Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Viedokļi

Kamēr var nopirkt kamambēru

© F64 Photo Agency

«Vīruss pāries, bet mums šajā valstī būs jādzīvo ar sekām, kuras būs radījis nevis vīruss, bet lēmumi, kuri jau šobrīd grauj visas būtiskās jomas, kas vispār veido valsti un cilvēku kā tās vērtību nesēju,» savā rakstā, kas interneta vidē izsauca teju vētru, saka Artis Gulbis, mugurkaula ķirurgs, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes pasniedzējs. Viņš pārstāv to sabiedrības daļu, kura uzskata, ka mūsu dzīvi, valsti un nākotni neveido tikai un vienīgi cīņa pret kroņvīrusa epidēmiju un tās dzemdinātajām nelaimēm.

Jau šobrīd, liekot akcentu uz aizliegumiem un naudassodiem, pakāpeniski, toties konsekventi tiek iznīcināta Latvijas ekonomika, un nevienam, kas atrodas Latvijas valdībā (vai atrodas tuvu tai dažādās valsts aģentūrās etc.), nav skaidrs, kas būs jādara pēc pandēmijas, lai iespējami īsā laikā atkoptos valsts spēja normāli eksistēt un attīstīties. Valdība nav stratēģijas, ir tikai uzstādījums: ieviešam ārkārtas stāvokli vēl uz trim mēnešiem!

Bet ekonomikas pagrimums ir tikai medaļas viena puse. Otra - sabiedrības veselības stāvoklis (neliekot uzsvaru uz Covid-19). Tā ir gan fiziskā, gan psihiskā veselība. Neviens ārkārtas stāvoklis nav atcēlis sirds asinsvadu slimības, infarktus, mugurkaula vai ginekoloģiskās vainas. Bet ja nu tad, kad ārkārtas stāvoklis tiks atcelts un ikviens varēs iet pie vajadzīgajiem medicīnas speciālistiem, būs jau... par vēlu? Tad... būs par vēlu. Bet tas nevienu neinteresē. Jo galvenais ir kroņvīruss. Neviens arī nav atcēlis psihiskās slimības, un tās, pateicoties pandēmiskajai krīzei, kas nes sev līdzi darba zaudēšanu, neziņu par nākotni un citas nelaimes, tikai padziļināsies.

Līdz nervozai plakstiņa trīcei var novest viedās pamācības par brīnišķīgi no debesīm nokritušo brīvo laiku, kas dots, lai «ieskatītos sevī», lai «palasītu grāmatas» vai lai beidzot «iepazītos ar savu ģimeni». Ak, visiem ir ģimene, visiem ir darbs, kas nav apstājies, un visi ir pilnībā veseli? Es pazīstu vientuļniekus, kuri ir zaudējuši darbu un nezina, kā pēc mēneša samaksās par elektrību un gāzi, zinu sievieti, kurai ir mioma, bet viņa netiek pie ginekologa, jo galvenajā lomā ir šis kroņvīruss!

Tas viss ir nieks, mums saka valdība, toties mums ir plāns pagarināt ārkārtas stāvokli vēl uz trim mēnešiem. Tas nozīmēs vēl bezcerīgāku ekonomikas pagrimumu, dziļāku depresiju, padošanos un izmisumu, varbūt pat pašnāvību skaita pieaugumu, neskaitāmi vairāk bezdarbnieku, toties daudz mazāk optimisma, nākamības plānu un cerību. Vai kaut kur pasaulē ir izsludināts ārkārtas stāvokļa pagarinājums par trim mēnešiem? Nav dzirdēts. Jā, ja vajag - pagariniet to par divām nedēļām. Tad - vēl par divām nedēļām, ja būs nepieciešams. Bet nelaupiet cilvēkiem cerību! Veidojiet krīzes pārejas centru, kurā speciālisti - epidemiologi, finansisti, ekonomisti, izglītības un mākslas darbinieki, psihiatri etc. - domās, kā atveseļot valsti un cilvēkus. Dodiet pozitīvas ziņas, domājiet par to, ko visi kopā darīsim, ceļot savu dzīvi, jo nav katru dienu jābiedē cilvēki ar jauniem ierobežojumiem, naudas sodiem, apokalipsi un nāvi!

Jo nevienam taču negribas ņemt par pilnu tās sētmales baumas, ka veselības ministres Viņķeles piesolītie trīs ārkārtas stāvokļa mēneši ir ļoti noderīgi un vajadzīgi viņas partijai - Attīstībai/Par!, jo notiek taču zemsegas gatavošanās ārkārtas vēlēšanām Rīgas domē. Jo ilgāks «stāvoklis», jo ilgāk varēs netraucēti tām «gatavoties», saimniekojot Rīgā ar jaunieceltās izpilddirektora pienākumu pildītājas Ivetas Zalpēteres palīdzību. Bet viņa, kā kulstās melīgās nelabvēļu mēles, esot atparistiem uzticams cilvēks. Ja «stāvoklis» būs pietiekami ilgs, nekādas Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas vairs nebūs vajadzīgas, jo tad atparistiem būs iespēja pasaimniekot līdz tām.

Bet tie visi, protams, ir tikai nekrietni izdomājumi. Un mani aicinājumi veidot krīzes pārejas centru, protams, nav domāti tiem, kuri vientiesīgi uzskata, ka situācija ir laba līdz brīdim, kamēr lielveikalā var nopirkt kamambēru un labu sauvignon blanc. To varēs nopirkt vēl ilgi. Bet situācija ir nelaba jau tagad, jo ekonomika knapi dveš, un nav saprotams, ar ko tiks pildīts budžets. Un tikai tādi cilvēki kā Artis Gulbis - ar tik sāpīgu un kritisku domāšanu - spēs sasaukt kopā dažādu jomu speciālistus, kuri ne tikai uzzīmēs mūsu nākotnes ainu, bet arī to realizēs.