeve? Un kāpēc tad šīs diskusijas bija jāatstāj "aiz kadra"?

Mēs esam situācijā, kad katrs aizņemtais eiro ir jāiegulda tā, lai ātrāk sadzītu COVIDa iecirstie robi. Kur garantija, ka tā notiks? Nav jau grūti šo plānu nosaukt par "pasākumiem krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai"; grūti ir akli uzticēties valdībai, kas neskaitāmas reizes jau "uzmetusi".